Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Hamd ve şükür; hak ve hakikat sevgisi ile gönlün dolması hâlidir. Bundan dolayı ahlâka uygun olarak hamdde sevinç ve arzu mânâsı, şükürde ise içten bağlılık ve dostluk mânâsı daha açık bir şekilde bulunur. Allah bir kula nimet verdiğinde şükretme, ancak o nimeti aldığında ise hamdetmek gerekmektedir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Şükür duası Allah'ın bu dünyada bize bahşettiği tüm her şeye teşekkür etmek amacıyla yapılan, bereketi artıran bir ibadettir. Alimler duanın sabah ve akşam dönemlerinde okunmasının, hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazında ve akşam namazı sonrasında bu dua okunarak, Allah'a teşekkür edilebilir.
Kişinin kendisine yapılan iyiliği bilip sahibine övgü ile mukâbelede bulunması ve bunu diğer insanlara duyurmasına da “şükür” denir.
İlgili 21 soru bulundu
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Kullanımı Elhamdülillah kelimesi, İslam'ın yayıldığı coğrafyalarda halk arasında ve günlük kullanımda yaygın olarak kullanılır. Söylenmesi sadaka ile eş görülmüştür. Sadece müslümanlar değil Arapça konuşanlar veya müslüman ahaliyle birlikte yaşayan gayrimüslimler arasında da günlük kullanım dilinde rastlanmaktadır.
"Hamdolsun" sözcüğünün kullanım alanları:
Yemekten sonra. Mutlu ya da mutsuz bir olaydan sonra. Sevinç anlarında. Zorlukta ve kolaylıkta.
Zaten şükür ederken Allah'a şükür edilir ve bugünümüze şükürler olsun gibi cümleler kullanılır. TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Dil ile hamd eder, şükrünü açıklar. Uzuvlarla şükür ise, Allahü teâlânın verdiği nimetleri yerli yerinde kullanmaktır. Mesela gözün şükrü, müslümanların, arkadaşların kusurunu görmemektir. Kulağın şükrü, söylenilen ayıpları duymamış olmaktır.
Şükretmek zihinsel ve fiziksel refahı etkiler. Pozitif psikoloji ve ruh sağlığı araştırmacıları son yıllarda şükran ve sağlık arasında ezici bir bağlantı kurmuştur. Şükran günlüğü tutmak daha az strese neden olur, uyku kalitesini artırır ve duygusal farkındalık oluşturur (Seligman, Steen, Park ve Peterson, 2005).
Kâinatı yoktan var eden, bunca sayısız nimeti bize bağışlayan Allah'a, nimetlerinden ötürü şükretmenin daha geniş ve daha kapsamlısına da “hamd” diyoruz. "Teşekkür" ise, nimete aracı olan sebeplere yapılan bir eylemdir.
Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'nca anlamı ise, 'Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek' şeklinde ifade edilir. Özellikle hayatındaki pek çok durum karşısında Allah'a şükretmek olarak da anlatmak mümkündür.
Cevap: Hamdolsun, Allah'a şükürler olsun demektir. Bu iki sözü de, Allah'ın bize verdiği bütün güzel nimetlere karşı ona müteşekkir olduğumuzu bildirmek için kullanırız. Bir Müslüman her zaman şükreder; fakat özellikle elimize güzel bir şey geçtiğinde Allah'a şükürler olsun veya Hamdolsun sözlerini kullanırız.
Allah'ın kulları için yarattığı nimetler ve lütufları için minnet duymaya şükretmek denir. Nankörlük ile zıt anlamlı olan şükür, teşekkür etmek anlamında da kullanılır. Bu kelimeden türetilmiş olan Şükran ve Şükrü isimleri, ülkemizde en çok kullanılan isimler arasında yer alıyor.
"Elhamdulillah, Hamdolsun, Çok şükür" şükür ifadeleridir. Fakat "Allah'a emanet ol" şükür ifadesi değildir.
"Hamd alemlerin Rabbi Allah'adır / Allah'a mahsustur / Allah'a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur: “Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah'tır.
Türkçe'de Allah'a karşı minnettarlık için şükür, insanlara karşı minnettarlık için teşekkür kelimeleri kullanılır. Şükrün karşıtı küfrdür (küfrân) (nimeti inkâr etme, nankörlük). Şükür hamd (övgü) kavramına yakın bir anlam taşımakla birlikte hamdin kapsamı daha geniştir.
Elhamdülillah, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu bakımdan dilimize Arapçadan geçmiştir. Elhamdülillah kelimesinin anlamı ise Allah'a hamdolsun manasına gelmektedir. Elhamdülillah kelimesi, Müslümanların Allahü Teala'ya olan şükürlerini eda ettikleri zikirlerin başında gelmektedir.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
ELHAMDÜLİLLAH NE ZAMAN SÖYLENİR? Müslüman her an ve her zaman Elhamdülillah demelidir. Musibete karşı Elhamdülillah deriz, nimete karşı Elhamdülillah deriz, belâya karşı Elhamdülillah deriz. Allah'a karşı şükrümüzü bu şekilde dile getiririz.
Hamd TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Hamd Arapça kökenli bir kelimedir. Önüne gelen ekler ile beraber farklı durumlara bağlı olarak kullanılır. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ham kelimesinin karşılığı 'övmek, methetmek, yüceltmek' olarak öne çıkıyor.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivâyet olunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri