Koro, en doğal, en kolay ve en çabuk oluĢan müzik topluluğudur.
Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
Doğal ses kaynakları
Yağmur, rüzgâr, akarsular, gök gürültüsü, canlı sesleri ve doğa sesleri gibi kendiliğinden ses çıkaran ses kaynaklarıdır.
Ses kaynakları da doğal ve yapay ses kaynakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Hayvanlar, insanlar, rüzgâr, akarsu, dalga ve gök gürültüsü gibi kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları; müzik aletleri, alarm, zil, korna gibi insan yapısı ses kaynaklarına yapay ses kaynakları denir.
Örnek: Televizyon, makineler, davul, gitar gibi müzik aletlerini yapay ses kaynaklarına örnek verebiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Yapay Ses Kaynakları: Davul, piyano gibi müzik aletlerinden çıkan sesler, araba sesi, iş makinelerinin sesi yapay ses kaynaklarına örnek verilebilir.
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir. Ampul, mum, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil ve meşale yapay ışık kaynağıdır.
Doğal dil, konuşma ve şarkı biçiminde ortaya çıkabilir. İnsanlar tarafından bilinçli olarak geliştirilen yapay ve biçimsel dillerden ayrılır. İngilizce ve Türkçe gibi insan dilleri doğal dil örnekleridir.
Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.
Ses kaynağı hangi kulağımıza yakınsa o kulağımız sesi önce ve daha iyi duyar. Bu sayede sesin geldiği yönü tahmin ederiz. Eğer ses iki kulağımız tarafından aynı anda duyuluyorsa o sesin kaynağı ya tam önümüzde ya tam arkamızda ya da tam üstümüzdedir.
Ses kaynağı: Genelde duyduğumuz tüm sesler bir kaynaktan çıkar. Ses çıkarmış olan bu kaynaklara ise ses kaynağı denir. Mesela bir uçağın sesini duyarsak o ses uçaktan çıkmış anlamına gelir. Ayrıca kaynaktan çıkan tüm sesler her yönüyle doğrusal şekilde yayılır.
Tiz ses, yüksek frekanslı seslere denmektedir. Ses frekansı 1200 Hz ve daha üstünde olan sesler tiz ses olarak geçer. Pes sesin karşıtıdır. Halk arasında 'ince' ses olarak bilinir.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir. Örneğin, bas, bas buffo, bas bariton, dramatik bariton, lirik bariton, lirik tenor dramatik tenor, tenor buffo gibi.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Ay tamamen doğal süreçler sonucu oluşmuş doğal bir uydudur. Ayın oluşumu ile ilgili çeşitli hipotezler olsa da gerek dünya yüzeyinden yapılan gözlemler gerekse de ay yüzeyinden alınan parçalarla yapılan gözlemler ayın tamamen doğal olduğunu kanıtlamıştır.
Sesin duyulmasını sağlayan özellik sesin kuvvetli ya da zayıf olmasıdır. Sesin bu özelliğine sesin şiddeti denir. Her ses insan kulağı tarafından duyulamayabilir. Kimi zaman bizim duyamadığımız şiddetteki sesleri köpek, balina ve yarasa gibi bazı hayvanlar duyabilmektedir.
Kulak zarı dış kulak yolunu orta kulaktan ayırır. Orta kulaktaki örs, çekiç ve üzengi kemikçikleri iç kulağa sesin iletilmesine yardımcı olurlar. İç kulakda işitme ve dengeye hassas hücrelerle, beyine giden işitme siniri vardır. Herhangi bir ses kaynağı kulağa titreşim veya ses dalgaları gönderir.
Yapay Işık kaynakları: Kendiliğinden ışık üretmezler. insanlar tarafından belli koşullar sağlandığında ışık yayan kaynaklardır. Örneğin; elektrik ampulü, mum, el feneri gibi.
Yıldırım ve şimşek çakarken duyduğumuz yüksek sese gök gürültüsü denir. Yıldırım ve şimşeğin sahip olduğu yüksek sıcaklık (yaklaşık 30.000 °C'dir) o bölgede ani ısı değişimine ve havanın aniden genleşmesine neden olur. Ani ısı değişimi esnasında meydana gelen sonik ses dalgaları patlama seslerine neden olur.
Kendi kendimize konuşmak garip gelebilir; zira kimse olmadan konuşmak akıl sağlığı bakımından sorunmuş gibi algılanır. Oysa araştırmalar kendi kendine konuşmanın hafızayı güçlendirdiğini, güveni artırdığını ve konsantre olmayı sağladığını gösteriyor.
Bir sesin her yönden bir başka sese benzemesine tam benzeşme denir. Örnek: şemsiye > şemşiye, soför > şöför / şofor, ecza > ezza, bunlar>bunnar vb. Bir sesin bazı özellikler bakımından bir başka sesle benzer duruma gelmesine yarı benzeşme denir.
Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz. Ancak hem gündüz hem de gece görebilmemiz için ışık kaynakları ikiye ayrılır.
Yapay elektrikli aydınlatmadaki ışık kaynakları teknolojilerinin gelişimi tarihte ilk dönüm noktası olarak kabul edilen Edison'un elektrik lambasını icadı ile başlayıp günümüzde ikinci dönüm noktası olarak görülen LED teknolojilerinin gelişimi ile devam etmektedir.
Geçmişte insanlar tarafından yemek pişirmek ve alet yapmak için kullanılan ateş, ilk yapay ışık kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri