Hiçbir şey vardan yok, yoktan var olmaz; değişir, dönüşür. klima , sadece elektrikle çalışsa bile , aküyü şarj edebilmek için motorun çalışması gerekir. Motora fazladan yük biniyor, yokuş çıkmak gibi çekiş düşmesi ve yakıttüketiminin artması olağan bir durumdur.
Performans düşer ama oran değişmez. Klima açıldığında aracın çekişi düşer, bu doğrudur. Ancak klima açıkken çekişin düşmesi şudur; kapalıyken x miktarda gaza basarsan o hız/devire çıkar, kapaliyken x+y miktarda gaza basarsan. Yani kısaca aracın 5. viteste herhangi bir devirde gideceği hız değişmez.
Ayrıca klima elektrikli bile olsa sonuçta arabada güç üreten tek şey motor arabada güç tüketen herşey yakıt tüketimini arttırır. Klima sistemleri motorda 10-15bg lik düşüşe neden olur.
Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
İlgili 35 soru bulundu
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Klima Aküyü Bitirir mi? İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Düzgün çalışmayan klima sistemi; hem aracın motorunu zorlar, hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
İlk defa duyanlar için ilginç gelse de belirli bir hızın üstündeyken camlar açık bir şekilde araç kullanımı yakıt tüketimini arttırmaktadır. Otomobillerin dizaynı camların kapalı olduğu varsayılarak yapılmaktadır. Camlar açıkken ne kadar hızlı gidilirse sürtünme kuvveti de o kadar çok artacaktır.
Genellikle orta büyüklükte, enerji verimliliği olan bir klima, aylık olarak ortalama 100-500 kilovat saat (kWh) arasında elektrik tüketebilir. Ancak, daha büyük veya daha düşük enerji verimliliğine sahip klimaların tüketimi bu aralığın dışında olabilir.
Fanın hızı hiçbir şekilde yakıtı artırmaz. Aracınızda dijital klima varsa ayarladığınız ortam sıcaklığı yakıtı etkiler. Dijital klima yoksa siz AC düğmesini kapatmadığınız sürece klima sürekli devrede kalır ve ekstra yakıt sarfiyatına sebep olur.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Araçlarda Çekiş Düşmesi
Kalitesiz yakıt kullanımı, yağ değişimi yapılmaması ve aracın düzenli bakımlarının yapılmaması gibi durumlar aracı çekişten düşürebilir. Gaz ayarı olması gereken durumda değilse, ateşleme sistemi düzgün bir şekilde ateşleme gerçekleştirmiyorsa bu sorunlar çekişi ciddi şekilde etkileyebilir.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur. Bu nedenle klimanın sıcaklık ayarı ideal ev sıcaklığına göre belirlenmeli ve cihazın sürekli olarak belirlenen sıcaklıkta çalışması sağlanmalıdır.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Araç klimasının aktif olarak kullanılması, motor üzerinde olumsuz etki yaratmamaktadır. Araç klimaları hazırlanırken aracı koruyacak şekilde hazırlanır. Tasarım aşamasında klimanın araca zarar vermesi önlenir. Uygulamaya geçildiğinde de araç klimasını kullanılması araca herhangi bir zarar vermemektedir.
Klima kapalıyken kompresör kasnağının klima ile hiçbir bağlantısı yoktur. Klimayı açtığınızda kasnak ile klima kompresörü arasında bağlantı kurulur ve kompresör devreye girer. Bu sayede klima çalışmaya başlar. Klima açıldığında araç hangi yakıtla çalışıyorsa o yakıttan harcanır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri