Tamamen halk tavuğudur. Doğal arazilerde açıkta yetiştiriciliğe uygunlukta dünyada eşine az rastlanır kalitede özellikleri vardır. Melezleme olduğu için de yıllık yumurta verimi çok düşüktür. İnsanlar köy tavuğunun iri olmamasını, fazla sayıda yumurta yapmamasını özellik sayarlar.
Çok hareketli ve yem arayıp bulmayı seven, meraklı hayvanlar olan ataks tavuklar, bu nedenle gezen tavuk veya organik tavuk üretimi için uygun görülüyor. Ataks ırkı, hibrit bir cins olmasına rağmen, köy tavuğuna benzer şekilde, kursağını doldurarak gezmeyi tercih ediyor.
- Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor. - Gerçek köy tavuğunu anlamanın en önemli yollarından bir tanesi deri kısmıdır. Gerçek köy tavuğunun derisi çok çok ince oluyor.
Yıllık yumurta sayısı zaten düşük olan süs tavukların yılın belirli bölümlerinde yumurtlamayı keserek gurk yatabilirler. Gurk olan tavuk cinsleri kapsamında en sık değerlendirilen diğer ırklar ise; Brahma, Dev Cochin, Wyandotte ve Hint tavuklarıdır.
6-Atak ve Atak-s Tavukları: Yumurta verimi yüksek olan bir başka tavuk ırklarından biridir. Ülkemizde de organik yumurta üretiminde kullanılmaktadır. Bahçe tavuğu olan Atak-s tavuğu salma tavukçuluk için oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.
İlgili 32 soru bulundu
En çok yumurta yapan ve verimli tavuk cinsleri; Ligorin, Lohman Brown ile Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları yıllık olarak 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olanlar ise; Brahman, Ameraucana, Australop ve Easters Egger'dır.
Yumurta tavukları yılda 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir ve buna göre en çok yumurta veren tavuk cinslerinin başında Australorp, Ligorin, Lohman Brown, Atak-S tavukları geliyor. Yumurta tavuğu olarak ilk akla gelen tavuk cinslerinden olan Australorp bir yılda ortalama 350 yumurta verebilirler.
NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Gurk yatmanın sözlük anlamı civciv çıkartmak için tavuğun yumurta üzerinde oturmasıdır. Yani tavuğun kuluçkaya yatmasıdır. Kuluçkaya yatmış oldukları ve civciv çıkıncaya kadar geçen ortalama 21 günlük süreç içerisinde TAVUKların çıkardıkları sesten dolayı süreç ''GURK'' olarak isimlendirilmektedir.
Köy tavukları hem eti hem yumurtaları için yetiştirilir. Etlilik oranı etlik tavuk olmaya yeterli değildir ama lezzeti çok iyi kalitededir. Yumurta verimi çok fazla yüksek olmadığı için ve çabuk büyümeye uygun olmadıkları için ticari alanda tercih edilmez. Tamamen halk tavuğudur.
Tavuk eti pişirmeden yıkanır mı? sorusu her dönem en çok merak edilenler arasında. Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Tavuklarımız gerçek köy tavuğu olup kesilir ve temizlenerek dondurulur. Bu şekilde size paketlenerek getirilir. Köy tavuklarının fiyatı ağırlıklarına göre değişmektedir. Tavuklar hakiki köy tavuğu olup 1.1 KG -1.7 KG arası atmaktadır.
1 numaralı kod, yumurtanın gezen tavuk yumurtası olduğunu ifade eder. Bu üretim şeklinde tavukların rahatça gezebileceği bir alanları vardır.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Proteinli besin maddeleri ise (soya küs- pesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları vb.) yemin % 30-35 ni oluşturur. Geriye kalan % 5-10 luk kısmını ise vitamin ve mineral maddeler oluşturur. Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır.
Ülkemiz şartlarında yumurtacı bir tavuğun günlük yem tüketimi 110 - 125 gr.'dır. Bu miktar tavuk cinsine, yemlik sistemine, yem kalitesine, ısı derecesine ve yumurta randımanına göre farklılık gösterir.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür. Civcivler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ve sertifikalandırılmış damızlıkçı işletmelerden temin edilmelidir.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
2 yaşındaki tavuklar, yumurtlama döneminin en verimli çağında oldukları için çift sarılı yumurta üretirler. Bu yumurtlama biçimi yaklaşık üç veya dört hafta kadar devem eder. Daha sonra ise normal tavuk yumurtası üretimine geçerler. Kısacası çift sarılı yumurta tavuğu diye bir tür yoktur.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri