Kırat'ının “Abıhayat”tan içip ölümsüz olması da farklı bir mitolojik göstergedir. Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır. Bulgaristan rivayetinde “Hasan Bey” epizodunda Hasan Bey oğlundan Kırat'ın tırnaklarına bile çamur dokunmadığını anladığı zaman artık hazır olduğunu anlar ve oğluna gizlediği sırrı anlatır.
Battal Gazinin atının adı Aşkar'dır.
Hikayesi, bütün Türkiye'de ve Türk Cumhuriyetlerinde dillerde gezen, kendisi gönüllerde taht kurmuş olan, Türklüğün Alp tipini simgeleyen Köroğlu'nun henüz hiçbir yerde mezarı tespit edilememiştir.
Destanın Türkmen varyantında yer alan çeşitli kollarda Köroğlu ve yiğitleri Türkmenistan'ın dört bir tarafına seferler düzenler. Sefere çıkılan yerlerin başında Kafkas coğrafyası gelir. Köroğlu ve yiğitleri Gürcistan'a, Azerbaycan'a ve Revan'a gider. Buralarda savaşırlar ve zaferler kazanırlar.
Bu adı (belki de bir mahlas olarak) eski Türk destanlarındaki bir kahramandan almıştır. Asıl adı Ruşen'dir. Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycan'da çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir) ile büyük oranda benzeşir.
İlgili 31 soru bulundu
Murat zamanında (1574-1595) Osmanlı ordusuylaİran savaşlarına katıldığı (1578-1584) bilinmektedir. Bolu Beyi'nden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan isyancı Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış durumdadır.
Evliya Çelebi ve Âşık Ömer'in sözlerinden de açıkça anlaşıldığı gibi, Köroğlu usta bir sazcıdır, bu yönüyle büyük ün kazanmıştır (Sakaoğlu 1989: 127).
Köroğlu'nun hem evlâtlığı hem en yakın arkadaşı hem de sakisi olan Ayvaz, olayların gelişmesinde oldukça etkin bir role sahiptir. Ayvaz ile ilgili kollarda başlıca yedi epizot bulunmaktadır: Ayvaz'ın Köroğlu tarafından kaçırılarak Çamlıbel'e getirilişi. Ayvaz'ın küserek tekrar yurduna dönmesi.
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
Köroğlu Destanı, Türk, Altay, Anadolu ve Azeri efsanelerinde ve halk öykülerinde yer alan söylencesel kahramanın öyküsünün anlatıldığı doğal bir destandır.
Köroğlu, Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Türk dünyasının ortak değerleri arasında yer alan Köroğlu destanı, UNESCO kültür mirası listesine girdi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Türkmenistan'daki Köroğlu destanı geleneğini, 'Somut olmayan Kültürel Miras' listesine ekledi.
Bolu – Köroğlu ve Bolu Beyi – Bolu Belediyesi.
Guinness Dünya Rekorları'na göre kayıtlara geçen “en uzun ve en ağır” at, İngiltere, Bedfordshire'da Thomas Cleaver tarafından yetiştirilen (daha sonra adı Mammoth olarak değiştirilen) Sampson'du. 1846'da doğan Sampson, 1850 yılında yaklaşık 2,19 m boyunda ve 1,524 kg olarak ölçüldü.
ABD'de yaşayan Büyük Frederik (Frederik The Great) adlı Friesian cinsi aygır, İngiliz basını tarafından 'dünyanın en güzel atı' seçilmişti.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
(NAİLİ, 1931: 116.) Anadolu Elâziz varyantında "Köroğlu aslen Türkmendir"(NAİLİ: 232) denilmektedir.
Köroğlu'nu Kuzey Horasan'da doğmuş, İran Azerbaycanı'nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy-Erzurum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış, Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul etmiştir.
Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
Köroğlu tarihi kaynaklarda Osmanlı döneminde yaşamış sözün ve sazın ustası, kötülüğün düşmanı, yiğitliğin ve mertliğin simgesi olarak yer almaktadır. İşte, tüm detaylar. Köroğlu şair kimliği ile bilinse de aynı zamanda eski bir savaşçı ve babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan bir Celali eşkıyasıdır.
Cumhuriyet dönemi tiyatrosunda halk edebiyatından esinlenen ama çağdaş kalıplara uygun yazılmış oyunların ilk örneklerini veren Ahmet Kutsi Tecer, "Koçyiğit Köroğlu"nun konusunu Köroğlu hikâyelerinden seçer. Köroğlu bir Oğuz destanı kahramanıdır.
Köroğlu destanında adından söz edilen diğer kahramanların başlıcaları ise Ayvaz, Timurlenk'in oğlu Kenan, Köroğlu'nun oğlu Hasan, Karavezir'in kızı Benli Hanım, Demircioğlu, Koca Arap, Celâlî Bey, Kiziroğlu Mustafa Bey ve Deli Hoylu'dur. Köroğlu hikâyelerine destan özelliği kazandıran iki önemli olay vardır.
Koçaklama türünde söylediği şiirleriyle bilinen Köroğlu'nun yiğitçe seslenişlerinin bulunduğu savaş ve vuruşma sahnelerinin yer aldığı şiirlerinin yanında sevgi ve doğa güzelliklerini dile getiren şiirleri de vardır. Köroğlu şiirlerinde ahenkli, yalın bîr dil kullanılmış, Divan şiirinden etkilenmemiştir.
Bu versiyonlara baktığımızda Köroğlu`nun büyük ”Köroğlu” destanının baĢ kahramanı olduğunu görmekteyiz, ama bazı örneklerde Köroğlu doğa üstü güçleri olan destan kahramanı, bazı örneklerde bir hikaye ve hatta masal kahramanıdır.
Tarihte; Bolu Beyi Padişahtan habersiz halka zulmeden biridir. Köroğlu ise Bolu Beyi'ne karşı durarak ezilen halkın yanında yer almış bir halk kahramanıdır. İlerleyen zaman içinde tarih içinde her ikisi de hak ettiği yerini bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri