Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Tel işlemeciliğinin çokça yapıldığı ülkede, gümüş, bakır ve pirinçten yapılma çok özel alternatifler bulacaksınız. Kosova'dan alınabilecek popüler hediyeler arasında ahşap oymaları ve müzik enstrümanları da geliyor. Ayrıca nakış ve örgü işler de ülkenin yerel ürünleri arasında.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
İlgili 42 soru bulundu
Kosova'nın tek resmi para birimi Euro'dur.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Kosova Cumhuriyeti, bir kara ülkesi olarak Avrupa'nın güneydoğusunda bulunuyor. Güneyinde Makedonya, kuzey ve doğu tarafında Sırbistan, kuzeybatı bölgesinde Karadağ ve güneybatısında Arnavutluk ile komşu olan ülke, parlamenter demokrasi ile yönetiliyor. Kosova'nın başkenti ise Priştine.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
Priştine'de hediyelik eşya denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz yerel el sanatlarıdır. Kentin yöresel kıyafetlerinin yanı sıra yerel gümüşçüler tarafından üretilen mücevherleri, deri eşyaları, ahşap oymaları, heykelleri ve dokuma kilimleri ile ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır.
Şarapları ve peynirleri ile dikkatleri üzerine çeken şehir, geleneksel giysileri konusunda da oldukça iddialıdır. Prizren şehri eşsiz tarihini her ürününe yansıtmaktadır. Yöresel kıyafetlerinin yanı sıra el dokuması halı şeklinde hazırlanan kitap ayraçları da turistler tarafından çok beğenilmektedir.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir. Yugoslav kuvvetleri Kosova'dan çekildi.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Bu yılın başından itibaren Marlboro sigara fiyatı 3 Euro oldu. Geçen yıl Marlboro sigara fiyatı 2,50 ile 2,89 Euro arasında değişiyordu. Kosovalılar sigaraya yılda yaklaşık 250 milyon Euro harcıyor. 2022 yılını zamlarla kapatan Kosovalılar,bu yıla zamlar açısından kötü başladı.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Kosova Avrupa'nın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen, geçmiş 10 yılda istikrarlı büyüme kaydedilmiştir. GSYİH'nın yüzde 15'ini oluşturan işçi dövizleri tüketimi yükseltmiştir. Ayrıca, yabancı hibe ve yardımlar GSYİH'nın üçte birini oluşturmaktadır.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır. Kosova Avrupa'daki en genç nüfusa sahiptir.
Kosova İklimi ve Hava Durumu
Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken, kış mevsimi bol kar yağışlı ve soğuktur. Kış mevsiminde ortalama sıcaklık oranı 9,5 derece civarında iken, yaz aylarında ise 19 derece ortalama ısı mevcuttur. Ocak ayı ülkenin en soğuk ayıdır ve sıcaklık genellikle sıfırın altında seyreder.
Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 2013-2014 yılları arasında müzakere edilmiş, 27 Ekim 2015 tarihinde imzalanmış, 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Kosova ve AB arasındaki ilk kapsamlı anlaşmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri