Koyun sütünün ticari olarak kullanıldığı bölgelerde, örneğin Çanakkale'de Ezine tipi peynirler, Elazığ ve Erzincan'da tulum peyniri, Urfa'da sade yağ, Orta Anadolu'da daha çok yoğurt olarak değerlendirilir. Ülkemizde yıllık koyun sütü üretimi 1 milyon ton civarındadır ve inek sütünün 1/20 si kadardır.
Koyun sütü; keçi ve inek sütünden daha yüksek kuru madde oranına sahiptir. Kazein ve yağ oranı yüksek olduğundan, içme sütünden ziyade, peynir, yoğurt ve tereyağ üretiminde tercih edilmektedir.
Çiğ sütü kaynatmak için bir temiz bir tencerenin içerisine boşaltın. Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın.
Kesilmiş sütten peynir yapmak en çok tercih edilen değerlendirme yöntemidir. Kesilen sütün içine biraz limon sıkarak kaynatmaya devam edin. Böylece peynire dönüşmesi mümkün olacaktır. Peynir altı suyunu süzün dökmeyin, çünkü bu su oldukça faydalıdır.
Koyun sütü, bağışıklık geliştirmede, teşvik eder. Kanseri önlemede, üreme sağlığını geliştirmede, bağışıklığı arttırır, kemik ve mineral yoğunluğunu sağlar. Kolesterolü düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum açısından zengindir.
İlgili 23 soru bulundu
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ancak açık süt tüketmek istemezseniz marketlerde satılan işlem görmemiş çiğ sütlerden de satın alıp güvenle yoğurt yapabilirsiniz. Koyun veya keçi sütünden yapılan yoğurt sert kıvamda tutar.
Koyunlarda önemli bir verim özelli¤i olarak ele al›nan süt verimi ve özelliklerinden laktasyon süresi 136,8 gün, laktasyon süt verimi 33,09 lt, günlük ortalama süt verimi 0,273 lt, ya¤ oran› % 6,91, kuru madde oran› ise % 17,2 olarak belirlenmifltir.
"Koyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır.
Bildiğiniz gibi koyun sütünün tadı ve kokusu kendine has ve biraz ağırdır. Renk olarak baktığımızda ise inek sütüne göre daha beyazdır. Yağ, protein, mineral maddeler ve kuru madde açısından zengin bir süttür. Hatta kuru madde oranı inek sütünün kuru maddesinden yaklaşık %50 daha fazladır.
anadolu'nun bazi yorelerinde (mesela afyon, emirdag) koyun sutunun kremasi ve kuru incirden yapilan leziz tatliya incirli dondurma tatlisi denir.
Seçenekler: 2 kg97,05 TL/kg. 3 kg80,00 TL/kg. 5 kg70,00 TL/kg.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Kaynatma işlemi yaklaşık 100 derece civarında en az 10 dakika sürecektir. Sütün yapısı gereği, 60 dereceden itibaren proteini bozulmaya başlar. Uzun lafın kısası günlük süt 72 derece 15 saniye boyunca ısıtılıyor, çiğ süt 100 derece 10 dakika kaynatılıyor.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri