Kozunu paylaşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Aradaki anlaşmazlığı zora başvurarak, üstün olan güce dayandırarak çözümlemek, sona erdirmek.
"Koz" aslında ceviz demektir. Eskiden toplanan cevizler köy meydanında paylaşılırken genelde kavga çıkarmış. "Gel kozumuzu paylaşalım" demek biraz da o yüzden çetin bir mücadeleye davet anlamına gelir.
Kozunu paylaşmak deyiminin anlamı genel olarak aradaki anlaşmazlığı zora başvurarak, üstün güce dayanarak çözümlemek ve sona erdirmek manasında kullanılır. Koz eskiden ceviz anlamında kullanılan bir kelimedir.
Koz vermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: imkân tanımak, elverişli durum sağlamak.
Son kozunu oynamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Elindeki son imkanı kullanmak, son çareye başvurmak.
İlgili 40 soru bulundu
sevgisini vermek, eğilmek.
Koynuna almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: biriyle beraber yatmak. biriyle sevişmek için yatmak.
Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir.
Foyası meydana çıkmak, kişinin bir başkası hakkındaki gerçek düşüncelerinin ve duygularının ortaya çıkması demektir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan koz kelimesi, 15.yüzyılda literatüre girdi. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''gavz'' şeklinde geçen bu kelimenin sözlük anlamı cevizdir. Eskiden birçok oyun iskambil kağıtları yerine cevizlerle oynanırdı. Bu nedenle oyuncunun ekstra puan kazanmasını sağlayan kartlara koz denir.
Foyası meydana çıkmak, kişinin bir başkası hakkındaki gerçek düşüncelerinin ve duygularının ortaya çıkması demektir.
Fol yok yumurta yok DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ortada (bir konu ile ilgili) hiçbir belirti olmadığı hâlde varmış gibi bir kuşkuya düşmek.“Henüz ortada fol yok yumurta yok, sen adama para ödemeye kalkışıyorsun.”
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Bardağı Taşıran Son Damla Ne Demek? İnsanların bir olay karşısında sabrının tükenmesi, her şeyin sonuna gelinmesi manasına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
Deyim. [1] "Özveri ile çalışıp hizmet etmek" anlamında kullanılan bir söz.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Yumurta kalitesizliğinin başlıca nedeni yaştır. Kişi 30 yaşındayken yumurtalık rezervinde kalan yumurta miktarı, doğum anına oranla %60 azalmış olur. 40 yaşında ise yumurtaların %80'i kaybedilmiş olur. Yumurtalık rezervindeki yumurta miktarının azlığı, yumurta kalitesizliği nedenlerinin başında yer alır.
Yanlış boş folikül sendromu, yumurta çatlatma iğnesinin zamanlamasında yapılan yanlışlık ve kanda oluşturduğu hormon seviyelerinin yetersiz olması veya herhangi bir teknik sorundan dolayı yumurtanın folikül içerisinden toplanamamasına bağlı görülebilir.
ѻ Kabuksuz yumurtlamak: mec. Acele yüzünden bir işin yarım yamalak olmasına sebep olmak.
CEVİZİN VATANI. Ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Rüyada taze ceviz içi yemek kişinin şans ve kısmetinin açık olacağı üzerine yorumlanır. Ayrıca şanlı bir kişinin malından servet sahibi olacağı üzerine yorumlanmaktadır. Kazanacak olan iyi bir mal ve mülk ile beraber, yüksek miktarda maddi kazanca işaret etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri