* Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar. Özellikle domates ve fesleğen (mutfakta olduğu kadar bahçede de) ve patlıcan ve fasülye birlikte harika olur. * Mısır, fasülye veya hıyar birlikte iyidirler.
Biberin Yanına Ne Ekilir? Biber ile uyumlu bitkiler: Domates, Maydanoz, Fesleğen, Havuç ile biber tohumları birlikte ekildiğinde verim artacaktır. Rezene ise biber fide ve tohumlarının fazla yakına ekilmemelidir.
Kardeş bitkiler yöntemi, yabancı kaynaklarda “companion planting” olarak geçiyor: bir bahçede farklı türdeki bitkilerin yan yana ekilmesi. Doğada bulunan “sinerjistik etkileri” kullanan bir bahçecilik yöntemi, yani optimum sağlık ve canlılık elde etmek için bitkiler arasında işbirliğini teşvik ediyoruz.
Havuç, patates, kabak, kereviz, bezelye, pırasa ve dahası!
Lahana ve dereotu
Dereotu, lahana ailesinden brokoli ve Brüksel lahanası gibi ürünler için ideal bir ortak. Lahanalar, yumuşak dereotunu desteklerken, dereotları da lahana kurtları ve diğer böceklerin kontrolünü sağlayan küçük arıları bitkiye çekiyor. (Ancak kesinlikle havuç ve dereotunu yan yana yetiştirmemelisiniz.)
İlgili 32 soru bulundu
Bitki birliktelikleri
* Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar. Özellikle domates ve fesleğen (mutfakta olduğu kadar bahçede de) ve patlıcan ve fasülye birlikte harika olur. * Mısır, fasülye veya hıyar birlikte iyidirler.
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Bamya özellikle kurak yerlerde kolay bir şekilde yetişebilir. Bu sebeple çok fazla sulanması ya da yağış alması bu bitkinin büyüyemeden çürüyüp ölmesine sebep olacaktır.
Bamya sıcak iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık içeren bölgelerde düzenli bir gelişme göstererek yüksek verim yapar. Sıcak iklim sebzesi olmasına rağmen alıştırılarak düşük sıcaklıklara maruz bırakılırsa 5-6 °C gici düşük sıcaklıklara dayanabilir. Ancak verim çok düşer.
Bamya yetiştiriciliği hafif eğimli ve oldukça verimsiz topraklarda susuz olarak yetiştirebildiği için üreticiye bu yönden kolaylık ve ekonomi getirmektedir.
Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5 cm derinliğinde bir diş sarımsak gömün. Bu sayede bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden koruyabilirsiniz.
- Tüm pis koku salan böcekler (Hemiptera takımının bir çoğu) domates, biber, mısır gibi ürünlerin yanında elma ve şeftali ağaçları için büyük zarar verir. Bunların da tuzak bitkileri; siyah ayçiçeği, horozibiği ve karabuğdaydır.
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Havaların çok sıcak ve kurak gitme durumunda 1-2 defa sulama yapılabilir. İlk meyve görüldükten sonra sulama önem kazanır. Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Tek sıralı dikim tavsiye edilir. Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür. Lezzet kapasitesi yüksek olan bir çeşittir.
Dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi uygulaması önerilmektedir. Azotlu gübre uygulamasının sınırlandırılması da bitki boyunun aşırı uzamasını engellemesi açısından önemlidir.
Bamya bitkisi çeşitlere bağlı olarak tohum ekiminden ortalama 40-60 gün sonra çiçeklenme- ye başlar. Çiçeklenme yine çeşitlere bağlı olarak farklılık gösterir. bamya toplayabilir. Amasya çiçek bamyası gibi küçük meyveli çeşitlerde bu daha da az olur.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Bamya, minik gurmelerin ilk yiyecekleri arasında yer almıyor. Ancak 8-10 aylık bebeklerin çorbalarında, yemeklerinde önemli bir yeri var. Bamya önemli bir C vitamini, A vitamini, K vitamini, B1 vitamini, kalsiyum, demir ve folat kaynağı. Üstelik içi lif dolu.
Hasat ortalama 1.5-4 ay devam ediyor. Ekimden hemen hemen 60 gün sonra başlayan hasat her gün veya gün aşırı devam ediyor.
Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri