Binanın girişi sol taraftaki 0,00 kotu olan taraftır. Kot farkından dolayı kısmen açığa çıkmış 1 bodrum kat olduğu görülmektedir. Bu kata halk arasında “Kot 1” kat da denilmektedir. Binanın giriş katı ile bodrum katı arasındaki kot farkı 3 metredir.
Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m'den fazla geçemez. Kot verilen bitişik nizam yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.'den sonra kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına uyduruluyor.
Bir noktanın yüksekliği, o noktanın deniz seviyesi ile arasındaki düşey mesafeyi ifade eder. Bir noktanın “kotu” ise o noktanın kabul edilen herhangi bir kıyas düzleminden olan düşey mesafesidir. Kıyas düzleminin deniz seviyesi olarak alınması halinde kot ve yükseklik birbirine eşit olmaktadır.
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
Kot sembolleri planda ve kesit ile görünüşlerde farklıdır. Planda kot sembolü: Planlarda çekül(şakul)ün üsten görünüşünü sembolize eden, planın ölçeğine göre değişen boyutlarda, eksenleri belirtilmiş, belli kısımları taranmış tam daire biçimindeki semboldür. 1/50 ölçekte 5-7 mm çapında çizilir.
İlgili 26 soru bulundu
Pantolon ölçüsü almak için bel, kalça, bacak boyu ve paça genişliği ölçüleri alınmalıdır. Bel ölçüsü, doğal bel çizgisinden alınmalıdır. Kalça ölçüsü, en geniş noktadan alınmalıdır. Bacak boyu ölçüsü ise bel hizasından bilek kemiğine kadar olan mesafeden alınmalıdır.
MADDE 12 – (1) Kot alınacak yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki kaldırım üstünden kot verilir. (2) Kaldırımı yapılmamış yollarda yol seviyesinin 0.18 metre üstünden kot verilir. (3) Açılmamış veya kaplaması yapılmamış yollarda yol profili ile belirlenen kırmızı kotlar esas kabul edilir.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
Mısır ekimi yapanlar, ekili araziti hasat ettikleri mısırın miktarına göre ölçerler. Bunun için de kot / got denilen doldurulduğunda 5-6 kilo tahıl alabilen ahşap kap ölçü birimi olur. Mesela; “Ne kadar mısır ekiyorsun,” sorusunun cevabı; “20 kot” olabilmektedir. Kot yerine sonradan çuval da denilmiştir.
c) Kot Krokisi: İmar durumu veya vaziyet planına göre ada ve parsellerin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktaları ve varsa kademe noktalarının Ülke Nivelman Sistemine dayalı olarak gösterildiği krokidir.
➢ Bir yola cepheli veya birden fazla yola cepheli olup, üzerinde birden fazla yapı yapılması mümkün olan parsellerde kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. ➢ Tabii zeminden kotlandırmada, ± 0.00 kotu binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Kod kesiti: Bir arsada yapılacak inşaatın yükseklik konumunu ayrıntılı olarak belirleyen belgedir.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Arsalarda kot farkı haritacılar tarafından çeşitli cihazlarla (total station, nivo, GPS vs.) ölçülür. Köşe noktalarından alınan yükseklik farklarından arsanın eğimi ve dolayısıyla da kot farkı bulunabilir.
Kesit Kot komutu, kesit ve görünüşlerde kat kotu vb. kotları göstermek için kullanılır. Sadece kesit, görünüş vb. 2-boyutlu çizim pencerelerinde kullanılır.
Yani 30/32 şeklindeki ölçümde 30 bel çevresini 32 ise iç bacak uzunluğunu ifade etmektedir. Bu ölçüler kadın ve erkeklerde değişiklik gösterebilmektedir. 3o ile gösterilen bel çevresi 40 beden olan kişiler için üretilmektedir. Bu bel çevresi ölçüsü kadın ve erkek modellerine göre değişkenlik göstermektedir.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
Kırmızı kot: İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder. İmar planına göre kat adedinin belirlenmesinde bu kot esas alınır.
Türk Dil Kurumu'na göre kot : “Temel ile zemin arasındaki yükseklik.” demektir.
Kırmızı kod belirlenmesi ile ilgili talepte bulunacak hemşehrilerimiz, Odunpazarı Belediyesi Evrak Kayıt Birimi'ne dilekçe ile başvurabilir ya da Odunpazarı Belediyesi Halk Masası Birimi (0 222 2313 3030) veya Odunpazarı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nü (0 222 250 2140) telefon ile arayarak başvuru yapılabilir.
Kot: Baz alınan +-0.00 noktasına göre ölçülendirilmek istenen elamanların (Katların, nesnelerin) +-0.00 noktasına olan mesafeyi göstermek için mimari ve birçok farklı meslekte kullanılan ölçülendirme şeklidir. Kot farkı: İki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri