Hazine ve Maliye Bakanlığı, pandemi sürecindeki tedbirlerin ihlali nedeniyle kesilen cezaların iptaline yönelik yasanın uygulama tebliğini yayınladı. Tebliğe göre, cezalar vatandaşların başvurusuna gerek olmaksızın ilgili idareler tarafından silinecek.
Koronavirüs pandemisiyle ilgili kesilen idari para cezaları iptal edilmişti. Cezaları ödeyenler için de devlet tarafından geri ödeme biçimi belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Aralık 2024'e kadar başvuranların ödedikleri cezalar iade edilecek.
Pandemi cezalarının iptali için son başvuru tarihi
Cezalar, tahsilatı yapan idari birime 31 Aralık 2024'e kadar yapılacak başvurunun ardından bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre iade edilecek.
Corona virüs döneminde maske takmama, sokağa çıkma yasağını ihlal nedeniyle 1 milyon 388 bin 865 kişiye para cezası kesildi. Toplam ceza 3 milyar liraydı. Her dört kişiden biri cezasını ödedi. 1 milyon 67 bin 485 kişinin ödemediği 2,7 milyar liralık ceza da çıkan yasa çerçevesinde silinmişti.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI PARA CEZALARI SİLİNECEK Mİ? Sokağa çıkma yasağı para cezaları silinecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgı9nı nedeniyle sokağa çıkma yasağı olan süreçte dışarıda bulunan kişilerin cezaları silinecek.
İlgili 40 soru bulundu
Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır.
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
Sokağa çıkma yasağı kapsamında tarafına idari para cezası kesilen bir kişi ceza tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir. Kesilen ceza kişinin yüzüne karşı kesilmiş ve tutanak imzalatılmış ise cezanın tebliği beklenmeden 15 gün içerisinde itiraz edilmelidir.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASI SORGULAMA EKRANI
Araçla sokağa çıkma cezası alan vatandaşlar e-Devlet üzerinden ceza sorgulama ekranına erişerek ceza tutarını görebilir. Bu cezaya tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde o yer sulh ceza hakimliğine itirazda bulunulabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan başvuru dilekçesi doldurulduktan sonra, varsa idari yaptırım karar tutanağı ile ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek 31 Aralık 2024 tarihine kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvurulması gerekiyor.
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
Başvurular şahsen, posta yoluyla veya e-devlet üzerinden yapılacak. Başvuru yapmayan vatandaşlara ise herhangi bir şekilde para iadesi yapılmayacak. Ödenen cezaların iadesi için idari yaptırıma dair karar tutanağı gerekiyor. Vatandaşlar kendilerine yapılan tebligatla iletilen bu karar tutanağını dilekçesine ekleyecek.
Maske Takmama Cezası Nereye Ödenir? Bu cezalar, e-devlet üzerinden e-vergi dairesine online bankacılık veya kredi kartıyla ödenebilir.
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
9 Kasım tarihi itibariyle tahsil edilmemiş cezaların takip işlemleri sonlandırılacak. 9 Kasım'dan önce yapılmış ceza ödemeleri, iade edilmeyecek. Ancak 9 Kasım ve sonrasında yapılmış ceza ödemeleri iade edilecek.
Hukuka aykırı sosyal mesafeye aykırılık ve maske cezalarının iptal edilmesi mümkündür. Öncelikle belirtilmelidir ki herhangi bir kolluk görevlisinin sosyal mesafeye aykırılık veya maske cezasını kesmek için doğrudan yetkisi bulunmamaktadır.
Sokağa çıkma yasağı cezasına itiraz bulunduğunuz ilde ki sulh ceza hakimliklerine verilecek bir dilekçe ile yapılmaktadır. Zamanaşımı süresi 15 gündür.
Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla cezai yaptırım düzeyinde tutulan maske takmama cezası internet üzerinden sorgulanabiliyor. Maske takmama dolayısıyla cezai yaptırımla karşılaşan vatandaşlar, maske cezası sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden de gerçekleştirebiliyor.
Sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak ceza sorgulama işlemiş en kolay e-devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet sokağa çıkma yasağı cezası sorgulama ile kişiler, kendilerine sokağa çıkma yasağı nedeni ile yazılan cezayı öğrenebildikleri gibi ceza detayını da görüntüleme şansına sahiptir.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Tek adli para cezasında azami süre üç yıldır. Adli para cezası yerine çektirilen hapis süresi üç yıl ile sınırlandırılmıştır. Para cezasının hapse çevrilmesi sonucunda hapis cezası üç yıldan fazla olsa bile üç yıldan fazla olan süre dikkate alınmayacak, hapis cezası üç yıl olarak infaz edilecektir.
2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında düzenlenen idari para cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri