Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır. Savaşı Osman Gazi yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmıştır. Halil İnalcık'a göre Osmanlı Devleti'nin kuruluşu bu muharebeyle başlamıştır.
- Bizans'ın paralı askerlerine karşı kazanılan ilk savaş olup Osmanlı için önemli bir yere sahiptir. - Osmanlı savaşı kazanmış ancak Osman Beyin yeğeni olan Aydoğdu Bey vefat etmiştir. Kabri Koyunhisar beldesinin girişine yapılmıştır. - Neticede Osmanlı'nın Bizans'a karşı savaşı kazanması ile sonuçlanmıştır.
1302 tarihinde gerçekleşen Koyunhisar Savaşı önemi, Osmanlı Devleti için bir dönüm noktası olmasından ileri gelmektedir. Bu savaşta kazanılan zafer ile birlikte, Osmanlı Devleti'nin beylikten devlete geçiş süreci başlamıştır.
Koyunhisar Savaşı, Bafeus Muharebesi olarak da bilinmektedir. 18-27 Temmuz 1302 tarihinde Osmanlı Beyliğiyle Bizans İmpartorluğu arasında yaşanmıştır. Bizans ve Osmanlı arasında yapılan ilk savaştır. Koyunhisar Savaşı, Osmanlı beyliğinin zaferiyle neticelenmiştir.
Tarihte bu iki devleti savaş meydanında karşı karşıya getiren ve ciddi çatışmaların yaşandığı ilk Osmanlı Bizans Savaşı adı Koyunhisar Savaşı'dır. Bir diğer adı da Bafeus Savaşı olan Koyunhisar Savaşı; 1302 tarihinde, bugün Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı olan Koyunhisar Köyü'nde meydana gelmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Tarihteki bilgilere göre Osman Bey, gut hastalığı yüzünden öldü. Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve "damla illeti" yani gut hastalığı yüzünden, beylik idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakmıştı. Osman Bey'in ölümünün 1324'te olduğunu ileri sürmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinden itibaren İznik, ilgi çekici bir merkez olarak hep fethedilmek İstendi. Osman Bey zamanında bu önemli kenti ele geçirmek amacıyla seferler düzenlenmişse de, İznik ancak Sultan Orhan Bey (1326-1362) zamanında 1331 tarihinde fethedildi.
Aydoğdu Bey`in kabri halen Koyunhisar beldesinin girişindedir. Osmanlı Devleti Bizans`a karşı gücünü göstermiştir. Osmanlılar Bizans tekfurlarının güçlü ordusunu yenerek zaten zayıflamış olan Bizans`ın gücünü iyice zayıflatmıştır. Bursa`nın kuzeyi hariç üç tarafı Osmanlı topraklarıyla çevrilmiştir.
Koyulhisar, Sivas´ın Karadeniz iklim ve coğrafi bölgesine düşen ve ilin en kuzeyinde bulunan ilçesidir.
OSMANLI ORDUSU OSMAN BEY DÖNEMİNDE DÜZENLİ BİR ORDUYA SAHİP DEĞİLDİ.OSMANLININ ASKERİ GÜCÜNÜ GÖNÜLLÜ BİRLİKLER OLŞTURUYORDU.BU BİRLİKLER SAVAŞ ZAMANI BİR ARAYA GELİP SAVAŞ BİTİNCE DAĞILIRLARDI.OSMANLIDA İLK DÜZENLİ ORDUYU ORHAN BEY KURMUŞTUR.OSMANLI ORDU TEŞKİLATI KARA VE DENİZ KUVVETLERİNDEN OLUŞMAK ÜZERE 2 BÖLÜMDEN ...
Zira 1364 Çirmen Savaşı, yukarıda da belirttiğimiz gibi Osmanlılar'la Sırp, Macar, Ulah ve Bosna kuvvetleri arasında yapılmıştır.
Koyunhisar Savaşı, Bafeus Muharebesi olarak da biliniyor. 18-27 Temmuz 1302'de Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasında olmuştur. Osmanlı ile Bizans arasında yapılan ilk savaştır. Savaş, Osmanlı Beyliğinin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Osmanlı Devleti'nin, Osman Gazi önderliğinde başlattığı kuşatma, Osman Gazi'nin sağlık sorunları sebebiyle oğlu Orhan Gazi ile devam etmiş ve en nihayetinde de Bursa tekfurunun teslim olmasının ardından 6 Nisan 1326' da Bursa fethedilmiştir. Bursa, Osmanlı Devleti'nin yeni başkenti oldu.
1075 senesinde, Selçuklular tarafından alındıktan 22 sene sonra Bizans Devleti'nin eline geçen İznik'in yeniden fethedilmesi, Osman Gazi için büyük bir önem arz ediyordu.
OSMANLI DEVLETİ VİKİNGLERLE SAVAŞTI MI? Tarihte Osmanlı Devleti ve Vikingler arasında savaş çıktı mı resmi olarak bilinmemektedir. Fakat Kuruluş Osman dizisinde Vikingli gibi giyinen ve başlarında Olof bulunan bir birlik Osman Bey ile savaşıyor.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir.
RABİA BALA HATUN'UN KAÇ ÇOCUĞU VARDIR? Rabia Hatun'un bir çocuğu olmuştur. Osman Gazi'nin ikinci eşi, Osman Gazi'nin akıl babası Şeyh Edebali'nin kızı ve Aladdin Paşa'nın annesi olan Rabia Bala Hatun'un oğlu Alâeddin Paşa, Osmanlı'nın ilk veziridir.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Osmanlıların sistemli olarak Rumeli'ye geçişleri Bizans İmparatoru Kantakuzenos'un, Orhan Bey'den yardım istemesiyle başladı. 1344'ten itibaren Osmanlılar, Bizans'ın iç mücadelelerine müdahale etmek veya Bizans üzerinde baskı kuran Sırp ve Bulgarlara karşı mücadele etmek için Rumeli'ye geçmeye başladılar.
Bafeus/Bapheus veya Koyunhisar Muharebesi, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebe. Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri