Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir.
Lisans KPSS her yıl yapılırken, ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir (2020,2022,2024..) yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlara istediğin kadar başvuru yapabilirsin ve sınava başvurman için mezuniyet olma şartı da aranmaz.
2023-KPSS sonuçları, açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerli olacak ancak öğretmen adayları için 2023-KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yılla sınırlı kalacak.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
2023 KPSS SINAV TAKVİMİ
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 6 Ağustos'ta düzenlenecek.
İlgili 37 soru bulundu
2023 KPSS SINAV TAKVİMİ
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023-KPSS Lisans Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarının 23 Temmuz'da, Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz'da, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumunun ise 6 Ağustos'ta yapılacağını bildirdi.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak.
Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir.
Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir. B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
KPSS sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 25 Ağustos 2023 Cuma günü açıklandı, adaylar sonuc.osym.gov.tr sayfası üzerinden Lisans, Alan Bilgisi ve ÖABT oturumları için sonuçlarını öğrenebilecek.
Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır. Diğer puanlar (P93-P94 hariç) ise A grubu alımlarda kullanılmaktadır.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KPSS lisans kaç net kaç puan getirir? KPSS lisans sınavına giren adaylar KPSS puan hesaplamalarını merak ediyor. KPSS lisans sınavında 55 net 70 puan getirirken, 62 net 75 puan getirmekte. KPSS lisans 72 net 80 puan ederken, 84 net ise 85 puan getirecektir.
Peki, KPSS lisans sınavı ne zaman, saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? İşte, yanıtı… Adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır. Sınav saat 10.15'te başlayacak ve sınav süresi 130 dakika olacak.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
KPSS önlisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Adaylar puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilir. KPSS önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak.
KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılır. Bu nedenle; A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların tekli yıllarda (örn : 2021 , 2023 v.s) KPSS'ye girmeleri etkili olmamaktadır. B grubu atamalarında çift yıl puanları kullanılmaktadır.
Lisans Mezunu Olmadan Önlisans Kpss'ye Girilebilir Mi? Önlisans mezunları önlisans kpss'ye lisans mezunları da 4 yıllık bölümler için olan lisans kpss'ye girerler. Lisans mezunu olanlar önlisans kpss'ye giremezler.
KPSS sınavına girebilmek için en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim dışında ön lisans ve lisans mezunları da KPSS sınavına girmektedir. Lisans mezunları için KPSS sınavı her yıl tekrarlanırken, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için iki yılda bir sınavın tekrarı sağlanmaktadır.
ÖSYM'de 2023 yılı KPSS-2 yerleştirme döneminde ise idareler kadro taleplerini 2 Ekim-17 Kasım 2023 tarihleri arasında iletecek. KPSS merkezi atama 2. Dönem tercihleri de 20-27 Aralık 2023 tarihleri arasında olacak.
2024 de KPSS önlisans var ve DGS ye çalışan önlisans mezunları bu sınava girebilirler.
KPSS önlisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Adaylar puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilir. KPSS önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek. Söz konusu sınavın başvuru ve oturum takvimi, gelecek kasım ayında ilan edilmesi beklenen ÖSYM 2024 seçim takvimi ile netlik kazanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri