Kur'an'daki duraklama işaretleri (diğer adları da secâvend ya da vakf ve ibtidâ) kıraat esnasında belli bir yerde durulması ya da devam edilmesi için koyulmuş işaretlerdir. Bunlar cümlenin sadece yapısına veya sözdizimine değil, aynı zamanda nefes için veya etki için duraklama ihtiyacına da dayanmaktadır.
Secavend harfleri olan bu harflerin en önemli özellikleri Kuran okurken duraklamayı veya devam edilmesi anlamına gelmektedir.
Secâvend, Gazne civarında, bugün Afganistan sınırları içerisinde kalan bir beldenin ismidir. Kur'an okuyuşunu kolaylaştırmak, ona apayrı bir heybet, ahenk ve güzellik vermek için konulan vakıf işaretleri (secâvendler) şunlardır: "Cim" Vakfın câiz olduğuna işaret eder ki, böyle yerlerde durmak da, geçmek de câizdir.
Tilâvet sırasında mâna açısından vakfetmenin gerekli veya isabetsiz olduğu yerleri belirtmek üzere konan işaretlere verilen isim.
Ders 15:Vakf Kur'an okunurken ayet sonlarında veya nefesin bittiği yerde, tilavet usulüne uygun durup dinlenmeye vakf denir. Vakfetme, kelimenin son harfi ve harekesine göre belirlenir.
İlgili 37 soru bulundu
Vakf, âyet sonlarında veya ortalarında üzerinde durulacak kelimenin bütünlüğü korunarak, resm-i Osmânî'ye riayet edilerek lafız ve mânanın tamamlandığı yerlerde ve sükûn üzere yapılır. Bir kelimenin ortasında veya ”أينما“ gibi bitişik yazılmış iki kelime arasında uygulanması câiz değildir.
Vakıf yapan kişiye vâkıf, vakfedilen şeye mevkûf denilmektedir. Fıkıh kitaplarına göre vâkıfın, her şeyden önce vakfettiği malın mülkiyetine ve vakıf yapma yetkisine sahip (ehil), hür, aklı başında (âkil) ve ergin (bâliğ) olması; borç veya aşırı müsriflik yüzünden malını kullanmaktan alıkonulmamış bulunması gerekirdi.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin iki kapak arasında toplanmasından oluşan kitap.
Kur'an-ı Kerim'de kaç âyet bulunmaktadır? Kur'ân sûrelerini oluşturan başı ve sonu belli olan harf, kelime, cümle veya cümlelere âyet denilmektedir. Hz. Peygamber'den (s.a.s.) günümüze kadar yazılan bütün Kur'ân-ı Kerîmler aynı olup hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiştir.
Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir. Taştirde, aynı vezin ve kafiyede, araya iki mısra girerse terb-i mutarraf, üç mısra girerse tahmis-i mutarraf olur.
Mushafta âyetlerde durulması veya geçilmesi gereken yerleri belirtmek üzere konulan durak harflerinin/işaretlerinin hepsine Muhammed b. Tayfur es-Secâvendi'ye nispet edilerek “secâvend” ismi verilmiştir.
Sözlükte “kısım, parça, bölük; silâh” gibi anlamlara gelen hizb (çoğulu ahzâb), maddî ve mânevî birtakım maksatların gerçekleşmesi için tertiplenmiş, sûfîler ve tarikat ehli, bazan da tarikat mensubu olmayan dindar kişiler tarafından okunan duaların genel adıdır (Kāmus Tercümesi, I, 198).
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Vakf-ı Murahhas (الوقف المرخص), ayetin uzun olması veya başka bir sebeple zorunlu olarak (zaruret sebebiyle) durulabilecek yerlere konulmuştur. Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz. Örnek olarak bkz.
EBU MÜZAHİM MUSA B. UBEYDULLAH el-HAKÂNÎ VE KASÎDETÜ'R-RÂİYYE'SİNİN TECVİD TARİHİNDEKİ YERİ Tecvid, Kur'an harflerinin fonetik (ses) farklılıklarından ve tilavet kurallarından bahseden ilmin ve sanatın adıdır. Allah katından Hz.Peygamber'in kalbine indirilen herbir ayeti (26:191-195) Hz.
(ﺳﻜﻨﻪ) i. (Ar. sākin'in çoğul şekli sekene) Bir yerde oturanlar, ikāmet edenler: Bir aralık kümesin sekenesi üç ördekten ibâret kalmış idi (Muallim Nâci).
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Bu. ayet öbeğinin ilk cümlesi, Türkçe Kur'an çevirilerinin. çoğunda şu şekilde ifade edilmiştir: Rabbinin adıyla oku!
100 yıllık Kur'an-ı Kerim'e 226 bin lira.
Belirli bir süre zarfında Kuran'ın tamamını bitirebilmek isteyen okuyucular için günde ne kadar okuması gerektiğini amaçladığı süre boyunca bitirebileceğini gösterebilmek için mushafların kenar kısımlarına cüz, rubu ve hizip gibi işaretler konulmuştur.
Kur'ân'ın, kendisini bir bereket ve şifa kaynağı olarak takdim etmesi, bu minvalde Hz. Peygamber'den nakledilen hadisler ve birçok seçkin insanın, Kur'ân'ın manevî tesirine dair yaşayıp aktarmış oldukları tecrübe Havâs- su'l-Kur'ân'ın özünü teşkil eder.
Kur'an tilâvetinde harflerin hakkının tam olarak verildiği yavaş okuma biçimi. Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Vakıf yapan kimseye vakıf, vakf edilen ayna mevkuf ve vak fın menfaati kendilerine tahsis ve şart olunan cihete meşrutun- leh ve mevkufun-aleyh denir.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir.
(ﺍﺟﺎﺭﺗﻴﻦ) i. (Ar. icāre “kirâ bedeli” ve tesniye eki -eyn ile icāreteyn) Kirâsının bir kısmı peşin ödenmek (muaccel), bir kısmı da her yıl sonunda ödenen kirâlarla (müeccel) karşılanmak üzere kirâya verilen vakıflar hakkında kullanılan tâbir, iki kirâlı vakıf.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri