Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Kavanozu tam doldurmayın 1-2 parmak boşluk bırakın. Bu boşluğu zeytinyağı ile doldurun. Kavanozu kapattıktan sonra tencerenin içine ters şekilde koyun ve sızma olup olmadığını kontrol edin. Sızma yoksa 15-20 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra kilerinizde veya karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Buzlukta patlıcan saklama için; ilk olarak 1 kilo patlıcanın kabuğunu alacalı olarak soyun. Ardından patlıcanları güzelce yıkayın. Daha sonra çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Diğer tarafta geniş bir kaba doğradığınız patlıcanları koyun.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra ılık, zeytinyağlı ve limonlu suda bekletmek de kararmalarını önler.
Mümkün değilse fırında közlenir. Kabukları soyularak temizlenir. Doğranarak poşetlenip buzluğa atılır.
Donmuş patlıcan yemeğini nasıl yaptım: 6 kaşık zeytinyağ içinde sıra ile 1 soğanı, 1 iri diş sarımsağı, 2 sivri biberi, 1 çay kaşığı salçayı ve 100 gr. rendelenmiş domatesi kavurdum. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ve 1/2 kg. donmuş patlıcanı ilave ettim. Tencereyi kapattım ve orta ateşte patlıcanın çözülmesini bekledim.
Temizlediğiniz kırmızı biberleri kullanacağınız kadar poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra dondurucuya kaldırın. Közlenmiş olan kırmızı biber poşetleri kullanacağınız zaman dondurucudan çıkartın.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Patlıcanın bir diğer lezzetli yemeklerinden biri olan közlenmiş sunumu, çoğu kişi tarafından hem ana öğün hem de aperatif meze şeklinde tüketilir. Diyetteyseniz veya kilo vermeye çalışıyorsanız, közlenmiş patlıcan sağlıklı besin değerleri ve düşük kalorili yapısıyla, sizin için başarılı bir ana öğün olur.
Patlıcan salatasını özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Patlıcan salatasını arzu ederseniz yoğurtlu da yapabilirsiniz.
Aynı zamanda bu işlemi domatese de uygulamalısınız. Ardından ısıttığınız sıvı yağda domates ve patlıcanları kavurmalısınız. Bu aşamada patlıcanlar, tamamen pişmeden ocaktan alınarak soğutulmalıdır. Ardından domatesle beraber buzdolabı poşetine yerleştirerek buzlukta saklayabilirsiniz.
Patlıcanları alacalı soyduktan sonra isteğe bağlı şekilde doğruyoruz. Tuzlu suda 10 dk kadar bekletiyoruz ki acı suyu çıksın. Patlıcan çok yağ çekeceği için ızgara yapılabilecek tost makinesine dizip üstüne birazcık sıvı yağ damlatarak kızartıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine doldurup buzluğa koyabilirsiniz.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Patlıcanı derin dondurucuda saklamanın herhangi bir zararı yoktur. Patlıcanlar, yemeklik doğranıp direkt olarak dondurucuya koyulmamalıdır.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Genişçe bir tepsinin içine elinizi yakmayacak kıvamda soğumuş olan patlıcanları ters bir şekilde diziyoruz iyice soğumaya bırakıyoruz. Soğuduklarından emin olduktan sonra resimde gördüğünüz gibi poşetleme işlemine başlayabiliriz. Bu şekilde birbirine sıkıp birleştirdiğimizde daha az yer kaplar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri