Açık yeşil rengine sahiptir. Temmuzun ilk haftasında toplanır. Deveci: Bursa ve Samsun ovalarında yetişir. Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilir. 7 ay depolama ömrüne sahip.
Deveci armudu: Bursa ve Samsun ovalarında yetiştirilen deveci armudu, Ekim ayında hasat edilir.
Deveci armunun ağacı hızlı gelişim göstermekte olup klasik anaçlı fidanlarda verime ağacın verime oturması 8-9 yıl, yarı bodur anaçlı armut fidanlarından 5-6 yıl, ve tam bodur anaçlı armut fidanlarında ise 3-4 yıl olmakta olup ağacın ilk meyvesi ise bodur ve yarı bodur anaçlı fidanlarda ilk yıl veya 2. yıl içerisinden ...
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Yetiştiriciliği en kolay ve verimi son derece yüksek olan Santa Maria Armut fidanı hobiciler için en ideal armut çeşitlerinden birisidir. Santa Maria armudu verimi sebebi ile Akdeniz bölgelerinde dalkıran armut olarak isimlendirilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Deveci armudunun ülkemizde en fazla yetiştiği bölge bereketli Bursa Ovası olarak gösterilmektedir. Ekim ayında hasat edilen bu meyve Bursa Ovası dışında Samsun civarında da yetiştirilmektedir.
En çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Bununla beraber Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de armut için elverişlidir. Armut hangi şehirde yetişir diyorsanız, üretimde ilk sırada Bursa yer almaktadır.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Ülkemizde armut mevsimi, genellikle sonbahar kış aylarıdır. Yaz sonunda büyümeye başlayan armutlar sonbaharda olgunlaşarak toplanır.
Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
Sonbaharın gelişiyle armudu tezgahlarda bolca görmeye başlayacağız. İçerdiği yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenleyip, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelen armut harika bir C vitamini deposudur.
Genel olarak armut çeşitlerinin soğukta muhafaza koşulları -1 °C ile 2 °C'de ve %90-95 oransal nemde 1-3 aydır. Armut -2,8 °C'de donmaktadır. Ülkemizde daha çok Ankara, Deveci, Williams ve Santa Maria armut çeşitleri soğukta muhafaza edilmektedir.
Armut Devecinin Faydaları
Göğüs kanseri oluşumu riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur. Yüksek tansiyonu önler. Kemik erimesi oluşumu riskini azaltır.
Armut Deveci lezzeti ile çok talep edilen bir armut çeşidi olarak öne çıkıyor. Tatlı olmasının yanı sıra sulu, bol lif içeren ve lezzetli bir meyve olan Deveci armudunu farklı biçimlerde tüketebilirsiniz.
'Deveci' armut çeşidi, oldukça sert ve dayanıklı bir armuttur. Renk olarak hafif pembemsi ve sarımtıraktır. Güneş gören yerleri hafif pembe olur. Dış kabuğu ince, dilimlendiğinde yumuşak olan 'Deveci' armudu bol suludur.
SANTA MARIA:
Temmuz sonu-Ağustos başı hasat edilir. Uzun süre depolanabilir.
Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Deveci armut fidanı yetiştirip bahçesini kurup satan kişiler en kalitelisinden ev ve araba sahibi oldu. Armut fidanı dikim zamanı açık köklü olursa kasım ayının ortalarından mart ayı sonuna kadar dikilir. Fidan tüplü ise yani altında saksı ya da torba içinde topraklı ise senenin her ayı dikilebilir.
Armut vitamin ve lif açısından oldukça zengindir ve bir çok faydası vardır. Armut içindeki vitaminler: A, B1, B2, K vitaminlerini ve yüksek miktarda C vitamini içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir; vücudun su dengesinin korunmasında yardımcı olur, yüksek tansiyonu engeller.
Armut gülgiller ailesine ait olan lezzetli bir meyve olarak belirtilmektedir. Ilık iklimlerde daha iyi yetişen bu meyve yaz mevsiminin sonuna doğru olgunlaşmakta ve sonbahar mevsimi geldiği zaman toplanmaya hazır halde olmaktadır. Armutlar özellikle sonbahar aylarından Ekim ayı itibariyle yenecek düzeye gelmektedir.
Elma ile fizyolojik benzerlikler gösteren armut, yapısı sayesinde diğer meyvelere kıyasla soğukta depolamak için son derece uygun bir meyvedir.
Başak Taşpınar Değim, Erol Değim
Başak Taşpınar Değim Armut'u 2011 yılında kurduğunda tek bir hayali vardı: Türkiye'de İnternet'ten hizmet almayı Amazon'dan bir kitap almak kadar kolay hale getirmek. Başak Taşpınar Değim'in en büyük destekçisi ise Armut Kurucu Ortağı Erol Değim oldu.
Armudun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu daha da düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonlu kişilerin armudu az tüketmesi önerilir. Armut, çok tüketildiği zaman içeriğinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemini yorabilir ve ishale neden olabilir.
Dünya'da, hem şekil hem de tat bakımından farklı olan, bilinen yaklaşık 3000 çeşit armut yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri