Köylerde yerleşim alanları küçük fakat tarım alanları büyüktür. Kentte ise yerleşim alanları daha çok geniş ve büyüktür buna bağlı olarak da tarım alanları dar ve küçüktür. Köydeki nüfusun oranının az olmasına bağlı olarak nüfus yoğunluğu da kente göre daha az ve metrekareye düşen insan sayısı daha azdır.
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik alanların bütün vatandaşlar için var olduğu yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve ondan etkilenen tüm boyutları içermektedir. Buna ilave olarak geniş kapsamda tanımlanması gereken bir nitelik taşır.
Sosyal bilimcilere göre kent kentsel alanda yaşayan bireylerin birbirleri ile karşılıklı olarak etkileşimleri sonucunda ortaya çıkan ve zamanla birlikte canlılığını sürdüren bir ilişkiler yumağıdır (Helle,1996: 71).
Bu bağlamda genel geçer bir tanım yapacak olursak kent, bir mekanda insanların yaşadığı, kendi yaşamlarına göre ortamı ve mekanı şekillendirdiği, sosyal, kültürel, ekonomik ve sağlık gibi birçok özelliği içinde barındıran büyük, gelişmiş ve karmaşık bir yerleşim yeri olarak tanımlanmaktadır (İlgar, 2008).
Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal yerleşim birimleri olup, ekonomik olarak genelde tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
1. Yönetim durumu, toplumsal ve ekonomik özellikleri ya da nüfus yoğunluğu yönünden kentten ayırt edilen, genellikle tarımsal uğraşıda bulunmak gibi işlevlerle belirlenen, konutları ve öteki yapıları bu yaşamı yansıtan yerleşme birimi. 2. Köy halkı.
Köylerde yerleşim alanları küçük fakat tarım alanları büyüktür. Kentte ise yerleşim alanları daha çok geniş ve büyüktür buna bağlı olarak da tarım alanları dar ve küçüktür. Köydeki nüfusun oranının az olmasına bağlı olarak nüfus yoğunluğu da kente göre daha az ve metrekareye düşen insan sayısı daha azdır.
Buna göre bir kent, aşağıdaki özelliklere sahiptir denebilir: Belli bir nüfus büyüklüğüne ulaşmış olma. Tarımsal üretimden daha ileri bir üretim düzeyine geçmiş olması (günümüz için sanayi ve hizmet sektörleri) Fiziksel altyapısının belli bir düzeye ulaşmış olması
Kent, Farsça bir kelimedir. Dilimizdeki karşılığı tam olarak Şehir demektir. Kent, ilçe ya da ilçelerden büyük olan yerleşim yerlerine denir. Genelde kentlerde sanayi gelişmiştir ve insanların çoğu ticaret ya da hizmet alanında çalışır.
Şehir; belli bir plana göre hazırlanmış sınırları belli olan nüfusu 10.000 üzerinde olan, tarımın çalışan nüfusun çoğunun ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe olduğu çok nüfuslu yerleşim merkezleridir. "Kent" ve "şehir" sözcükleri, Türkçe 'de birbirinin yerine kullanılan, kökenleri ayrı, anlamları aynı iki sözcüktür.
Kent Gıda, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük sakız, şeker, şekerleme, lolipop, draje, çikolata, bisküvi şirketlerinden biridir. En popüler markalarına Bubblicious, Missbonbon, Tofy, Madlen, Şıpsevdi, Topitop, Missbon, Tofita, Tipitip, Olips, Milka, Oreo, Falım, First, Jelibon, Toblerone dahildir.
Kent Yaşamı
G.Ö. 11000: Bilinen ilk şehir, İsrail topraklarındaki Jericho'dur.
Bu çerçevede, köykent, yeni kent, bahçe kent, sürdürülebilir kent, sakin kent ve yoğun kent modelleri incelenmektedir. Ünite son olarak kentin işlevleri ile bu işlevlerin görülmesinde kentsel politikaların yerini ve önemini tartışmaktadır. İlk kentsel yerleşimlerin tarihi oldukça eskiye gider.
TÜİK, 2014 yılı Mart ayına kadar, Devlet Planlama Teşkilatının 1982 yılında yayımladığı "Kent Eşiği Araştırması: Türkiye İçin Kent Tanımı” kriterlerini kullanarak 20 001 ve daha fazla nüfuslu yerleşim yerlerini kent, 20 000 ve daha az nüfuslu yerleşim yerlerini kır olarak tanımlayan sınıflamayı dikkate almıştır.
Yaşanabilir Kentler, sosyal ve eko- nomik olarak işlevleri güçlü, çevreye duyarlı, yaya ve motorsuz erişime olanak verecek şekilde ulaşım bağlan- tılarının güçlü olduğu, yaşlı, engelli ve çocukların hizmetlere kolay erişebile- ceği kentleri ifade etmektedir.
Kent kuramları; kentlerin ortaya çıkışını, gelişimini ve kente dair kuralları sistemli bir biçimde açıklayabilmeleri nedeniyle kent sosyolojisinin temel taşlarındandır. Bu çalışmanın amacı, kentlerin mekânsal, politik, ekonomik ve toplumsal gelişmelerini tarihsel olarak açıklayan kent kuramlarını ele almaktır.
kent biçimi ne demek? Bir kentin, tasarlı ya da tasarsız olarak gelişme süreci içinde alabileceği yoğun, örümcekağı, çizgil vb. türlü görünümlerden biri. Urban form.
İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir.
Kent, mekansal değil, sosyal ve ekonomik değerler bütünüdür. Kent, onu oluşturan mekansal, sosyal ve ekonomik değerlerin fiziksel olarak anlatım aracıdır. Kentlilik ise bireylerin, kurum ve kuruluşların kentte yaşamanın gerektirdiği koşul ve normları anlamış, özümsemiş ve benimsemiş olmalarıdır.
2002 yılında Cadbury, Kent Gıda hisselerinin çoğunluğunu satın aldı, 2007 yılında ise Intergum'ı da satın alarak iki şirketi Kent Gıda bünyesinde biraraya getirdi. 2010 yılında küresel bir operasyonla Cadbury, Kraft Foods tarafından satın alındı ve Kent Gıda, Kraft Foods bünyesine girdi.
Kent kimliği; fiziksel kimlik, sosyal kimlik, kültürel kimlik, tarihsel kimlik, biçimsel kimlik ve kent işlevlerinin ortaya koyduğu kimlik olarak çeşitlilik göstermektedir. Bugün kent kimliğinden daha çok, kent işlevlerinin ortaya koyduğu kimlik olarak söz edilmektedir.
Metropol ise kente nazaran daha kapsamlı bir kavramdır ve kentleri de içine katmaktadır. Kentlerin belli merkezi mekanları varken metropollerde birden fazla merkez bulunabilir. Bir kent sanayi, ticaret, turizm ya da kültür kenti olabilirken, bir metropol bu özelliklerin hepsini kapsayabilir.
Kasaba, köyden büyük şehirden küçük yerleşim yeri. Henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir fakat belirli oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz.
Bunlardan en fazla bilindik olanları işsizlik, yerleşme, yani konut problemi, kontrolden çıkmış nüfus birikimi, kentte yaşayanlar için gerekli sosyo-ekonomik ve sağlık hizmetlerindeki eksiklikler, altyapı problemleri ve kentte ikamet etmelerine karşı kentli olmaya yabancı kalmış insanların çokluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri