KPSS ön lisans puan türü B grubu puanlar, b grubu alımlarda kullanılır. Örneğin, vhki, bilgisayar işletmeni, şoför, kaloriferci, hizmetli, memur, tekniker, gassal gibi unvanlar ön lisans mezunlarının girebileceği b grubu unvanlardır. Ön lisans puanı : P93 Hem merkezi hem de kurumsal yerleştirmelerde kullanılır.
KPSS önlisans ile zabıta ve İcra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, mübaşir, şoför, zabıta memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, büro memuru, danışma memuru gibi kadrolara memur alımları yapılmaktadır.
KPSS önlisans puanlarıyla adaylar zabıta, icra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, danışma memuru gibi kadrolara başvuru yapabiliyor.
Bu yönde Lise mezunları için KPSSP94, Ön Lisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 50, 55, 60,65 veya 70 puan almış olmaları gereklidir.
KPSS de yer alan Ortaöğretim/Ön Lisans, yani ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları(MYO) ve dengi açık öğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda yer alanlar içindir.
İlgili 26 soru bulundu
ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanmaktadır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmamaktadır.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans, ön lisans ve ortaöğretim tercihleri başladı. ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS-2022/2 tercih kılavuzu sonrasında, KPSS lisans, ön lisans ve ortaöğretim sınavlarına giren adaylar aldıkları puanlara göre tercihlerini yapabilecek.
Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler.
KPSS ÖNLISANS 70 PUAN ALMAK IÇIN KAÇ NET GEREKIR? KPSS Önlisans düzeyinde sınava giren adayların 70 puan alabilmeleri için ortalama olarak 35 net yapmaları gerekmektedir.
2023/1 tavan ve taban puanları ÖSYM tarafından ilan edildi. KPSS Lisans bölümlerinden 68 bine yakın aday başvuru yaparken yerleştirilen aday sayısı ise 997 oldu. Ön lisans bölümlerine ise 55 bin aday tercihde bulunurken 728 aday memur olarak atandı.
80 VE ÜZERİ ALIM YAPAN KURUM VE KURULUŞLAR
Bu kamu kurumları , Zabıta ve İcra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, mübaşir, şoför, zabıta memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, büro memuru, danışma memuru gibi kadrolara memur alımları yapılmaktadır.
Önlisans ya da lisans mezunu olup farklı bir alanda eğitim görmüş olan kişiler POMEM'e giriş yaparak polis memuru olabilirler.
KPSS ön lisans puanıyla ortaöğretim tercih edilebilir mi? Aynı şekilde ön lisans mezunu bir aday KPSS lise puanı olsa dahi artık ortaöğretimden başvuru hakkı bulunmamaktadır. KPSS sisteminde 124 adet puan yer almaktadır.
2022 Önlisans Polis Alımında KPSS Puanı Kaç Olmalı? KPSS'de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak, (Lisans mezunları için KPSS lisans puanı P3 puan türünden (60,00), önlisans mezunları için KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (65,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)
KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır.
KPSS memur atamaları, kurumların ilanlarında belirtilen puan şartı dahilinde yapılıyor. Kimi kurumlarda 50, kimi kurumlarda 60, 70 puan şartı aranıyor. Birçok belediye 50-55 KPSS taban puanı ile memur alımı gerçekleştiriyor.
KPSS Önlisans düzeyinde sınava giren adayların 70 puan alabilmeleri için ortalama olarak 35 net yapmaları gerekmektedir.
35-40 Net arası; 67-70 arası puan getirecektir. 40-45 net arası ; 70-73 arası puan getirecektir. 51-55 net arası ; 73- 76 arası puan getirecektir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
KPSS puan sınırı olmayan bir bölümde üniversitelerin sağlık ile normal memur alımları, Öğretmenevleri, polisevleri, kamu misafirhaneler de 50-55 puan bandında memur alımı yapıyor, Sözleşmeli öğretmenler ise KPSS'den 60 ve üzeri puan alması gerekir.
Bu kapsamda önlisans mezunlarının KPSS'ye girmeleri sınava hazırlanıp iyi puan almaları gerekiyor. Önlisans türünden alınacak puan iki yıl geçerli olduğundan önemi artıyor. Kurumlar yılda iki defa ÖSYM'ye açık kadroları gönderir ve KPSS puan sıralaması esasına göre mülakatsız kadrolu memur olarak atanırlar.
Eğer ikisi de aynı seviyedeyse (yani mezun olunan iki farklı bölümlerin; ikisi de önlisans seviyesi vs ise), iki bölümden de tercih yapabiliyormuşuz. Başvuru belgesinde zorunlu olarak bir tanesi görünürmüş ama iki bölümden de tercih yapma hakkımız varmış.
KPSS'den 75, 76, 77, 78, 79 puan alan adaylar uzman erbaş ve astsubay alımına başvuru yapabilmektedir. Ön lisans KPSS ile POMEM'lere her sene binlerce polis alımı yapılmaktadır. Yapılan polis alımında 65 şartı var. 75,79 arasında alan adaylar POMEM'lere başvuru yapabilecek.
KPSS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR? KPSS tercih işlemleri, yayımlanacak olan tercih kılavuzu kurallarına göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacaktır. Adayların tercih işlemleri için kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri