Örneğin tuzsuz ekmek kullanılmalıdır, soda tüketilmemelidir, hazır ve paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.
Kortizon tedavisi boyunca uzak durulması gereken besin gruplarından biri de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, başka bir deyişle çabuk sindirilen besinler uzak durmaktır. Dolayısıyla beslenme planından tüm meyve suları, beyaz un, şeker, patates, mısır, pirinç gibi yiyecekleri çıkarmak gerekir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.
Kortizonlu ilacın yan etkilerini azaltmak için yiyecek ve içeceklerinizde tuz olmamalıdır. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız.
İlgili 27 soru bulundu
Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız…
Yağlı, şekerli gıdaları azaltın, proteinden yüksek beslenin. Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin.
Bu diyetin en önemli özelliği, tuzun kısıtlandığı, proteinden zengin (et, yumurta, balık ve özellikle kalsiyum kaynağı olacak süt ürünleri), glisemik indeksi düşük liften zengin karbonhidrat (rafine un ve şekerden fakir, kan şekerinizi ve insülini hızlı yükseltmeyen-glisemik indeksi düşük gıdalar) tercih edilmeli.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Doğru diyet, tuz ve şekerden fakir beslenme, yeşillikleri öğünlerde daha sık tüketme ve günlük yeterli hareket miktarı ile kortizonun neden olduğu yan etkiler düzeltilebilir.
PREDNOL tabletler, yemek sırasında veya yemekten hemen sonra bir miktar sıvı ile alınmalıdır. PREDNOL alırken greyfurt yemeyiniz veya greyfurt suyu içmeyiniz. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Prednol 16 mg Tablet: Gebelik oluşumu döneminde gelişebilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu engellemek amacıyla kullanılan ilacın kullanımına yumurta toplandığı gün başlanır ve 4 gün süre ile devam edilir. Gece yatarken tek doz olarak kullanılır.
Çünkü kortizon kadar hızlı etkisi olan ve hastayı hızla rahatlatan bir ilaç hala mevcut değildir. Artrit yani eklem şişliklerinde (enfeksiyona bağlı olmayan), romatoid artrit, gut, Behçet, Lupus, skleroderma, vaskülit gibi hastalıklarda bu ilaca sıkça başvurmaktayız.
Kortizonun etkileri kan üretiminden bağışıklık sistemi onarmaya kadar çok farklı alanda hasta hayatına ciddi katkılar sağlar. Oral yolla, parenteral (damar içi) yolla ya da krem şeklinde vücuda alınan kortizonun hastalıklar için keşfi günümüzde pek çok hastanın hayati fonksiyonlarını düzenler.
Bağışıklık Sistemi Sorunları: Kortizon, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir, bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Cilt Sorunları: Uzun süreli kortizon kullanımı, ciltte incelme, morarma ve çatlaklar neden olabilir. Kilo Artışı: Kortizon, iştahı artırabilir ve kilo alımına yol açabilir.
-Kortikosteroidler kan yağlarını yükselttir. En fazla trigliserid isimli yağlar artar ama LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) artışı da gözlenebilir. Yağdan (özellikle doymuş-katı yağdan) fakir diyetle beslenilmelidir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları: PREDNOL-L 30 dakika ila 2 saat içerisinde rahatlama sağlar. Astımlı hastalara PREDNOL-L intravenöz yoldan 40 mg dozda verilebilir, hastanın yanıtına göre tekrarlanabilir. Bazı astımlı hastalarda birkaç saat boyunca yavaş intravenöz damla şeklinde uygulama avantajlı olabilir.
PREDNOL kullandığınızda ciddi bir enfeksiyon geçirmeniz daha olası hale gelebilir. tür bir yan etki nadir görülür ancak ciddi olabilir. • Pankreatit, kusmayla birlikte de olabilen sırtınıza yayılan karın ağrısı, şok ve bilinç kaybı. ve hassas damarlardır. Skleroderma hastalarında Skleroderma Renal Kriz.
Prednol, Deltakortil, Diprospan, Depomedrol…
Bağışıklık sistemi üzerine etkileri nedeni ile iltihaplı birçok romatizmal hastalığın tedavisinde çeşitli doz ve sürelerde kullanılır.
Vücuttaki ana stres hormonlarından biri olan kortizol böbrek üstü bezlerinde salgılanmaktadır. Kortizol vücudun depolarından enerji salgılar, çoğu dokudaki protein ve yağların parçalanmasını uyarır ve kan şekeri düzeylerini yükseltmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri