Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir. Patlıcandaki elektrolit içeriği ayrıca felçlerin, yüksek tansiyonun ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasının önlenmesine yardımcı olur. Şeker hastaları közlenmiş şekilde patlıcanı rahatlıkla tüketebilirler.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek sorunu olan kişilerin kısıtlı miktarda patlıcan yemesi önerilir.
Bol sulu, düşük kalorili ve lifli dokusu sayesinde zayıflamanıza yardımcı olacak olan patlıcanı diyet listenize eklemeye ne dersiniz? Patlıcanı ister közlenmiş halinde ister sadece suyu ile fit görünüme kavuşabilirsiniz.
*Patlıcan antioksidan bakımından oldukça zengin olup, vücuttaki neredeyse bütün toksin maddeleri idrar yoluyla dışarı atmaktadır. Özellikle karaciğerin etrafını saran yağlı toksinlerin birikmesini önlemede oldukça etkilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir. Patlıcandaki elektrolit içeriği ayrıca felçlerin, yüksek tansiyonun ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasının önlenmesine yardımcı olur.
İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama gelmiş. Fransa'da ise yüksek ateşe ve sara hastalığına neden olduğu gerekçesiyle, 1700'lü yılların ortasına kadar mutfaklara sokulmamış.
Kalori değeri düşük olan patlıcan bol miktarda A, C ve B vitamini içerir. Diyet yapanlar patlıcanı gönül rahatlığıyla tüketebilir.
Patlıcanın bir diğer lezzetli yemeklerinden biri olan közlenmiş sunumu, çoğu kişi tarafından hem ana öğün hem de aperatif meze şeklinde tüketilir. Diyetteyseniz veya kilo vermeye çalışıyorsanız, közlenmiş patlıcan sağlıklı besin değerleri ve düşük kalorili yapısıyla, sizin için başarılı bir ana öğün olur.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi patlıcanın seks üstündeki etkisi kanıtlandı... Dr. Ahmet Kuytul'un yaptığı araştırmaya göre, patlıcan yemek erkeğin cinsel gücüne güç katıyor!..
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
`Zaten hiç faydası yok, neden yiyeyim` diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Patlıcanın içinde A vitamini ve fosfor bulunmakta. Bazı esanslara sahip olan patlıcanın en büyük özelliği sinirleri yatıştırması. Bol idrar söktürdüğü için de vücuttan su atılması ve kilo verilmesine yarar sağlıyor.
Patlıcan % 36,91 karbonhidrat, % 18,38 protein, % 2,67 yağdan oluşur.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
7. Ispanak, kabak, patlıcan: Lif açısından zengin olan bu sebzeler sindirim sırasında daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sayede metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
100 gramında sadece 55 kalori bulunan yoğurt hem düşük kalorili hem de besleyici olmasıyla zayıflamaya yardımcı oluyor; içinde bulundurduğu karbonhidrat, protein ve yağa ek olarak kalsiyum açısından da çok zengin olması sebebiyle sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor.
Domates ve haşlanmış patlıcandan salata yapılır. Bunun için 1 adet patlıcan haşlanır, küp küp doğranır, çok az tuz dökülür, domatesler de doğranıp üzerine eklenir, bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve afiyetle yenir.
1 Porsiyon (Orta) Közlenmiş Patlıcan 34,00 kaloridir. Közlenmiş Patlıcan içeriğinde 4,98 Karbonhidrat(g), 2,48 Protein(g), 0,36 yağ(g), 5,64 lif(g), 99,52 Sodyum(mg), 448,03 potasyum(mg), 26,10 Kalsiyum(mg), 14,00 A Vitamini(ui), 10,00 C Vitamini(mg), 0,84 ve Demir barındırır.
Közlenmiş patlıcanın 100 gramında 17 kalori bulunmaktadır. Közlenmiş patlıcanın 1 porsiyonu (200 gr, adet) 30 kaloridir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Patlıcan az miktarda yağ veya kolesterol içerdiğinden, kilo vermeye çalışan veya obezite ile savaşan insanlar için çok sağlıklı bir besindir. Patlıcanın lif açısından zengin olması da kilo vermeyi sağlamasında büyük bir etken taşımaktadır.
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün kansere karşı koruyucu etkilerini araştırdığı sebzelerden bir tanesi de patlıcandır. Patlıcanın içinde bulunan 'terpen' yapısındaki etken maddeler tümör oluşumunu tetikleyen hormonları etkisiz hale getirir ve kanseröz büyümeyi engeller.
Patlıcan sapı suyu, basur (hemoroit) hastalığında doğal tedavi için kullanılıyor. Patlıcanların sapları kaynatılıp içildiğinde ilaç, ameliyat, lazer gibi yöntemlerin dışında doğal bir tedavi görevi görüyor. Basur ameliyatından korkanlar öncesinde patlıcan sapı kürünü hazırlayıp tüketiyor.
Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri