Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır. Kortizonun ilaç olarak kullanılması durumda, tedavi bittikten sonra vücut yeniden kendi düzenine döner. Kortizon vücutta yeniden olması gerektiği gibi salgılanır.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Kortizon kullanırken, kullandığınız doza bağlı enfeksiyonlara yatkınlığınız da artar. Bu nedenle toplumda sık görülen ve aşıyla korunmanın mümkün olduğu pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarını olmanız önerilir.
Örneğin tuzsuz ekmek kullanılmalıdır, soda tüketilmemelidir, hazır ve paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.
Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır. Kortizonun kas ve kemikler üzerindeki zayıflatıcı etkisi nedeniyle, düzenli yürüyüş ve benzeri egzersizler yapmalı, kalsiyum ve D vitamini desteği almalısınız.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
PREDNOL kullandığınızda ciddi bir enfeksiyon geçirmeniz daha olası hale gelebilir. tür bir yan etki nadir görülür ancak ciddi olabilir. • Pankreatit, kusmayla birlikte de olabilen sırtınıza yayılan karın ağrısı, şok ve bilinç kaybı. ve hassas damarlardır. Skleroderma hastalarında Skleroderma Renal Kriz.
Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır. Mide Rahatsızlıkları: Kortizon kullanan hastalarda peptik ülser oluşumuna bağlı karın ağrısı ve siyah renkli gaita (dışkı) görülebilir.
Kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra, böbrek üstü bezleri baskılanması aylarca devam eder. Bu dönemde stres durumlarında böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri olan iştahsızlık, bulantı, zayıflık, yorgunluk, ve nadiren tansiyon düşüklüğü ve şok ortaya çıkabilir.
Bu belirtiler ciltte kaşıntı, ateş, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, iştah kaybı, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgun hissetme, derinin soyulması ve kilo kaybıdır. Eğer PREDNOL dozu azaltıldığında bu belirtiler geri dönüyor veya daha kötüye gidiyorsa derhal doktorunuza danışınız.
Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
PREDNOL-L enjeksiyon için beyaz toz ve çözücü formundadır. Metilprednisolon sodyum süksinat etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız…
Yağlı, şekerli gıdaları azaltın, proteinden yüksek beslenin. Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin.
İnhalasyon yolu ile kortizon kullanımında görülen en sık yan etkiler boğazda “pamukçuk” veya tıp adı ile “kandidiyazis” isimli mantar enfeksiyonu ile seste boğuklaşma ve kısılmadır.
Kortizon böbrek üstü bezinin korteks denen dış kısmında üretilen bir hormondur. Kolesterolü hammadde olarak kullanan bir dizi biyokimyasal reaksiyon sonucu oluşan doğal yapılı hormonlardan biri de kortizondur. Böbrek üstünden 2 farklı yapıda hormon grubu üretilir.
Çünkü kortizon kadar hızlı etkisi olan ve hastayı hızla rahatlatan bir ilaç hala mevcut değildir. Artrit yani eklem şişliklerinde (enfeksiyona bağlı olmayan), romatoid artrit, gut, Behçet, Lupus, skleroderma, vaskülit gibi hastalıklarda bu ilaca sıkça başvurmaktayız.
Kortizol, vücutta böbrek üstü bezlerinde doğal olarak üretilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir steroid hormonudur. Heyecan, korku ve stres yaşandığında kortizol hormonu vücuda uyum sağlamasından ötürü stres tepkisindeki rolü nedeniyle de stres hormonu olarak da bilinir.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri