Kahve kenarlarından kabarmaya başlayana kadar kahveyi karıştırmayın. Sadece köpüklenmeye başladığında kaşık yardımıyla köpüğünü fincana alın. Kahve yanlarından köpürmeye başladığında közden alın ve yavaşça fincana boşaltın. Közde kahveniz hazır!
Közde kahve kaynar mı? Eğer çok harlı bir köz kullanırsanız, kahveniz hemen kaynamaya başlar.
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok daha güzel olmasının sebebi ağır ağır ve kısık ateşte pişmesidir. Bunun için evde kahve yaparken de kısık ateşte ve yavaş pişirin. Kahve tamamen kabarana kadar cezveyi ocakta tutmayın. Kahve kabarmaya başlayınca köpüğün bir kısmını alıp fincanlara eşit oranda dağıtın.
Lafı fazla uzatmadan hemen konumuza geçelim. Artık kahve makineleri 30-35 saniye içinde kahvemizi hazır hale getiriyor. Çok kolay ve pratik bir biçimde kahvemizi içebiliyoruz.
Közde Türk Kahvesi Yapımı
Közde Türk kahvesinin klasik Türk kahvesine göre tek farkı, pişirme tekniğidir. Klasik Türk kahvesi ocakta pişerken, közde Türk kahvesi söylenildiği gibi köz üzerinde pişer. Bu teknik kahveye çok daha farklı bir lezzet katar. Közde Türk kahvesi yaparken kahve ateşte ağır ağır pişer.
İlgili 24 soru bulundu
Közde pişirme özelliği nedir? Köz, ateş kadar tek noktadan ısı vermez. Cezvenin altını ve çevresini sararak, içerisindeki kahvenin her tarafından daha eşit bir şekilde ısınmasını sağlar. Böylece kahvenin tadı da daha dengeli olur.
SELAMLIQUE TÜRK KAHVESİ İzmir'deki Selamlique fabrikasındaki değirmen, Brezilya'dan gelen bir kahve çekirdeğini 35 bin parçaya kadar bölebilir. Bu çekirdek 800 metrenin üzerindeki plato ve yamaçlarda yetişen Arabica ağacından elde edilen, yeşilimsi bir çekirdektir.
Közde pişen kahve, ağır ağır ısı aldığı için daha çok köpük çıkarma eğilimine sahiptir. Fakat her kahvede olduğu gibi, kaynamaya başlarsa, bu köpüğü kaybeder. Bu nedenle pişerken köpüğünün bir kaşıkla alınması ve kaynamaya başlamadan ateşten alınması çok önemlidir. İyi bir kahve, her zaman iyi malzemelerden yapılır.
Kum dolu sac tavayı ocağın üzerine koyun ve ocağın altını açın. Kum yeteri sıcaklığa geldikten sonra bakır cezveye kahve malzemelerini koyup karıştırın. Cezveyi kumun ortasına yerleştirin ve arada yavaş yavaş kumun üzerinde gezdirin. Cezveyi birkaç dakika kumun üzerinde gezdirdikten sonra kahve de pişmiş olacaktır.
5 – Kısık ateş devreye girsin
Şimdi kahveyi, ortalama olarak 3-4 dakika kısık ateşte pişirmeye başlayın. Baktınız ki kahveniz yavaş yavaş köpürüp kabarmaya başlıyor, o sırada köpük taşmadan, cezveyi ocaktan alın ve köpüğü eşit şekilde fincanlarınıza dağıtın.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz. Daha sonra cezveyi ocağın üzerine koyun ve kahve pişene kadar hassas şekilde karıştırın.
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Kaynatmak mı!
Bu acı tada maruz kalmamak için başta dikkat edilmesi gereken şey, kaynatmamak oluyor. Normal ısıda pişirmeye başladığınızda, kahvenin üstünde yaklaşık 1 dakika içinde kabarcıklar meydana gelecek. İşte bu kabarcıklar kahvenin piştiğine işaret. Kaynamasını beklemeden ocaktan alın.
Türk kahvesini bir içecek olarak pişirmeden içmek mümkün değil, çünkü bu kahveye bu ismin verilmesinin nedeni pişirme yöntemi. Cezvede, ateş üzerinde, su ile pişirilen öğütülmüş kahve çekirdekleri telvesi ile birlikte ikram edildiğinde Türk kahvesi ismini alıyor.
Tamburlu makineler ile ısı önce tamburu ısıtır, sonra ısı temas ile metalden kahveye geçer ve kahveyi kavurur. Hava ile yapılan kavurmada ise ısınan hava sürekli kahveyi karıştırır ve ısıtır. Bu yöntem ile kahve çekirdeği ısıyı doğrudan havadan alarak kavrulur.
Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin. Cezvede kalan kahveyi bir taşım daha kaynatın ve sonra fincanlara paylaştırın.
Fincan sayısı kadar suyu ve fincan başına 2 çay kaşığı olacak şekilde kahveyi tencerenin içerisine ekleyin. Ardından altını orta ateşte yakarak pişmesini bekleyin. Köpükler oluşmaya başladıkça kaşıkla köpükleri fincanlara bölüştürün. Ardından pişen kahveyi de fincanlara döküp servis edebilirsiniz.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri