Kornea kalınlığı yaş ile de değişmektedir. İnfant döneminden 4 yaşına kadar kornea kalınlığı artar ve erişkin değerlerine ulaşır (33). Bazı kesitsel çalışmalarda erişkin döneminde de her on yılda 2-10 µm kadar incelme gösterilmiştir (6,34).
Yaşımız ilerledikçe korneal kollajen kalınlaşır ve sertleşir. 40 lı yaşlardan sonra sağlıklı kişilerde keratokonus bulgularında ilerleme olmaması bu nedenledir. Benzer bir durum şeker hastalarında (Diabetes Mellitus) görülür. Genç diabetli hastalarda bu nedenle keratokonus bulgularında ilerleme olmaz.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
Kornea kalınlık ölçümü: Kornea kalınlık ölçümü göz tansiyonu tanısında mutlaka yapılması gereken bir tetkiktir. Normal gözlerde yaklaşık 520-550 mikron arasındadır. Kornea kalınlığı normalden kalın ise göz içi basıncı aletler tarafından yüksek ölçülecektir ve normalden ince ise düşük ölçülecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Kornea kalınlığı, bireyler arasında değişebilir ve normal olarak ortalama 0,5 ila 0,6 mm arasındadır. Ancak, bazı insanların kornea kalınlığı daha az veya daha fazla olabilir. Kornea kalınlığı, göz içi basıncının ölçümünde önemlidir, çünkü korneanın kalınlığı, ölçülen göz içi basıncı sonucunu etkileyebilir.
Keratokonus hastalığının standart bir tedavisi yoktur. Her hastaya uygulanacak bir Keratokonus ameliyatı yoktur. Hastanın yaşına, kornea kalınlığına, korneanın yapısına, görme düzeyine ve gözlük derecesine göre farklı tedaviler yapılır.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Kornea epiteli: Bu katman korneanın en dış tabakasıdır, beş kat hücreden oluşur, en altta yer alan hücreler ve kornea'yı çevreleyen limbusdaki hücreler çoğalır ve yukarı katlara doğru ilerleyerek yaşlı hücrelerin yerini alırlar, böylece kornea epiteli yaklaşık iki haftada bir yenilenir.
Keratokonus hastaları, genellikle gözlük veya kontakt lens kullanarak görme problemlerini düzeltirler. Bazı durumlarda, gözlük veya kontakt lens kullanımı yeterli olmaz ve hastalığın ilerlemesi durdurulamazsa, keratokonus hastalarına kornea nakli ameliyatı önerilebilir.
Göze damlatılan anestetik madde sonrası korneaya temas ettirilen bir prob yardımı ile kornea kalınlığının ölçülmesi işlemidir. Günümüzde optik koherens tomografinin ön segment görüntülemesi, korneal topografi gibi cihazlar sayesinde korneaya temas etmeden de ölçümler elde edilebilmektedir.
Pakimetre ile kornea kalınlık ölçümü kontakt ve nonkontakt yolla yapılabilir. Kornea kalınlık ölçümü özellikle keratorefraktif cerrahi uygulanacak hastalarda ve glokom yönünden izlenen hastalarda önemlidir. Göz içi basıncı korneası kalın kişilerde daha yüksek ölçülmektedir.
Kornea en az 500 mikron kalınlığında olmalı. Bazı özel durumlarda ise 490 mikron kalınlığında da Smile yöntemi düşünülebilir.
Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.
Korneanın 500 mikronun altında bir kalınlığa sahip olması ince kornea anlamına gelir.
Keratokonus tedavisi hastalığın seviyesine göre değişmektedir. Çok aşamalı bir tedavi niteliğindedir. Hastalığın erken evrelerinde gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görüş bozuklukları düzeltilebilmektedir. Hastalığın ilerlediği aşamalarda ise sert kontakt lens ve skleral lensler ile tedavi uygulanabilmektedir.
Yeteri Kadar A Vitamini Alın
A vitamini, korneanın korunmasına yardımcı olur. Tavsiyem, içinde A vitamini olan gıdalarla aranızı iyi tutun. Göze faydalı yiyecekler arasında havuç, yaban mersini, pul biber gibi gıdaları sayabiliriz. Bunlar A vitamini bakımından zengindir.
İnce korneaya sahip hastalara da uygulanabilir. Yüksek görme kusuruna sahip hastalara uygulanabilir. Astigmatik düzeltme olanağı sağlar. Korne kapağı (korneal flep) komplikasyonu olasılıklarını en aza indirger.
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir. Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir.
A vitamini, gözün yüzeyinin (kornea) korunmasına yardımcı olduğu için, iyi görme yetisi açısından esastır.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Laser sonrası beklenilen ve sıkıntı yapabilecek en önemli iki komplikasyon enfeksiyon ve kornea incelmesi ile ortaya çıkan kornea ektazisidir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.
Keratokonus hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık genellikle ergenlik çağında başlar. Hastalık yaklaşık 35 yaşına kadar ilerleme gösterir, daha sonra hastalığın ilerlemesi genellikle durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri