(ﻣﻌﺪﻭﺩﺍﺕ) i. (Ar. ma'dūd ve çoğul eki -āt ile ma'dūdāt) Kilo, okka gibi ağırlık ölçüleriyle tartılmadan tâne hesâbıyle alınıp satılan şeyler.
arapça "sayılan, sayılmaya değer" anlamındadır.
(ﻣﻌﻬﻮﺩﻩ) i. (Ar. ma'hūd “bilinen”den ma'hūde) Kötü olarak tanınan kadın, kötü kadın.
Doğruluğunda şüphe bulunmayan ve zaruri bilgi getiren kesin delil; mantıktaki beş sanattan biri. Varlık veya var olma anlamında mantık ve felsefe terimi.
Mahdut, Arapça hdd kökünden türemiş bir sözcüktür. Dilimize Arapça dilinden geçmiştir ve sıkça kullanılmaktadır. Mahdut, sınırlı ya da sınırlanmış anlamlarına gelir.
İlgili 26 soru bulundu
(ﻣﺪﺍﺩ) i. (Ar. midād) Yazı mürekkebi: Müşk-i hattından okuruz ilmi / Özgeler kâğıd u midâd okuya (Kadı Burhâneddin).
Osmanlı Türkçesi معطوف, o da Arapça مَعْطُوف (maʿṭūf, “yonca”) kelimesinden gelmektedir.
Mübadil, Arapça bir kelimedir ve Arapça kökenli olarak bilinir. Mübadil kelimesi Türkçeye Arapça dilinden gelmiştir. Mübadil, mübadele edilmiş demektir.
(Ar. emn “emin, korkusuz olmak”tan me'mūn) Tehlikesi olmayan, korkusuz, emniyetli, emin, sağlam: Sâbit-kadem ol merkez-i me'mûn-ı rızâda / Vâreste olup dâire-i havf ü recâdan (Ziyâ Paşa'dan).
(ﻣﻮﺭﺩ) i. (Ar. vurūd “bir yere gelmek, hazır olmak”tan mevrid) Bir kimsenin veya bir şeyin eriştiği, varıp ulaştığı yer, varılacak ulaşılacak yer, yol: Leb değil çeşme-i can mevrid-i i'câz ancak (Neşâtî).
mühdi teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Risalet ve nübüvveti bütün âlemlere rahmet ve saadet sebebi olduğundan, Cenab-ı Hakk'ın bütün âlemlere hediye ve atiyyesi mânasında Resul-i Ekrem'in (A.S.M.) mübarek bir ismine Mühdi diye buyurulmuştur.
MUHÂDİ' (ﻣﺨﺎﺩﻉ) sıf. (Ar. muḫāda'a “aldatmak”tan muḫādi') Aldatan, hîle yapan, hîlekâr.
İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
(ﻣﺎﺩﺡ) i. ve sıf. (Ar. medḥ “övmek”ten mādiḥ) Öven, metheden kimse, sitâyişgâr: Âşık ki yana yoluna hâşâ ki mahv ola / Mâdih ki medh ede seni mezmûm olmaya (Kadı Burhâneddin).
(ﻣﻘﺪﻡ) i. (Ar. ḳudūm “gelmek”ten maḳdem) Gelme, geliş, kudüm, muvâsalat: Kim verse can yolunda bulur hâk-i makdemin / Gûyâ ki hâk-i râhınadır nakd-i can-bahâ (Fuzûlî).
masad - مصاد
[ مَ ] (ع اِ) پشتهٔ بلند.
(ﻣﻘﻨﻊ) sıf. (Ar. iḳnā' “râzı etmek, inandırmak”tan muḳni') İnandırıcı olan, inandıran, iknâ eden: Her halleri mukni bir belâgatı andırıyor (Ahmet Hâşim).
Aralıklı ve son bulan. Arada bağ kalmıyan, ayrılmış. Herkesten ayrılıp bir kişiye bağlı kalan.
(ﻣﻜﻤّﻞ) sıf. (Ar. tekmіl “tamamlamak”tan mukemmil) Tamamlayan, tamamlayıcı: Muhill-i fesâhat olmaz, bilakis mükemmil-i fesâhat olur (Muallim Nâci'den).
(ﻣﻔﻀّﻠﻪ) i. (Ar. tafḍіl “üstün tutmak, tercih etmek”ten mufaḍḍile) Hz.
1. Gönderilen, gönderilmiş. 2. Bir şeyden dolayı olan, –den ileri gelen, –den doğan, mütevellit: O meserret haber-i âfiyetinizin vürûdundan münbais idi (Muallim Nâci).
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
sıf. ve i. (Ar. muḫanneѕ'ten) halk ağzı. Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
(ﻣﺤﻔﻮﻒ) sıf. (Ar. ḥaff “kuşatmak”tan maḥfūf) Etrâfı çevrilmiş, kuşatılmış: Mahfûf-ı gam oldu şâd gönlüm / Ebr altına girdi âfitâbım (Muallim Nâci).
(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıf. (Ar. fehm “anlamak”tan infihām > münfehim) [Türkçe'de türetilmiştir] Anlaşılan, kavranılmış, idrak edilmiş olan: Bu kaziyye gûyiyâ ahdinde oldu münfehim / Kim güneş tâvûs-ı zerrin-bâl oluptur şeb gurâb (Necâtî Bey).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri