Uyuz kaşıntısına antihistaminlerin ve kortizonun etkisi olmuyor.
Kaşıntı kremleri genelde kortizon içerir ama kortizonlar farklı kategoride ve nemlendirici ile birlikte verilir. Bu ikili tedavide hem etkisi daha fazla olmakta hem de kortizonun yan etkileri azaltılmaktadır. Kortizon hücrelerin geri çekilmesinde kaşıntının azalmasında en önemli faktördür.
Kortizonlu kremler egzamanın aktif olduğu dönemde kullanılır ve kırmızlık ile kaşıntıyı kontrol altına alır.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur. Kortizon ilaçları da kortizon hormonuna benzer kimyasal özellikler gösteren ilaçlardır.
İlgili 44 soru bulundu
Kısa sürede hastanın nefes darlığını düzelmektedir. Bazen bu tedaviyi 2-3-5-7 gün, nadiren 10 gün uygulanır. Bu kadar kısa süre verildiğinde kortizona bağlı yan etki görülmesi riski çok düşüktür.
Kortizon, normalde böbrek üstü bezinden salınan bir hormondur. Dışardan kortizon alımı, buradan salınan kortizonu baskılar be böbrek üstü bezinde geçici fonksiyon azalmasına neden olur.
Kortizon iğnesinin etkisinin görülmesi genellikle bireyden bireye değişkenlik gösterir. Ancak genel bir kural olarak kortizon iğnesinin alımından sonra 24 ile 48 saat arasında ilk iyileştirmelerin hissedilmesi beklenir. Tam etki içinse genellikle bir hafta kadar bir sürenin geçmesi gerekebilir.
Topikal kortizonlu ilaçların sıklıkla 30 gr olduğunu düşünecek olur isek bir tüp ilaç bu kullanım şekli ile 15 gün tedavi için yeterli olacağı anlamına gelmektedir. Az günde bitmesi gereksiz yere fazla kullanıldığı, fazla gün sürmesi ilacın yetersiz kullanıldığı anlamına gelecektir.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
Gece artan kaşıntı, sıcakta artan kaşıntı, aile bireylerinde veya yakın temasta olunan kişilerde kaşıntı olması durumlarında mutlaka uyuz akla gelmelidir. Bu kaşıntı normal kaşıntı ilaçları (antihistaminikler) ve kortizonlu kremler ile düzelmez.
Bu alanlar; yüz, boyun bölgesi, dirsek iç kısmı, diz arka kısmı ve genital bölgedir. Bu alanlar için önerilen kortizonlu kremler en fazla 7 gün kullanılmalı eğer hastalıkta düzelme olmaz ise hekime tekrar başvurulmalıdır.
Kortizonlu kremleri uygun zaman aralığında ve doğru yerde kullandığımız zaman etkileri kuvvetlidir ve kullanımları güvenlidir.
Cilt problemleri: Egzama türleri arasında yer alan atopik ve seboreik dermatit formlarında kortizon içerikli krem, losyon şeklindeki ilaçlar kullanılabilir. Ek olarak pemfigus ve sedef hastalığı (psöriazis) tedavisinde de kortizon verilebilir.
Halk arasında kısaca kortizon olarak bilinen kortikosteroidler, güçlü iltihap giderici özellikleri olan ilaçlardır. Eklem, tendon, bursa gibi kas iskelet sistemi yapılarında oluşan inflamasyon (iltihap) durumlarında, etkilenen bölgeye kortikosteroid uygulanması, şikayetlerde hızlı bir düzelme sağlayabilir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Topikal kortikosteroidler, potenslerine ve galenik formlarına göre sınıflandırılan ilaçlardır. Doktor genellikle cilt kıvrımlarında veya sulu egzama durumlarında egzama üzerine sürülmek üzere kortikosteroid kremler ve kuru, kalınlaşmış egzama üzerine se kortizonlu merhemler reçete eder.
HARİCEN SÜREREK KULLANILAN KORTİZONLU İLAÇLAR İÇİN
1. Kortizonlu krem ya da pomatlar hastalığınıza uygun teşhisle verilmişse çok kısa sürede sorunların yok olmasını sağlarlar ancak uzun süre kullanılırlarsa cildi inceltir ve dış etkilere daha açık bir hale getirebilirler.
Kortizonlu kremleri biz tedavi için kullanırken, bazen hastalar kozmetik nedenlerle kullanır. Oysa bu bir ilaçtır. Biz kısa süreli sadece tedavi amaçlı kullanırız. Kozmetik bir krem değil leke açıcı olarak kullanıldığında ciltte kıllanma, deride incelme, kılcal damarlarda artış meydana getirebilir."
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk 6-12 ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.
Evet, aldırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri