Sağlık Bakanlığı yoğunluğun önlenmesi amacıyla istirahat raporlarına ilişkin yeni bir düzenleme talimatı verdi. Korona virüsüne yakalanan çalışanların aldığı raporlar yıllık izinden düşecek.
Ayrıca Bakanlık, koronavirüs hastalığı nedeniyle verilen istirahat raporlarının sürelerinin yıllık 40 günlük rapor sınırlamasına dahil edilmeyeceği yönünde yazılı görüş bildirmişti.
Yıllık İzin Ve Sağlık İzni/İstirahat Raporları Kesişmesi Halinde Ne Olur? İş Kanununda bu sorunun yanıtı açık olup; “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.”
Tüm yılı aylıksız izinli olarak geçirenlerin ilgili yıla ait yıllık izin hakkı bulunmaz. Yıllık izin sırasında hastalanan personelin, sağlık kurumları tarafından verilmiş raporun izne çevrilmesi durumunda raporlu olduğu günler yıllık izinden sayılmaz.
Soru: İzin süresi içinde hastalanıp rapor alınırsa ne olur? Cevap: Yıllık izin kullanmakta iken, hastalığı sebebiyle rapor alan bir memurun rapor tarihinden itibaren yıllık izni kesilir ve bu tarihten sonra raporda yazılı tedavi ve istirahat süresi ile ilgili hastalık izni işlemeye başlar.
İlgili 42 soru bulundu
Maddeye göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” Yani, hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez.
Hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelinmediği günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamı raporlu geçirilse dahi hafta tatiline hak kazanılır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak ,işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Bu doğrultuda, çalışanın, yıllık ücretli iznini kullandığı esnada hastalanarak rapor alması halinde, raporlu olarak geçirdiği sürelerin yıllık ücretli izin süresinden düşülmemesi gerekmektedir.
Mezkur hükümde yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurların hastalık izinlerine ilişkin düzenlemeye yer verilmişken, aylıksız izin kullanmakta iken hastalık raporu alan memurların hastalık izinlerine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Ayrı ayrı hekimlerden olmak şartıyla, toplam 40 güne kadar tek hekim raporu alınabilir. Ancak her bir raporun süresi 10 günü geçemez. Tek hekimden alınan raporların toplamı 40 günü aşması halinde, aşan rapordan başlayarak onaylatılması halinde hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmaktadır.
8 günlük yıllık ücretli iznin kullanılması esnasında 4 günlük istirahat raporu alınması halinde, çalışanın yıllık ücretli izni içerisindeki 4 günlük rapor süresi boyunca yıllık ücretli izni askıda kalmaktadır.
Buna karşın izin süresini aşacak şekilde rapor alan bir memur ise hastalık izninin bitimi tarihinden sonra görevine başlaması gerekir. Bu memur hastalık nedeniyle kullanamadığı yıllık izinlerini sonradan yeniden kullanabilir.
Hastalığınız süresince hastanede yatışlı olarak tedavi edilirseniz sizi takip eden hekim, evinizde tedavi görürseniz aile hekiminiz tarafından Bakanlığımızın E-rapor sistemi aracılığıyla sağlık raporunuz düzenlenebilir.
Genel olarak, aile hekimleri en fazla 10 gün rapor verebilirler. Ancak, 10 gün rapor süresi bittiğinde hastanın mevcut durumu dikkate alınarak 10 gün daha uzatılabilir. Bu durumda aile hekimi toplamda 20 güne kadar kişinin durumuna göre rapor yazabilir.
Belirtmek gerekir ki raporlu işçilerin çalışmadıkları günleri istirahat koduyla SGK'ya bildirilmektedir. Bu günler emeklilik hesabında da sayılmamaktadır. Fakat işverenin, işçinin ücretini yatırması durumunda prim günlerini de yatırması gerektiğinden bunlar işçinin emeklilik hesabında dikkate alınacaktır.
İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.
Resmi ve dini tatiller, yıllık izinler, mazeret izinleri ve 1 haftayı aşmayan raporlu günler çalışılmış günler gibi sayılır.
Rapor Alan İşçi İşten Çıkarma
Rapor alınarak gelinmeyen süre belirli bir süreyi aşması durumunda işveren İş Kanunu kapsamında iş sözleşmesini feshedebilmektedir. Sözleşme feshi için 6 hafta + ihbar süresi formülü uygulanmaktadır.
Yıllık Rapor Hakkı Ne Zaman Yenilenir? Çalışanın rapor hakkı 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsar. Yani bir çalışan bu süre içerisinde tek bir hekim imzası ile en fazla 40 gün rapor alabilir. 1 Ocak tarihinden itibaren bu 40 günlük rapor hakkı tekrar başlar.
Ancak o yerde sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli bir sağlık hizmet sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucusuna nakline imkan bulunmaması halinde tek hekimler en çok 10 gün daha hastalık raporu düzenleyebilir.
Şirket kararı gereği raporlu günler ücretinden kesiliyor. Şirkette Cumartesi ve Pazar günü çalışma olmuyor.
SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri