Dalak, kırmızı kan hücreleri (eritrositler) ve bağışıklık sistemi açısından önemli roller oynar.
Not: Dalak, özellikle de demir minerali bakımından zengindir. Kansızlık problemleri ile mücadele eden hastalar için iyi bir kaynak oluşturabilir.
Dalağın Suyu süzülünce tepsiye alıyoruz. Çizik attığımız yerlere küçük küçük doğradığımız sarımsakları ve kuyrukları yerleştiriyoruz. Üstüne baharatları da ekliyoruz ve önceden ısıtılmış 180 – 200 derece fırında 30 dk kadar pişiriyoruz.
Yoğun miktarda potasyum ve vitamin barındıran dalak, bağışıklık sisteminin daha iyi olmasını sağlar. Böylelikle daha iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlar. Bağışıklık sistemi için dalak, antioksidan görevi görmektedir. Vücudu da bütün toksinlerden arındırır.
Ayrıca dalak anne karnındaki bir embriyoda kana kırmızı rengini veren alyuvar üretimini üstlenir; yetişkinde ise bu görevi kemik iliği yapar. Kemik iliği alyuvar üretemezse dalak devreye girer. İşlevini yapamayan alyuvarları yıkmak da dalağın görevlerindendir.
İlgili 31 soru bulundu
Yapı olarak yumuşak ve süngerimsi bir organdır. Dalağın başlıca görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Eski, hasar görmüş kan hücrelerini filtreler ve yok eder. Beyaz kan hücreleri (lenfositler) üretir.
Kemik iliğinin çalışmadığı veya başka dokularla (kanser dokusu) istila edildiği durumlarda dalakta yeniden alyuvar yapım görevi başlayabilir. Vücudun savunma sisteminin işine paralel olarak dalak da vücudun mikroplara karşı koymasında rol oynayan hücreler yapar.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Demir Vücutta Depolanır Mı? Demir vücutta ferritin formunda karaciğer, kas dokusu, dalak ve kemik iliğinde depolanır.
En çok dana dalağı tüketilmekte olup ciğer gibi pişirilmektedir. Dalağı pişirirken lezzet katmak için damak lezzetine uygun baharatlar kullanılabilmektedir. Dalağın kavurması, ızgarası ve kızartması yapılabilmektedir. Sağlık problemi yaşayan kişilerin bol bol dalak tüketmesi önerilmektedir.
Tavada ısınan ayçiçek yağına soğanı ekleyerek kavurun. Zarını soyduğunuz ciğeri büyük büyük doğrayıp tavaya alın. Sotelenen ciğeri baharatlarla çeşnilendirin. Son olarak tereyağı ekleyin ve az daha soteledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Vitamin A, B12, B2, B1, B6, niasin ve sodyum, potasyum, demir, fosfor, selenyum gibi birçok vitamin ve mineral açısından oldukça zengindirler. Kırmızı ete oranla daha az oranda yağ içermeleri ve enerjilerinin daha düşük olması ve yine kırmızı ve beyaz ete oranla daha uygun fiyatlı olmaları bakımından tercih sebebidir.
Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Dalak kavurmayı yanına domatesli bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz. Soğan salatası, yoğurtlu marul salatası ve turşu eşliğinde lezzetli bir sofra kurabilirsiniz.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Kuru üzüm, çilek, kavun, incir gibi meyveler demir vitaminine sahiptir. Aynı zamanda portakal, mandalina gibi turunçgiller de demir vitaminini taşır. Demir eksikliği taşıyan kişiler demir içerikli meyveleri tüketerek demir eksikliğini ortadan kaldırabilir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Spesifik bir tedavisi yoktur ve odak, altta yatan durumdur. Aplastik anemi: Hastaya kan nakli veya kemik iliği nakli yapılır. Orak hücreli anemi: Tedavide, oksijen desteği, ağrı kesici ilaçlar ve damar içi sıvı takviyesi yapılır. Bazen antibiyotik tedavisi, folik asit takviyeleri ve kan nakli gerekli olabilir.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Yani ciğer kan mı yapar? Evet, karaciğerin ilk görevi kan yapmaktır, kan yapım işlevi daha sonra dalağa ve nihayetinde kemik iliğine aktarılır. Bu nedenle bütün vitaminlerin, demirin ya da diğer minerallerin depolandığı organ karaciğerdir.
Dalak Nedir Ne İşe Yarar? Dalak, eritrositleri yani kırmızı kan hücrelerini ve bağışıklık sistemi açısından önemli rol oynamaktadır. Dalak eski kırmızı kan hücrelerini çıkarır ve hemorajik şok oluşması halinde değerli olabilecek kan rezervini tutar. Dalak ayrıca vücuttaki demiri geri dönüştürmekte de görevlidir.
Daha önce de belirttiğim gibi sadece dalağınızın alınmasından dolayı özür oranınız %10'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri