Olgunlaşmamış koruk üzümü ezilerek suyu çıkartılır, çıkan asitik meyve suyu ekşiliği ile alternatif bir tat sunar. Tamamen doğal olan bu su, ham haliyle şişelenerek saklanır. Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla yer alan koruk suyunun yerine ekşi tat almak için şarap veya sirke de kullanılabilir.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir. Eskiden toprak kaplarda karışımın her yerden hava alması sağlanarak yapılırmış, ama günümüz ev koşullarında cam kavanoz en iyi seçenek olacaktır.
Ülkemizinin birçok yöresinde çeşitli şekilde kullanılan 'koruk'; olgunlaşmamış, henüz ham halde olan üzüm meyvesidir. Tadı oldukça ekşi olan koruk, yemek programlarında suyu ile gündeme geldi. Koruk suyu, Orta çağ Avrupası'nda, ekseriyetle de Batı Avrupa'da yaygın olarak tüketilen bir içecekti.
Hazırlanan koruk suları; cam şişeler içerisine alınarak, mutlaka olarak buzdolabı içerisinde saklanmalıdır. Koruk suları bu şekilde; buzdolabı içerisinde altı aya dek saklanabilir. Koruk suları yalnızca salataların içerisinde kullanılacaksa, tarifin içerisine zeytinyağı ve tuz ilavesi yapılarak saklama yapılabilir.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Koruk suyu ve koruk ekşisi cam kavanozlarda rahatlıkla saklanır. Doğru şartlarda saklanması halinde 6 aya kadar tazeliğini koruyabilen koruk, hava almayan kaplara konur. Eğer salata sosu olarak hazırlanacaksa hava geçmesinin engellenmesi için en son tuz ve zeytinyağı eklenerek kavanoz kapatılır.
ordu'da fındık kurdunun deldiği fındık * anlamında kullanılıyormuş. koruk yerine goruk diyen yerlere rastlayabiliriz. koruk ise olgunlaşmamış ekşi üzüm demek.
500 gram koruk, dalları temizlenerek büyük bir tencerenin içerisine alınır. Üzerini geçecek şekilde su eklenir. Üzerine bir çay bardağı taze sıkılmış limon suyu ve bir su bardağı toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte 1 saat boyunca pişirilir.
Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır.
Kalp ve damar sağlığını çok iyi korur. Kalp hastalıklarını da önler. Buna ek olarak böbrek hastalarının bu koruk suyunu tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü böbrek taşının vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Koruk suyu, yemeklere lezzet katması ve vücudu toksinlerden arındırmak için tüketilir. Ağustos ayında tam olarak olgunlaşmamış üzümlerden elde edilen koruk suyu, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Koruk suyu, özellikle yaz aylarında serinlemek meyve suyu olarak tüketilmektedir.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Ham üzümlerden elde edilen koruk suyunun sağlık açısından birçok faydası bulunur. İştah açıcı özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olur.
Diğer yandan koruk suyunun bu konuda bilinen ciddi bir yan etkisi ya da zararı bulunmuyor.
Olgunlaşmamış üzümlere koruk dendiğinden yazımın başında bahsetmiştik. Doğal bir su olan koruk suyu ise bu üzümlerin ezilmesinden ortaya çıkıyor. Üzümler henüz ham olduğundan bu su da doğal olarak ekşi olarak karşımıza çıkıyor.
Elde edilen koruk suyu bu haliyle yahut bir fiske tuz ilavesiyle cam şişelere alınır. Birkaç gün cam önünde güneş ışığı alan bir yerde bekletilir. Bu sürede tortusu dibe çökerken koruk suyunun rengi bir parça döner. Koruk suyu saklanmak üzere serin, güneş görmeyen bir yere alınır.
Bunun için bir bardak içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker koyun. Üzerine 1 kepçe kadar koruk suyu ekleyip, şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine soğuk su dökün.
Koruk suları, cam şişeler ile şişelenir ve mutlaka buzdolabında saklanır. Buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir. Eğer sadece salatalarda kullanılacaksa suyun içine tuz ve zeytinyağı eklenerek de saklama yapılabilir.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri