Miyom ameliyatı sonrası gebe kalma süresi sağlıklı bir gebelik süreci çok büyük önem taşımaktadır. Miyom ameliyatından sonra hamile kalmak için 4-6 ay beklemek gerekir. Miyomların çıkarıldığı rahim bölgesinin tam olarak iyileşmesi 4-6 ay sürmektedir.
Açık Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Açık miyom ameliyatında batında dikey ya da yatay bir kesi olacağı için bu kesinin iyileşmesi ve kapanması zaman alır. Yaklaşık olarak 1 hafta ile 10 günlük süre içinde dikişler kapanır ve hasta günlük hayata dönebilir.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Açık miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir. Açık miyom ameliyatı sonrasında ilişkiye girmek için 1 ila 1.5 ay kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre cinsel ilişki sırasında oluşacak baskıdan kaynaklanan ağrı veya yara yerlerinin enfeksiyon kapması gibi riskler için gereklidir.
Miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz. Miyomlar, rahmin myometrium isimli tabakasında oluşan kitlelerdir. Bu kitlelerin vücuttan alınması için rahmin de alınmasına gerek yoktur. Günümüzde miyom ameliyatları, rahme ve benzer önemli organlara zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Miyomun çıkartıldığı rahim dokusu çok katlı olarak dikilir. Rahime zarar vermeden yapılan bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Miyom ameliyatlarında rahmi riske atan en önemli risk durdurulamayan kanamalardır. Kanamaya müdahale etme deneyimi rahmin korunmasında çok önemlidir.
Ameliyat sonrasında kesi bölgesini kuru ve temiz tutulması gerekir. Ayakta duş alınabilir ancak lif benzeri şeyler ile bölgeye baskı yapılmamalıdır. Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi) sonrası yaklaşık 6 ay boyunca 5 kg'dan fazla ağırlık kaldırılmamalı ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Miyom ameliyatı sonrası yaklaşık 1 ay sonra adet olunur. Eğer miyom ameliyatından 1 ay sonra adet olunmazsa doktora başvurulması gerekir.
Her miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği beklenen bir durum değildir. Ancak yaşanan her türlü stres adet düzensizliği yapabileceğinden ve ameliyat da bir çeşit stres olduğu için miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği görülebilir. Ancak ikinci adetten sonra her şey yoluna girmektedir.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir. Bazen dikişlerin bir bölümü tuvalette veya banyoda ele gelebilir ya da iç çamaşırınıza düşebilir.
Rahim Alınması Sonrası Cinsellik
Rahim alınması cinselliği etkiler mi diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Her ne kadar endişe yaratan bir durum olsa da, rahim alınması sonrası cinsellik olumsuz etkilenmez. Rahmin alınmasına neden olan hastalıklar, aslında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilmektedir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Hasta Kaç Günde İyileşir? Miyom ameliyatının açık ya da kapalı yapılmasına bağlı olarak iyileşme süreci ortalama 2 haftaya kadar uzayabilir. Rahimdeki dikişlerin yapışması ve tam anlamıyla iyileşmesi için ortalama 4-6 ay arasında bir sürenin geçmesi gerekir.
meydana gelebilir. Bu şişlik ameliyat sonrasında. bağırsak fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkilidir.
Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli değildir. Rahime zarar vermeden yapılan bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu nedenle miyom ameliyatlarında cerrahi tecrübe çok önemlidir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Cerrahi operasyon sonrası ağrı olması doğaldır. Uzman hekiminiz, sağlık durumunuza göre bu ağrıları geçirmek için çeşitli ağrı kesiciler önerebilir. Ayrıca birkaç damla şeklinde kanamalar da normal kabul edilir.
Rahim içindeki yapışıklıklar rutin ultrasonda her zaman farkedilmeyebilir. Ancak şüphelenilen olgularda rahim zarında incelik, düzensizlik ve bazı bölgelerde parlaklık izlenebilir. Rahim içine su verilerek yapılan Sonohisterografi ise bize daha yardımcı olabilir. Ancak kesin tanı rahim filmi ile konulur.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer. Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır.
Ayrıca kapalı ve açık ameliyat süreleri de farklılık gösterir. Açık miyom ameliyatları genellikle 1 saat kadar sürer. Kapalı gerçekleştirilen miyom ameliyatları ise bir buçuk iki saate yakın sürer.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Miyomların alınmasını takiben cerrahi dikişler vasıtası ile rahim içi kas tabakalarının tekrar birleşmesini sağlar. Çoğu hasta bu açık miyom ameliyatını takiben 1-3 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında tutulur. Ameliyat sonrasında ağrı meydana gelmesi gayet doğaldır.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri