Kortizon kullanımının suistimal edilmesi, kullanım koşullarına uyulmaması, yanlış, bilinçsiz, gereğinden fazla miktarda ve süre kullanılması bazı hastalarda fazla kilo, şişkinlikler ve tüylenme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Kortizonun yan etkileri oldukça fazla olmakla beraber bu etkiler uzun süreli ve yüksek doz kullanımda ortaya çıkar. Kemik erimesi, kas zayiflamasi. ciltte incelme ve çatlaklar, kilo alma, asimetrik yağlanma, tüylenme, tansiyon yuksemesi, kan sekeri yukselmesi sık görülen yan etkerdir.
Kortizon saç döker mi? Kortizon saç döker mi diye merak ediyorsanız kortizonun saç dökülmesi üzerinde etkisi olduğunu bilmelisiniz. Ancak aşırı ve uzun süre kullanımı saç foliküllerinin zayıflamasına ve hatta saç dökülmesine neden olabilir.
Kortizonlu kremlerin dermatolog tarafından önerildiği şeklin dışında bilinçsiz şekilde kullanılması sonucunda öncelikle deride yanma hissi, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık, damarlanma, deride incelme hissi, morluk ve bazen kıllanma artışı ortaya çıkabilir.
Kortizonlu kremleri uygun zaman aralığında ve doğru yerde kullandığımız zaman etkileri kuvvetlidir ve kullanımları güvenlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kortizon kullanımının suistimal edilmesi, kullanım koşullarına uyulmaması, yanlış, bilinçsiz, gereğinden fazla miktarda ve süre kullanılması bazı hastalarda fazla kilo, şişkinlikler ve tüylenme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Kortizonlu kremleri biz tedavi için kullanırken, bazen hastalar kozmetik nedenlerle kullanır. Oysa bu bir ilaçtır. Biz kısa süreli sadece tedavi amaçlı kullanırız. Kozmetik bir krem değil leke açıcı olarak kullanıldığında ciltte kıllanma, deride incelme, kılcal damarlarda artış meydana getirebilir."
Topikal kortizonlu ilaçların sıklıkla 30 gr olduğunu düşünecek olur isek bir tüp ilaç bu kullanım şekli ile 15 gün tedavi için yeterli olacağı anlamına gelmektedir. Az günde bitmesi gereksiz yere fazla kullanıldığı, fazla gün sürmesi ilacın yetersiz kullanıldığı anlamına gelecektir.
Egzama üzerine kortizonlu kremleri, yalnızca alevlenmenin ilk belirtilerinde ve tamamen çözülene kadar uygulayın. Atopik dermatit lezyonları üzerinde etki elde etmek ve kaşıntıyı hızla gidermek için günde bir defa uygulama yeterlidir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Cilt problemleri: Egzama türleri arasında yer alan atopik ve seboreik dermatit formlarında kortizon içerikli krem, losyon şeklindeki ilaçlar kullanılabilir. Ek olarak pemfigus ve sedef hastalığı (psöriazis) tedavisinde de kortizon verilebilir.
Günümüzde tüylerden kurtulmak adına en yaygın kullanılan yöntemler, ağda ve epilasyondur. Ağda, tüyleri yapışkan malzemelerle almayı hedeflerken epilasyon ise epilatör yardımıyla kökünden çekmeyi hedefler.
Genellikle aşırı tüylenme kandaki androjenlerin (erkeklik hormonları) artmasına bağlıdır. Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur.
Kortizon kullanan hastalarda kilo artışı yanısıra, yağ dokunun yer değiştirmesi nedeniyle ay dede yüz, ensede yağ yastığı, ay dede yüz denen yüzde yuvarlanma görülebilir. Doz arttıkça bu yan etki daha fazla görülür.
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler.
Bu akneler neden mi oluşuyor? Çünkü kortizon, yağ bezlerinin enflamasyona ve iltihaplanmaya daha açık bir hale gelmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da vücudumuzda yağ bezlerinin daha yoğun olduğu bölgelerde sivilceler oluşuyor.
Kortizon çoğunlukla bir lokal anestezik ile karıştırılarak uygulanır. Lokal anestezik hızlı etkili bir ağrı kesicidir, sinir uçlarını uyuşturur. Böylece iğne yapıldıktan birkaç dakika sonra ağrı kesici etki başlar. Kortizonun iltihap azaltıcı etkisi ise biraz daha geç, genelde birkaç gün sonra ortaya çıkar.
Kortizon ve leke kremleri
Leke kremleri de sivilce izlerini geçirme konusunda etkilidir.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
Kortizon kullanırken, kullandığınız doza bağlı enfeksiyonlara yatkınlığınız da artar. Bu nedenle toplumda sık görülen ve aşıyla korunmanın mümkün olduğu pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarını olmanız önerilir. Kortizonun uzun dönemde ortaya çıkan yan etkilerinden biri de osteoporoz (kemik erimesi)'dur.
Kortizonlu krem ya da pomatlar hastalığınıza uygun teşhisle verilmişse çok kısa sürede sorunların yok olmasını sağlarlar ancak uzun süre kullanılırlarsa cildi inceltir ve dış etkilere daha açık bir hale getirebilirler.
Kremler cilt tarafından emilerek dolaşıma bile katılabilir, hatta idrarla atılırken bir koku bile duyulabilir. Ancak çok miktarda ve büyük yüzey alanlarına sürülürse böyle bir durum ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri