Midenizde oluşan yanma hissini azaltmak için turşu suyundan yararlanabilirsiniz. Yemeğinizi yedikten sonra birkaç yudum veya 1-2 çay kaşığı turşu suyu içmek mide yanması problemiyle savaşmanızı sağlayacaktır.
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için. Zencefil: Zencefil yüzyıllarca birçok halk tarafından mide ekşimesi için kullanılmıştır.
Kulağa çılgınca gelebilir çünkü turşu suyu asidik sirkeyle dolu. Ama aslında sirke midenizdeki pH'ı dengelemeye yardımcı olur ve mide gurultularını yatıştırır. Tuzlu su ayrıca kustuktan sonraki su kaybından sonra vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur.
İlgili 37 soru bulundu
Gastrit belirtilerinin artmasına neden olabilir.Gastritte, tuz ve tuzlu gıdaların kısıtlanması önerilmektedir. Çünkü tuz mide iç zarına zarar verebilir. Turşu, tuz oranı yüksek bir gıdadır. Bu nedenle gastritte turşu tüketilmemesi veya azaltılması önerilmektedir.
Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Sabahları aç karnına bir bardak su içmek mideyi rahatlatır. Hamilelik döneminde aşırı mide yanmasından kaçınmak için asitli içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Mide asidini düzenleyecek meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Reflü hastalığını tetikleyen çikolata, turşu, acı biber, pul biber, çiğ soğan ve sarımsak gibi besinlerden uzak durmanız çok önemli. Bunların yanı sıra yine reflü yakınmalarını artıran sirke, kola ve gazoz gibi içeceklerden de kaçının.
Ekşi ve acı şeylerin aşırı tüketilmesi mide yanmasına neden olur. Baharatlı gıdalar, acı biber ve turşu gibi besinlerin sindirimi zordur. Aynı zamanda çay ve kahve gibi kafein içerikli içecekleri fazla tüketmek de uzun süreli yanma ve ekşime şikayetlerine yol açabilir.
Kimchi, lahana turşusu ve turşu gibi fermente gıdalar, mide asidi seviyenizi doğal olarak artırır.
Elma sirkesi: Elma sirkesinin mide yanması ve ekşimesine iyi geldiği bilinmektedir. 3 çay kaşığı elma sirkesi bir bardak suyla seyreltilerek yemekten önce veya yatmadan önce içilebilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH): Mide yanmasının en yaygın nedeni; mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonrası, dokuların tahriş olmasıyla ilişkili bir durumdur. Halk arasında reflü olarak da bilinen GÖRH adı verilen bu hastalık; kronik bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Yoğurdun aşırı soğuk olmamasına dikkat edin. Probiyotik kaynağı olan bu mucizevi besin aynı zamanda hazımsızlık ve bağırsak problemlerine de iyi gelecektir. İsterseniz yoğurdun içine nane ve salatalık da ekleyebilirsiniz, mide yanması için kesin bir çözüm arayanlara birebir.
1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu; mide yanması konusunda süt yöntemini önerir. Mide yanması olanlar mide yanması başladığında bir türk kahvesi fincanı büyüklüğündeki bardağa iki yudum süt koyup içmelidir. Bir iki dakikaya kalmaz o ağrıyı alır, ağrı ilerleyen dakikalarda tekrar başlasa da tekrar süt içince ağrı geçecektir.
Yemeklerden sonra da bir fincan turşu suyu tüketmek sindirim sisteminiz için oldukça etkili olacaktır. Kilo vermek isteyenler sizleri de böyle alalım. Çünkü düzenli şekilde ve az miktarda turşu suyu içenlerin yağ yakımının hızlandığı belirlenmiştir. Özellikle sirkeli turşular, yağ yakımında oldukça etkilidir.
Turşu Suyu Hazımsızlığa İyi Geliyor
Turşu içerisinde bulunan yüksek lif oranı, sindirim sistemi için tercih edilebilecek birebir ürünlerden biridir. Özellikle sindirime birçok pozitif etki yaratan turşu suyu, kronik olarak hazımsızlık çekebilen kişilerin rahatlıkla tercih edebileceği ürünler arasına girmektedir.
1) Kabızlığın İlacıdır. Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri