KPSS P1; Genel Yetenek-Genel Kültür testi baz alınarak hesaplanır. KPSS P1 puanının hesaplanmasında Genel Yetenek testi yüzde 70, Genel Kültür testi ise yüzde 30 etkilidir. KPSS P2 puan türü hesaplanmasında yüzde 60 Genel Yetenek, yüzde 40 Genel Kültür testi etkili olmaktadır.
Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularına verilen doğru yanıtlarla hesaplanan KPSS P1 puan türünde sınava katılan adayların Genel Yetenek sorularında yaptıkları net doğru sayısının yüzde 70'i, Genel Kültür sorularına verdikleri net doğru sayısının ise yüzde 30'u baz alınarak hesaplanan puan türüdür.
KPSS P1, P2, P3 PUAN TÜRLERİ NEDİR? KPSS P121, MEB tarafından yapılan öğretmen atamalarında yer alıyor. B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir.
KPSS P1 puan türüyle Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı, Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı, BİST Uzman Yardımcısıİller Bankası Uzman Yardımcısı, Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli, Bakanlıkların mühendislik kadroları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı kadrolarına alım ...
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.
KPSS P1; Genel Yetenek-Genel Kültür testi baz alınarak hesaplanır. KPSS P1 puanının hesaplanmasında Genel Yetenek testi yüzde 70, Genel Kültür testi ise yüzde 30 etkilidir. KPSS P2 puan türü hesaplanmasında yüzde 60 Genel Yetenek, yüzde 40 Genel Kültür testi etkili olmaktadır. P2 puan türü KPSS'den sonra hesaplanır.
kimlik numarası ve aday şifresiyle sorgulanabiliyor. KPSS önlisans puanlarıyla adaylar zabıta, icra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, danışma memuru gibi kadrolara başvuru yapabiliyor.
Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
KPSS P3 PUAN TÜRÜ İLE İLGİLİ ALIM YAPAN KURUMLAR
B Grubuna; memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, psikolog, sosyolog, mimar, ebe gibi kadrolar örnek verilebilir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı.
Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir.
Üniversite 2. veya 3. Sınıfta okuyan adaylar da lisans düzeyinden KPSS'ye girebilirler. Bu adaylarımız isterlerse lisans düzeyinde (isterlerse lise düzeyinden) KPSS'ye girebilirler. Ancak, 14 Mayıs'a kadar başvurup Temmuz'daki lisans KPSS'ye girenler, mezun olana kadar bu puanlarını kullanamazlar.
KPSS sınavına girip öğretmen olmak isteyen vatandaşlar KPSS P3 puan türü hesaplaması yapmalıdır. P21 puan türü ile Öğretmenlik alımları yapılmaktadır. KPSS ÖABT sınavına katılmayanlar P10 türünden değerlendirilirken, ÖABT sınavına katılan adaylar P121 puan türüyle başvuru yapacak.
B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır.
Ön lisans sınavı iki yıllık üniversite mezunlarının katılım sağlayabildiği bir sınavdır. 130 dakika içerisinde tamamlama zorunluluğu olan bu sınav, personel kadrolarına yerleşmek adına bir yarışma haline dönüşmektedir.
3. Her oturuma katılmak zorunlu mudur? 2019-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu tüm adaylar için zorunludur. Diğer oturumlara katılmak adayın tercihine bağlıdır ancak, adayın atama için başvurmak istediği kurum ve kuruluşlar için katılmak zorunlu olduğu oturumlar mevcuttur.
Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır. Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
80 VE ÜZERİ ALIM YAPAN KURUM VE KURULUŞLAR
Bu kamu kurumları , Zabıta ve İcra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, mübaşir, şoför, zabıta memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, büro memuru, danışma memuru gibi kadrolara memur alımları yapılmaktadır.
Lise mezunları ve iki yıllık üniversite mezunu adayların katıldığı KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Son olarak KPSS ön lisans sınavı 9 Ekim 2022 yılında ve KPSS ortaöğretim sınavı 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlendi.
P2 puan türü KPSS'den sonra hesaplanmaktadır. Yani önlisans ve ortaöğretim KPSS'ye giren adayların P2 puanı hesaplanmaz. Yani en az 4 yıllık fakülte mezunlarının girebileceği KPSS Lisans sınavına giren adayların KPSS P2 puanı hesaplanır.
KPSS P1, kamu kurum ve kuruluşlarında memur, uzman, müfettiş, denetçi, kaymakam, vali yardımcısı gibi kadrolara atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
KPSS P2 NEDİR? KPSS P2 puan türü hesaplanmasında yüzde 60 Genel Yetenek, yüzde 40 Genel Kültür testi etkili olmaktadır. P2 puan türü KPSS'den sonra hesaplanır. Yani önlisans ve ortaöğretim KPSS'ye giren adayların P2 puanı hesaplanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri