10-15 gün içinde tohumlar çimlenmeye başlar. Bu müddet içinde tavaları kuru bırakmayıp sık sık sulamalıdır. Tohumlar toprak ısısı 10-12 derecede iken en yüksek ölçüde çimlenme gösterirler.
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Lahana tohumu iki şekilde geliştirilebilir. Birinci adımda fide şeklinde yetiştirilerek toprağa verilmesi ve ikinci adımda direk olarak topraktan geliştirilmesidir. İki adımda da tohumların toprakla buluşmasının sıcak aylarda yapılmasına dikkat edilmesi gerekir.
Şubat ve nisan arasında pancar tohumu ekilmelidir. Pancar tohumlarının sıra araları 50-60 santim olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İlgili 27 soru bulundu
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu.
Çullu:" Yağışlardan önce ekim yapan çiftçiler derin bir nefes alırken, yapamayanlar da yağışlardan sonra gönül rahatlığıyla ekimlerini yaptı"ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Şaka: "Toprak analizinden tohum seçimine kadar üretim sürecinin bir teknik danışman gözetiminde yapılması çok önemlidir.
Kışın bahçenizde sebze ekmek için havadaki don olayının geçmesini beklemelisiniz. Bu zamanda bitki, sebze, meyve hatta çim bile ekmeniz mümkün. Sebze tohumlarını kışa girmeden (sonbahar aylarında) ekmenizde fayda var. Bu mevsimde çiçek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, iç mekân bitkilerini tercih etmelisiniz.
Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Budama: Budamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece sararan ve kuruyan dış yapraklar, bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Üretimi: Tohumla üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Mantari yaprak lekesi hastalığı ve yaprak biti zararlısına çok sık rastlanmaktadır.
Serin iklim sebzesi olan lahanagillerde en kaliteli üretim Sonbahar-kış döneminde gerçekleştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellik- le kışlık olarak yetiştirilirler.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Tohumlar yaklaşık 6-10 gün içinde çimlenir ve fideler 25-40 gün (4-6 hafta) sonra dikim işlemi için hazır olurlar.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz.
Tohumları ekmeden önce tohum ekeceğiniz yeri (tohum yatağı) bolca sulayın ve toprağın suyu çekmesini bekleyin. Sonra tohumları ekip hafif bastırdıktan sonra tekrar yağmurlama şeklinde veya fıs fısla sulayın. Tohumlarınız filizlendikten sonra yine toprağı nemli tutacak şekilde sulamaya devam edin.
-- İlk meyveden sonra hava durumuna göre 7-8 günde bir düzenli olarak sulanmalıdır. Saksıda yetiştiriliyorsa ilk meyveden sonra toprak yüzeyi kurumaya yakın sulanmalı bahçeye göre sulama sıklığı daha fazla olur.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir.
47 kilogramlık dev lahana hasadı yapıldı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri