Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Bir diğer geleneğe göre duvak, gelinin baba evinden ayrıldığı için yaşadığı duygusallığı gizleme amaçlı kullanıyor. Bu amaç için çoğunlukla kırmızı ya da yeşil duvaklar tercih ediliyor. Kırmızı duvak “sevinç”, yeşil duvak ise “muradına erme” anlamına geliyor.
Osmanlı'da da genç yaşta ölen bayanların mezar taşları duvak şeklinde yapılmakta, hatta bu mezarların ayak taşına da kırılmış bir gül goncası işlenmekteydi.
Bizim geleneklerimizde duvak, damadın gelini ilk defa göreceği anı ifade ediyor. Düğünden sonra, çiftler evlerine gittiklerinde damadın duvağı açmak için geline “yüz görümlüğü” adında bir hediye vermesi gerekiyor. Bir yüzük, bilezik veya ailesinden hatıra kalan bir aksesuar olabilir.
Aslında insanların düşüncesi nikah kıyılır kıyılmaz damat duvağı açar ve gelini öper, yani duvak olmazsa olmazdır diye bir düşünce var. Fakat günümüzde duvaklar ya yüzü örtecek şekilde ya da gelin başı süslemesine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Anlayacağınız duvak aslında gelinliğin bir parçası değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Duvak, Türk kültüründe gelinlik mertebesi ile birlikte kullanılan ve gelinin başını örten bir tür örtü çeşididir. Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır. Yöresel adetler, bu esnada yine devem edebilir.
Duvak, çok eski tarihlerden beri bir gelin aksesuarı olmaktan çok, gelinliği tamamlayan ve anlam katan bir parça. Duvağın ilk kullanımı antik Yunan dönemine dayanır. Duvağın bu dönemde ki rolünün, gelini kötü ruhlardan korumak olduğuna inanılırdı.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Yüz görümlüğü hediyesi genellikle düğün gecesi takılır. Damat gelinin duvağını açmadan önce yüz görümlüğü hediyesini takar, daha sonra duvağı kaldırır ve gelini alnından öper.
Torbalı'da duvak töreni, düğünün ertesi sabah başlar; öğleyin biter. “Gelin sabahı”, “Cuma sabahı”, “duvak açma” gibi adlarla bilinen bu tören için gelin gelinliğini giyer, başına da uzun, kırmızı bir (duvak) örtü örter.
Gelinlerin beline takılan kırmızı kuşak, neredeyse tüm düğünlerde karşınıza çıkar. Genel anlamda kırmızı renkli olan bu kuşakların, ülkemizin farklı bölgelerinde yeşil renkli olduğunu da görebilirsiniz.
Bir kısım kimseler tarafından düğün günü, gelinin ayakkabısının içerisine para konulur, bu parayı alıp saklayan kişinin gelecekte zengin olacağına inanılır.
Düğünlerin en duygusal anı hiç şüphe yokki gelinin aile evinden çıkarken yaşanan dönemidir. Gelin evden çıkmadan önce gelin kuşağının bağlanması anında duygu dolu anlar yaşanır. Genellikle kırmızı gelin kuşağı bağlanırken bazı yörelerde farklı renkte gelin kuşağıda bağlanmaktadır.
çıkarabileceğin bir şekilde duvak takabilirsin nikah kıyılırken yada salondan içeri girdikten sonra damat bey duvağınızı açana kadar takabilirsin. sonra çıkarır keyfine bakarsın.
Nişan ve sözde olduğu gibi gelinliği de damat tarafı alıyor. Altın bilezik, altın kolye, tam, yarım ve çeyrek altın ya da takı seti geline takılıyor. Altın zincir, altın saat, tam, yarım ya da çeyrek altın gelin tarafından damada takılıyor.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
Ortaya çıkan gerçeğin ardından erkek olduğu halde gelinlik giyip C.B. ile evlendiği ileri sürülen İ. takma adlı M.K.'nin ilçeden ayrılıp izini kaybettirdiği öğrenildi. C.B. ile İ. takma adıyla tanınan çiftin sosyal medyada paylaşılan düğün fotoğrafı ve videolar en çok ilgi çeken paylaşımlar arasında yer aldı.
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
Görkemli bir düğün girişi için idealdir. Duvak modellerini tanıdıktan sonra gelinliğe göre tercih edebiliriz. Sade gelinlik modelleri için duvak seçimi tercihi dirsek ve parmak ucu hizasında olmalıdır. Biri uzun biri kısa olarak takılan duvaklar düğün gününde harikulade görünmesini sağlayacaktır.
Uzun geçmişe sahip gelenekle ilgili bilgi veren Kılıç, "Anadolu'daki gelinler her zaman evden çıkarken bir ayna eşliğinde çıkartılırmış, yolu aydınlık, bereketli olsun, uğur ve şans getirsin, kötülüklerden korusun diye.
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir. Bu durum gelin eve girerken yapılan adetler içinde yer almaktadır.
Aslında arabayı damadın bir tanışı, amcası, kardeşi, dayısı, kuzeni falan kullanır.. Gelin içinde nedime olacak kişi gibi ablası, halası, teyzesi, kardeşi ya da kardeşi oturur.. maksat her ikisinin zor bir anında yanında olmak, düğün streslerini azaltmak için falan filan sohbet ederler..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri