Kortizon meme kanseri oluşumunu tetiklemez.
Kortizon sayesinde birçok romatizmal hastalıkla, kanserle mücadele edilmiş, organ naklinde organ reddi gibi bir problemin çözümünde önemli mesafeler alınmıştır.
Kortizon, normalde böbrek üstü bezinden salınan bir hormondur. Dışardan kortizon alımı, buradan salınan kortizonu baskılar be böbrek üstü bezinde geçici fonksiyon azalmasına neden olur.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
İlgili 37 soru bulundu
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır.
Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur. Tuz tutucu etki nedeniyle tansiyon yükselebilir, iştah artırıcı özellik nedeniyle kilo alınabilir.
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
Kortizon Ne Kadar Süre Kullanılır? Hastalığın başlaması ve bireyin durumuna bağlı olarak kortizon kullanım süresi değişiklik gösterebilir. Genellikle hastalığın yoğunlaştığı 1-3 aylık dönemlerde tercih edilir. Kullanım süresi hastalığın şiddetine bağlı olarak uzman hekim tarafından belirlenir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizonun yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur.
MORFİN POMPASI: Morfin pompası kanserli hastaların ağrılarını dindirmede en ileri yöntemdir.
Antidepresan, doğum kontrol hapları ve kortizon içeren ilaçlar, cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte, menopoz döneminde olan kadınlarda cinsel isteksizlik görülme oranı da oldukça yüksektir.
Kortizol, vücutta böbrek üstü bezlerinde doğal olarak üretilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir steroid hormonudur. Heyecan, korku ve stres yaşandığında kortizol hormonu vücuda uyum sağlamasından ötürü stres tepkisindeki rolü nedeniyle de stres hormonu olarak da bilinir.
2. Mide barsak sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroidler mide ülseri riskini ve ülserin kanama ve delinme riskini artırır. Mide üzerine yan etkisini azaltmak için yemekle birlikte alınmalıdır. Ayrıca birlikte antiasit ve mide koruyucu ilaçlar önerilmektedir.
Kortizon kullanan bireylerde kan şekeri yüksek seyrettiği için hızlı sindirilen besinlerden uzak durulmalıdır. Beyaz un, şeker, patates (sıcak şekilde), meyve suları (taze olsa dahi), gazlı içecekler, pirinç, mısır, şekerli besinler, bazı meyveler (incir gibi) bu besinlerden bazılarıdır.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Diz ağrıları için kortizon iğnesi , eklemi ve yumuşak dokuları (tendon, kas, kıkırdak gibi) tahriş edebilir. Bu durum kötü bir ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Bu yan etkiye alevlenme denir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme tipik olarak bir veya iki gün sürer.
Tuz alımının sınırlandırılması ve bazı durumlarda tamamen engellenmesi önem taşır. Ayrıca kahvenin azaltılmasında da fayda vardır, çünkü kortizonlu ilaçlarla birlikte tüketilen kahve çarpıntı ve uykusuzluğa neden olur.
En baştan şunu belirtelim ki; Kilolarınızın suçlusu tek başına kortizon değildir. Kilo almanızı tetiklemesi için ; YÜKSEK DOZLARDA UZUN SÜRE KULLANMAK gerekir.Yani 1 haftalık kullanım kilo almanıza sebep olmaz.
Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri