Yatsı namazının cemaatle kılınmasının ardından başlayan hatimle teravih namazında, imam her rekatta Kur'an-ı Kerim'den bir sayfa okuyor. 20 rekatta bir cüzün tamamlanmasıyla sonra eren teravih namazını kılan vatandaşlar, hem teravih namazını eda etmiş, hemde hatim yapma sevabını almış oluyorlar.
teravih namazı içindeki 20 rekat boyunca her gün kuranın bir cüzününün okuınduğu namaz.bütün ramazan ayı boyunca kılınan bu namazın hiç bir gününü aksatmadığınız taktirde hatim duasını ettikten sonra hatim etmiş gibi sevap kazanırsınız.
Kabe'de iki saat süren teravih, Ramazan ayı boyunca iki imam tarafından hatimle kıldırılıyor.
Hatimle teravih namazı kıldırılan camiler araştırılıyor. Hatimle kılınan teravih namazında her rekatta Kur'an-ı Kerim'den bir sayfa okunuyor. 20 rekatın sonunda bir cüz tamamlanmış oluyor.
Teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kılınamayan teravih namazının kazası gerekmez. Sual: Yatsıyı cemaatle kılan, teravihi yalnız, vitri de cemaatle kılabilir mi? Kılabilir, hatta teravihi kılmasa da, farzı kılmış olduğu imama uyarak vitri kılabilir.
Teravih namazı Ramazan ayına ait bir sünnetidir, oruçla doğrudan ilişkisi yoktur. Bu nedenle, mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmayan kişiler için de Teravih namazı kılmak sünnet-i müekkededir (Tahtavi, Haşiye ala Meraki'l-Felah, 227).
Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rek'atta selâm verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/74-75; el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/117).
Abdestsiz veya cünüp olarak namaz kılan kimsenin tevbe etmesi ve istiğfarda bulunması ve bir daha bu gibi bir davranışa dönmemeye azmetmesi gerekir. Ayrıca bu kimsenin, abdestsiz veya cünüp olarak kıldığı namazını tekrar kılması gerekir. Allah Teâlâ tevbe edenin tevbesini kabul eder.
Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekât olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe'den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazan-ı şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) on bir rekâttan fazla kılmazdı.
Teravih namazında ramazan boyunca bir hatim yapılması Hanefîler ve Hanbelîler'e göre sünnet, Şâfiîler ve Mâlikîler'e göre müstehaptır.
Şunu ifade etmek gerekir ki teravih namazı nâfile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rek'at kılınması hâlinde sünnet yerine getirilmiş olur.
Ramazan ayının ilk gününde Mescid-i Haram'ı dolduran binlerce Müslüman, ilk teravih namazını Kabe'de kıldı. Kabe, ilk teravih namazını burada kılmak isteyen Müslümanlarca dolduruldu. Mescid-i Haram'a giremeyenler ise namazlarını cadde ve sokaklarda eda etti.
Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir.
Teravih namazlarını hızlı kıldırma furyasına kurban etmemelidir. Aslında bu namazın diğer namazlardan daha seri kılınmasına izin verilmesi, Cenab-ı Hakk'ın kulları üzerindeki şefkatinin ve merhametinin bir tezahürüdür.
10 rekat yatsı namazıyla başlayan bu süreç 20 rekat teravih namazıyla devam eder ve cemaat ile birlikte kılınıyorsa sonrasında 3 rekat vitri vacip namazı kılınarak bitirilir.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Bu davranışın (cünüp halde namaz kılmanın) hükmünü bilmeyerek kılmış olduğun namazdan dolayı sana bir günah yoktur. Cünüp olarak kılmış olduğun namazı da kaza etmen gerekmez.
Mâlikî mezhebinde tercih edilen görüşe göre, abdest alma imkânı varken, abdest veya gusül alındığı takdirde farz namazlardan birinin vakti geçecek ise bu namaz teyemmüm edilerek kılınabilir (Nefrâvî, el-Fevâkihü'd-Devânî, 1/153,154).
Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır. Niyet: Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
Teravih namazında okunan dualar arasında Sübhaneke ve Fatiha da yer alıyor. İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta "Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir.
TERAVİH NAMAZI NASIL NİYET EDİLİR? İmam "niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya", cemaat de "niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
2 öğün ise Diyanet'e göre 70 TL olarak hesaplanmıştır. Bir gün oruç tutmamanın kefareti 70 TL olarak belirtilmiştir.
En sağlam görüşe göre, teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir.
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri