Koşmak fit olmanızı sağlar, vücutta göbek, kalça, kol, basen, ayak ve sırt bölgesinde genişlemiş olan yağ dokusunu inceltir.
Koşmak, vücut yağını yakarak ve kas inşa ederek vücudunuzu değiştirir. Basenlerinizin üst kısmında yağ kaybetmeyi, mide kaslarını eritme ve kilo için güzel bir popo oluşturun. Koşarken gerçekten kalça kaslarınızı çalıştırıyorsunuz.
Koşmaya başlarken bilmeniz gerekenler. Koşmak, kalori yakmak, bacaklarınızı ve kalçalarınızı şekillendirmek ve forma girmek için en etkili sporlardan biridir. Vücudunuzun tüm kaslarını çalıştırarak size daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Ayrıca endorfin hormonu salgılamanızı sağlayarak, iyi hissettirir.
1.“Koşmak Kaslarınızı Eritmez.”
“Egzersiz yaparak, dengeli beslenerek ve koşarak vücut geliştirme hedeflerinin hepsine ulaşılabilir.
Bu miktar kişinin kilosuna ve fiziki özelliklerine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 200 ile 300 kalori arasında yakılabileceğini söyleyebiliriz. Her gün 30 dakika koşmak çok faydalıdır. Bu sayede normalde çok daha fazla kalori yakmak mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Düzenli yapılan koşu sayesinde bireylerin nabızları daha düzenli çalışmaya başlar. Bu sayede özellikle uzun vadede kalbin daha az yorulmasına ve kalp ritminin düzene girmesine yardımcı olur. Rutin şekilde yapılan koşu sporu sayesinde kalp hastalıkları riskini de %50'ye kadar azaltabilirsiniz.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
Koşarken toplamda yürüyüşe göre daha fazla kalori harcarsınız ama harcadığınız kalorinin yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 20'si yağ olur. Tempolu yürüyüşlerde ise 24'üncü dakikadan itibaren yüzde 20 karbonhidrat, yüzde 80 yağ yakarsınız.
Bel bölgesini inceltmeye yönelik bu egzersizleri; 1 ay boyunca her gün 5 dakika yaparak beldeki incelmeyi fark edebilirsiniz. Bu hareketleri sağlıklı beslenme ve koşu, ip atlama gibi kardiyo egzersizleri ile desteklerseniz büyük ve olumlu sonuçlar almanız mümkün.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Ancak ortalama 1 saatte 200 ile 400 kalori arasında yakabilmek mümkündür. Bu da koşuda yakılan kalori miktarına çok yakındır. Her gün 1 saat koşmak fizik ve ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Kişinin sağlıklı ve uzun yaşamasına destek veren koşu antrenmanları kısa zamanda kilo vermeye de destek vermektedir.
Uzmanlar, haftanın her günü koşmanız tavsiye etmiyor. Özellikle yeni başlayanların, haftanın en az üç gününü boş geçirmelerini öneriyor. Zira her gün koşmak, bedeninizi çok fazla zorlayıp ve gelişiminizin önüne geçiyor.
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Eğimli yüzeyde koşmak ya da yürümek, kalça ve arka bacaklarınız için ağırlık çalışmak gibidir, bu bölgeleri toplar ve sıkılaştırır. Kardiyovasküler egzersiz olduğu için de yağ yakmanızı sağlar.
-Koşu sporu deyince akla sadece bacakları çalıştırdığı gelebilir ancak koşmak tüm vücudumuzu en etkili şekilde çalıştıran sporlardan biridir. Mesela koşu sırasında kolları tutma biçimi kol kaslarının, karın sıkılarak koşulduğundaysa karın kaslarının çalışmasını sağlamış oluruz.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Bir saat koşmak hızınıza bağlı olarak 500-1000 kalori arası yakmanıza yardımcı olur. Günlük olarak koşmayı alışkanlık haline getirirseniz, karın bölgesindeki yağlardan kurtulabilirsiniz. Her gün koşun. Eğer koşmaya yeni başlıyorsanız, kaslarınızı geliştirmek için yavaş bir başlangıç yapabilirsiniz.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri