Kuru fasulye piyazı tarifi ile akşam yemeklerinde ana yemeklerin yanına bir yancı olarak enfes bir salata yapmaya hazırlanın. Bol sirke, bol limon ve taze sebzeler ile kuru fasulyeleri birleştirecek; Dilerseniz bir dilim ekmekle gün içinde kendisini tüketebilir, ara öğünlerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
Derin bir kaseye fasulye, soğan, domates ve maydanozu alın, Üzerine sirke, limon suyu, zeytinyağ, sumak, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın, Servis tabağına alın, Opsiyonel olarak üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurtayla servis edebilirsiniz.
Fasulyeleri akşamdan haşlayacağınız tencereye alın ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyarak kenara alın. Sabah şişen fasulyelerin suyunu süzün tekrar sudan geçirin ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su, tuz ve şekerini ekleyerek orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı tarifler sosunda sadece sirke ( üzüm sirkesi ) kullanarak tarifi verirken, fasulye piyazını limon suyu olmaksınız düşünemezsiniz. Bu sebeple damak tadına göre limon-sirke oranını baskın olmasını arzuladığınız tada göre ayarlayabilirsiniz. Piyaza parlaklığını verecek yağ zeytinyağı olmalıdır.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
Ertesi gün fasulyenin suyunu süzün, yıkayın ve tencereye alarak üzerini iki parmak geçene kadar su koyun ve haşlamaya bırakın. Çok yumuşak olup dağılmaması için kontrollü olarak 35-40 dakika pişirin. Haşlanan fasulyeleri süzün, soğuduktan sonra derin bir kaba alın.
Kuru fasulye haşladığınız zaman suyunu dökmeyin. Haşlama suyunu bir kabın içinde soğuyuncaya kadar bir süre bekletin. Soğuduktan sonra ise bitkilerinizi sulayın. Bitkileriniz için son derece yararlı ve sağlıklı olduğunu göreceksiniz.
Piyaz tarifi vakti kısıtlı herkesin bilmesi gereken Türk mutfağı demirbaşlarındandır. Kabaca kuru fasulye salatası olarak adlandırabileceğimiz piyazın mevsimi yoktur; kış ve yaz sofralarında rahatlıkla yer alır.
Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır.
Antalya usulü piyaz yaklaşık yüzyıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz yapım tekniği ile Antalya'ya uğrayan yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir. Antalya Piyazı tarator soslu bir fasulye yemeğidir.
Köftenin yanına özellikle çok yakışan bir tariftir piyaz. Genelde et ve tavuk yemekleriyle beraber salata niyetine servis edilir. Yaz sofralarında karışık kızartmaların yanında da servis edebilirsiniz.
Köftenin yanı sıra ızgara balık, tavuk ya da et için de iyi bir eşlikçi olacaktır. Eğer sosu fazla gelirse ya da özellikle artırırsanız buzdolabında bir haftaya kadar saklayıp tavuk kalamar ya da parmak tavuk gibi çıtır tavuk yemeklerinin yanına tavukları banmalık dip sos olarak da kullanabilirsiniz.
Mineral bakımından zengin olmasının yanında protein miktarı da et kadar fazladır. Piyaz sindirim sistemini çalıştıran en önemli yiyeceklerin başında gelir. Çözünmez lifler içerdiği için bağırsak temizliği için en ideal besindir. Ayrıca bağırsakta faydalı bakterilerin üremesini de sağlamaktadır.
Piyazın sosunu hazırlamak için; tahini derin bir karıştırma kabına alın. Taze sıkılmış limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, kimyon ve tuz ekleyip karıştırın. Sosu akışkan bir kıvama getirmek için azar azar ılık su ekleyin. Erimiş dondurma kıvamına gelene kadar su ilave etmeyi sürdürün.
Tahin gerçekten piyaza çok yakışıyor. Siz kıvamını ve içine ekleyeceğiniz malzemeleri damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Daha şekerli bir tat isteyenler fasulye seçimlerini ispir fasulyesinden yana kullanabilirler.
Antalya Piyazı Tarifi İçin Malzemeler
1/2su bardağıtahin. 1/2adettaze sıkılmış limon suyu. 2dişsarımsak. 3yemek kaşığıelma sirkesi.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Evet, kuru fasulyeyi tekrar ısıtabilirsiniz. fırın veya mikrodalga en etkili olanıdır. Çekirdekler ilk ısıtıldıktan sonra 30 dakikadan daha kısa sürede tekrar ısıtılabilir..
Maydanozlarımızı ince ince kıyalım. Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim. Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri