→ Şartlı tahliye (koşullu salıverilme), yalnızca hapis cezaları hakkında uygulanabilir. Adli para cezaları bakımından ise 01/03/2008 tarihinden sonra işlenen suçlar sebebiyle hükmedilen adli para cezalarının infazında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.
Hükümlünün cezaevinde kaldığı süre boyunca iyi halli olması ve sosyal hayata kolay uyum sağlayacağına kanaat edilmişse; cezasının kalanını cezaevi dışında infaz etmesi kararına koşullu salıverilme (şartlı tahliye) denir.
CGTİK ve bazı özel kanunlara göre belirli kişiler koşullu salıverilmeden yararlanamamaktadır. Bu kişilere örnek olarak; Cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesine karar verilenler hakkında tabi oldukları infaz rejimine göre koşullu salıverilme hükümleri uygulanır.
Türk Ceza Kanunu'na göre, 1 yıldan az hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulaması yapılmaz. Ancak, 1 yıldan 3 yıla kadar olan hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulanabilir. 3 yıldan fazla hapis cezası alan kişiler için ise denetimli serbestlik uygulanamaz.
İlgili 16 soru bulundu
Denetimli serbestlik süre bakımından 1 yıldır. Bazı koşullarda bu süre 1 yıldan daha fazla olabilmektedir. Koşullu salıverilmesine 2 yıl ve 2 yıldan daha az süresi kalan kadın hükümlülerin 0-6 yaş grubunda çocuğu varsa denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
Denetimli serbestlik, hükümlünün ilk cezasının ayrılmaz bir parçasıyken şartlı tahliye çok sonra söz konusu olur ve hükümlünün ceza infaz kurumundan daha erken salıverilmesine imkan sunar. Denetimli serbestlik kararı hakim tarafından duruşma esnasında verilir.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Ancak süreli hapislerde hakederek tahliye tarihini geçemez. (12) Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hâkimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Kişi kalan cezasını çekmekle kalmaz aynı zamanda yeni işlediği cezanın da süresini ceza süresine eklemiş olur. Koşullu salıverme şartını bozduğu için de çeşitli ek cezalar verilebilir. Koşullu salıverilmeden yararlanmak için cezanın yarısının kural olarak ceza infaz kurumunda çekilmesi gerekmektedir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Buna göre taksirle işlenen suçlardan alınan mahkumiyetler süresi ne kadar olursa olsun memur olmaya engel değildir.
Koşullu salıverme tarihi ile denetim süresi içerisinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi halinde hükümlünün infazı yanar. İkinci suçun denetim süresi içerisinde işlenmesi yeterlidir. Yoksa deneme süresi içerisinde bu ikinci suçtan dolayı ceza verilip kesinleşme aranmaz.
İnfaz Kanunu Madde 108 Gerekçesi
İkinci kez tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde, hükümlünün şartla salıverilmesi mümkün olmayacaktır. Hakim, mükerrir suç işleyenler hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirleyecektir.
Adli kontrol hükümlerine uyan sanığın tutuklanmasına karar verilmesi CMK. mad. 112 ve yasal düzenleme olmaksızın kişilerin özgürlüğünün sınırlanamayacağını düzenleyen Anayasa mad. 13'e aykırıdır; adli kontrol tedbirine uyan bir kişinin mahkumiyet hükmü ile birlikte dahi tutuklanması mümkün değildir.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Yargıtay içtihatlarıyla bu konu netleştirilmiştir. 2. suçtan dolayı alınan para cezası hapis cezasından çevrilerek paraya dönmüş olsa bile koşullu salıverilme geri alınamayacaktır. Yani 2.suçta ister doğrudan doğruya ister hapis cezasından çevrilerek para cezası verilmiş ise bu takdirde koşullu salıverilme bozulmaz.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahküm olanlar yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri