Korunan alanlar ağı içinde yer alan sağlıklı doğal ekosistemlerin iklim değişikliğinin getirdiği yeni koşullara (kuraklık, hastalık, vs) karşı direnci yüksektir. Çünkü doğal ekosistemler bugüne gelinceye kadar geçirdiği kuraklık, don, fırtına, hastalık gibi zor koşullar altında evrimleşmiş ve direnç geliştirmiştir.
Korunan alanlar, su sağlama, iklim değişikliğini hafifletme, taşkın kontrolü ve biyoçeşitliliğin korunması gibi pek çok ekolojik etkiye sahiptir (Koca, Güney, Öncü, Somuncu, 2016).
Korunan Alan: Ekosistem hizmetlerinin ve kültürel değerlerin, tabiatla birlikte uzun vadeli korunması ve devamlılığın sağlanması maksadıyla mevzuatla tanımlanan ve yönetilen coğrafi bir alandır.
Milli Parklar Yasası'nın 2. maddesi ile milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları 'korunan alanlar' olarak belirlenmiş.
Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Halen ülkemizde 33 Milli Park, 35 Tabiatı Koruma Alanı, 17 Tabiat Parkı, 89 Tabiat bulunmaktadır. Bu alanlar hektar olarak 686631 ha Milli Park, 69505 ha Tabiat Parkı, 85024 ha Tabiatı Koruma Alanı, 464 ha Tabiat Anıtı olup toplamda 839624 ha alanı kaplamaktadır.
Buna göre milli park kapsamında değerlendirilen alanlar 4 gruba ayrılmış olup, bunlar: 1- Milli Park, 2- Tabiat Parkı, 3- Tabiat Anıtı, 4- Tabiatı Koruma Alanı, biçi- mindedir.
Korunan alan;
Türkiye'nin korunan alanları deniz ve kıyılardan dağlara, deltalardan, ormanlara, yaylalardan bozkırlara, göl ve akarsu sistemlerine derin vadiler ve kanyonlardan buzullara kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye'nin ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor. Bunun nedeni ise ormanda yok olma tehlikesi altında olan ağaç türlerinin ve diğer endemik türlerin bulunmasıdır.
MADDE 10 – (1) Kısa mesafeli koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, mutlak koruma alanı sınırından itibaren yatayda 700 metre genişliğindeki kara alanıdır.
Korunan alanlar veya koruma alanları, tanınan doğal, ekolojik veya kültürel değerleri nedeniyle koruma alanı ilan edilen alanlardır. Her ülkenin yürürlükteki yasalarına veya ilgili uluslararası kuruluşların düzenlemelerine bağlı olarak koruma düzeyine göre değişen çeşitli korunan alanlar vardır.
Doğal (tabii) sit alanları; jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.
KORUNAN ALANLAR
Söz konusu alanlar, 1962'de 2,4 milyon km2 iken (Emerton, Bishop and Thomas, 2006), 2010 verilerine göre; dünyada bulunan yaklaşık 147.000 korunan alan dünyanın % 13'ünden fazlasını kaplamaktadır ki bu da Afrika kıtasından büyük bir alan demektir (IUCN, 2011).
Koruma alanlarının tespit ve tescili hangi bakanlık tarafından yapılmaktadır? Doğal sit alanı ve tabiat varlıklarının tespit ve tescili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Ancak yapı yasağı var ise Bakanlar Kurulu Kararı ile tescil edilmektedir.
“Nitelikli doğal koruma alanları”; koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır.
Ancak endemik, nesli tehlike altında olan veya benzer statüde bulunan türlerin popülasyon miktarına bakılmaksızın yaşama alanları, yaban hayvanı koruma sahası olarak ilan edilir.
e) Doğrudan ve dolaylı çevresel etkilere karşı hassas tür ve habitatları içeren duyarlı alanlara öncelikli olarak koruma statüsü verilir.
Yozgat Çamlığı Milli Parkı 1958 yılında ülkemizin ilk milli parkı olarak ilan edilmiştir. 266,9 hektarlık alana sahip milli parkın ana kaynak değerini Anadolu Karaçamı (Pinus nigra subsp.
Sonuncusu 28 Ekim 2021'de tabiat parkı ilan edilen Huzurlu Tabiat Parkı'dır.
Bugün tarihli Resmi Gazete'de Bolu ili sınırları içerisinde yer alan Abant Gölü Milli Park olarak ilan edildi.
Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları Kesin Korunacak Hassas Alan kapsamında değerlendirilmektedir.
Milli Park: Bilimsel ve estetik bakımından, ulusal ve uluslararası ender bulunan doğal ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip doğa parçalarıdır.
Türk Hukukunda uluslararası koruma türleri 3'e ayrılmıştır. Bunlar; mülteci, şartlı mülteci ve ikincil korumadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri