Kozmetik ürünleri de gıdalar gibi son kullanma tarihine sahiptir. Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz. Markaların kendi sitelerinde kullanım önerilerini bulabileceğiniz açıklamalar ile doğru kullanım şeklini yönetebilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürünlerini göz ardı etmek ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Son kullanma tarihleri geçmiş ürünler, içeriklerindeki aktif bileşenlerin etkinliğini kaybetmiş olabilirler. Ayrıca, bu ürünlerde bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizmaların çoğalması da mümkündür.
Kozmetik ürünler iyi bir şekilde muhafaza edilmezse belirtilen tarihten çok daha önce bozulabilir. Son kullanma tarihleri yazmayan kozmetik ürünlerin, dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlemleniyorsa, bu ürünler mutlaka çöpe atılmalıdır. Bazı ürünler ise, daha sıvı ya da daha koyu bir yapıya dönüşür.
Kozmetik ürünlerin etki mekanizmasının sağlıklı çalışması ve vücudumuza zarar vermemesi için, son kullanma tarih yönergelerine dikkat ederek alışveriş yapmalıyız. Bu konudaki referans bilgileri ürün kutusundan edinmekteyiz. Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Kullanım süresi dolan ürünler atılmalı ve kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Tarihi Geçmiş El Kremi Kullanılır mı? El kremleri de diğer kozmetik ürünler gibi son kullanma tarihine sahiptir. Tarihi geçmiş bir el kremi, cildin hassas yapısını tahriş edebilir ve istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Güneş Kremi Bozulur mu? Güneş kremlerinin bozulma süreleri, paketlerinin açılıp açılmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Paketleri açılmamış olan koruyucu kremler, uzun bir süre dayanabilir. Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır.
Bu konuda bize ilk yardımcı olacak şey burnumuz ve ellerimiz. Eski olduğunu düşündüğünüz bir ürünü kullanmadan koklamak ve dokunmak gerekiyor. Eğer garip bir koku varsa içindeki içerikler bozulmuş olabilir. Pudra veya far gibi ürünlerde, taşlaşma veya birden bire kırılıp dökülme oluyorsa yine ürün bozulmuş demektir.
Güzelleşmek uğruna her gün birçok makyaj malzemesi kullanan kadınların en temel makyaj malzemeleri olan fondöten, maskara, dudak parlatıcısı ve sıvı makyaj malzemeleridir. Bu malzemelerin kullanım süreleri genellikle, açıldıkları tarihten itibaren 6 ile 12 ay arasıdır.
Sıvı tarzı fondötenlerin zamanının geçmesiyle birlikte kıvamında renk değişimi, koku ve sulanma meydana gelmektedir. Bu durumdaki fondötenleri hiç bir şekilde kullanmamalıyız. GÜZELLİKLER DİLERİM.
Rimelin ömrü kapağı açılmadan 2 yıl, açıldıktan sonra ise 6 aydır. Rimel ömrü geçtiğinde kurur. Bu nedenle kurumuş bir rimel kesinlikle sulandırılarak kullanılmamalıdır. Rimelin daha uzun süre dayanması için her kullanımdan sonra kapağı iyice kapatılmalıdır.
Yani tüketici ürününün ilk kullanımdan sonra ne kadar süreli kullanılabilir olduğunu bilmelidir. Raf ömrü 30 aydan kısa olan kozmetik ürünlerinde ise, son kullanım tarihi belirtilmelidir.
Parfümünüzün son kullanma tarihi geçerse, parfümü kullanmak hoş olmayan bir kokuya, cilt tahrişlerine veya - bazı durumlarda - alerjik reaksiyona neden olabilir. Parfümünüz birkaç yıldan daha eski ise, kullanmadan önce test etmeniz muhtemelen en iyi yöntem olacaktır.
Açılmadığı sürece en az 2 yıl, açıldıktan sonra ise 1.5 yıl. Besleyici ve yağlı rujların ömürleri diğerlerine göre daha fazla. İçeriğine göre ömrü değişen rujlardan, silikon içerem mat renkli rujların kullanım süresi 9 ay. Unutmayın: Rujlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, dayanıklılık süresini uzatmış olursunuz.
Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın. Güneş kreminin SPF koruması ve aktif içerikler, 3 senede etkisini yitiriyor. Yani 3 senelik güneş kremi artık seni UV ışınlarından korumaz. Özetle evet, güneş kreminin son kullanma tarihi geçerse artık onu kullanmanın bir anlamı kalmıyor.
Güneş kremleri genellikle üç yıl dayanacak şekilde tasarlanır ancak her markada son kullanma tarihi bulunmayabilir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Nemlendirici krem
Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür.
"TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR HASTALARA ZARAR VEREBİLİR"
Son kullanma tarihi geçmiş ilaç ya da serumlar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır" dedi.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Likit fondötenlerin ömrü genelde 18 aya kadar olabilir. Ancak bu süre elbette fondötenin içeriğine göre değişiklik gösterir. Su bazlı fondöten 1 yıla kadar dayanırken yağ bazlı likit fondötenlerin ömrü 18 ay olabilir. Likit fondöteni alırken de rengine dikkat etmelisiniz.
Makyaj ürünlerinin saklama süresi ürünün türüne ve yapısına göre değişmekle birlikte, genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir.
1. Maskara: Maskaraların ömrü 3 ila 6 ay arasında değişiyor. Havayla sık temas ettikleri için bakterilerin üremesine zemin hazırlamaları daha kolay olan maskaranı 6 ay sonrasında muhakkak kullanmayı bırakmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri