Kortizon kullanan hastaların tuz tüketimini azaltması gerekir. Bunun sebebi kortizonun böbreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır. Ayrıca uzun süre kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır.
Ancak tüm bu yan etkilerin kortizonun çok uzun süre, yüksek dozda ve hiçbir tedbir alınmadan kullanılması sonucunda olacağını vurgulamak isteriz. Kortizonlu ilacın yan etkilerini azaltmak için yiyecek ve içeceklerinizde tuz olmamalıdır.
Kortizon tedavisinde yenmemesi gerekenler listesinin başında tuz gelir. Tuz denildiğinde akla sadece yemeğe katılan tuz gelmemeli. Bu süreçte yemekten sodaya kadar hemen her besinin tuzsuz olanı tercih edilmelidir.
Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır. Kan yağlarının yükselmesine neden olduğu için yağlı besinler, kızartmalar, sakatatlardan uzak durulmalıdır.
Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.
Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız…
Yağlı, şekerli gıdaları azaltın, proteinden yüksek beslenin. Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Doğru diyet, tuz ve şekerden fakir beslenme, yeşillikleri öğünlerde daha sık tüketme ve günlük yeterli hareket miktarı ile kortizonun neden olduğu yan etkiler düzeltilebilir.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur.
Kan şekerini arttırır: Kortizon, kan şekerinin düzenlenmesinde yer alan birçok mekanizmayı etkileyerek glukoz düzeyini arttırır. Metabolik etkileri: Kortizon, karaciğer ve yağ dokularını aktive ederek besin metabolizmasını düzenlerler.
İnhalasyon yolu ile kortizon kullanımında görülen en sık yan etkiler boğazda “pamukçuk” veya tıp adı ile “kandidiyazis” isimli mantar enfeksiyonu ile seste boğuklaşma ve kısılmadır.
Prednol 16 mg Tablet: Gebelik oluşumu döneminde gelişebilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu engellemek amacıyla kullanılan ilacın kullanımına yumurta toplandığı gün başlanır ve 4 gün süre ile devam edilir. Gece yatarken tek doz olarak kullanılır.
Bağışıklık Sistemi Sorunları: Kortizon, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir, bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Cilt Sorunları: Uzun süreli kortizon kullanımı, ciltte incelme, morarma ve çatlaklar neden olabilir. Kilo Artışı: Kortizon, iştahı artırabilir ve kilo alımına yol açabilir.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Diz ağrıları için kortizon iğnesi , eklemi ve yumuşak dokuları (tendon, kas, kıkırdak gibi) tahriş edebilir. Bu durum kötü bir ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Bu yan etkiye alevlenme denir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme tipik olarak bir veya iki gün sürer.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
Stresli durumlar, heyecan, korku ve baskı altında olma gibi durumlarda kortizol hormonu salınımı artar ve vücuda uyum sağlamasını sağlar. Bu nedenle kortizol, stres hormonu olarak da anılır. Kortizol, beyindeki hipofiz hormonu olan ACTH (Adrenokortikotropik Hormon) tarafından kontrol edilir.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Kortizon böbrek üstü bezinin korteks denen dış kısmında üretilen bir hormondur. Kolesterolü hammadde olarak kullanan bir dizi biyokimyasal reaksiyon sonucu oluşan doğal yapılı hormonlardan biri de kortizondur. Böbrek üstünden 2 farklı yapıda hormon grubu üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri