Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.
Ayam Cemani olarak bilinen tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanmakta. Ama genetiği bozulmamış ya da oynanmamış. Genetik mutasyon sonucunda kara tavuklar normal tavuklardan on kat daha fazla fibromelanosis türünde bir melanin üretiyor.
Gerçek tavuk etinin rengi beyaz değil kırmızıya yakındır.
Kırmızıya yakın rengi vardır. Ayrıca pişerken şeffaf bir tavuk suyu değil kahverengiye dönük bir renkte su bırakır.
Bir diğer ismiyle Ayam Cemani olarak da bilinen ve dünyanın en nadir tavuk cinsi olan siyah tavuğun sadece tüyleri değil eti, iç organları hatta kemikleri bile siyah. Yani aslında Türkiye'de bolca görülen siyah tüylü tavuklardan tam olarak farklıdır.
Organik tavuk, endüstriyel çiftliklerde yapay yemlerle ve hareketsiz bir şekilde değil, aksine organik gıda tüketerek ve hareketli şekilde gezen, çabuk büyümesi için hormon kullanılmayan tavuklardır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir tavuk ya köy tavuğudur ya da organik tavuktur. “Organik köy tavuğu” diye bir şey yoktur. Doğal kelimesi organik üretim yapmayan üreticilerin arkasını sığındığı, içi boş bir kavram. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor.
20 sene önce 50- 55 günde 1,8-2 kg canlı ağırlığa, 10 sene önce 40-45 günde 2 kg canlı ağırlığa ulaşabilen bu hayvanlar, günümüzde. 6 haftalık bir sürede 2-2,5 kg canlı ağırlığa ulaşmakta ve ülkemiz hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük pay sahibidirler.
Dünyanın en pahalı tavuğu: Ayam cemani.
1 - Rengi : Taze çiğ tavuk et tonunda, pembe bir renktedir. Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır.
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Sağlıklı tavuk eti, beyaz-pembe renklerde görülen etlerdir. Şayet deri rengi artık sarıya dönmeye başlamışsa, bu tavuk etinin çok da taze olmadığının göstergesidir. Dokunduğunuzda tavuk üzerinde yumuşak, mukus tabakası elinize yapışıyorsa tavuk bozulmaya başlamış demektir. Tüketmemekte fayda vardır.
Köy tavuğu pişerken çok zor pişiyor. Markette satılan tavukların pişme süresi en fazla yarım saat sürerken gerçek köy tavukları en az 1 buçuk saatte pişiyor. Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
KÖY TAVUĞU 1 ADET (2.5-3 KG) - 257.43 TL + KDV.
Not: Kafkasya, Abhazya, Çeçenistan bölgelerinden göç eden bazı toplulukların en önemli yemeklerinden birincisi "Çerkez Tavuğu" dur. Bu yemek bu bölge topluluklarına ait olup özel günlerde, bir ağır konuk geldiği zaman ve düğün yemeklerinde yapılır. Yemesi çok lezzetlidir.
Bunun sebebi fiyatların arz-talep dengesine göre belirlenmesi. Ülkemizde parça piliç ürünlerine talep bütün tavuğa göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı bütün piliç ürünlerinin fiyatı daha düşük oluyor.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır.
Örneğin, köy tavuklarının kendi dışkıları ve diğer hayvan kalıntılarından bulaşıcı hastalıklar taşıması ihtimali, kafes sisteminde yetiştirilenlere göre daha fazladır. Özellikle Salmonella gibi insanlara bulaşabilen rahatsızlıklar, köy tavuğu ve yumurtasıyla ilgili riskleri artırmaktadır.
Yumurtadan çıktıktan hemen sonra doğal şartlar altında yetişmeye başlayan Köy Tavuğu güçlü kaslara sahiptir. Bu sebeple köy tavuğunun eti sıkıdır, kırmızı-pembe tonlardadır ve geç pişer. Derisi daha yağlı ve lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri