Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan meyve oluşma ve iç doldurma devresinde kesinlikle ceviz ağaçları susuz bırakılmamalı yeterli sulama yapılmalıdır. e. Hasat döneminde meyvenin dalından rahat kopabilmesi için hasattan 15 gün önce su verilmelidir.
-Toprak analizi için toprak numunesi alınır. -Toprak işlemesi yapılır. -Hasat artıkları ve kurumuş meyveler bahçeden uzaklaştırılır. -Fidan çukurlarının yerler işaretlenir ve çukurlar açılır. oturması için beklenir. -Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Hem yüksek hem de düşük sıcaklığa karşı hassas olup özellikle yüksek derece yaz sıcakları kabukta yanmalara neden olabilir. 35 derece ve üzeri sıcaklıklar bu zararlara yol açar. Dinlenme dönemlerinde -12 dereceli düşük sıcaklıklara dayanan ceviz ağaçları, sonbahar zamanında -8 derecede dahi zarar görebilir.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Erken hasat iç ceviz ağırlığında kayıplara neden olur. Aynı zamanda ceviz hasadının fazla geciktirilmemesi de önemlidir. Hasadın gecikmesi halinde ceviz fidanlarındaki meyvelerin rengi koyu bir hal alır ve kalitesi azalır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
· Mayıs-Haziran aylarında da taç içerisinde sık olan bölgeler var ise sürgünler yeni oluşmuşken seyreltme yapmak faydalı olacaktır. Ancak sürgün boyları 8-10 cm'e geldiğinde budama işlemi yapılmalıdır. Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır.
Ancak, ceviz yetiştiriciliği sırasında ortaya çıkan zararlılar ve hastalıklar ceviz ağaçlarının verimini olumsuz etkileyebilir. Ceviz zararlıları arasında yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, ceviz kurdu ve dut kabuklu biti gibi böcekler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri