Cilt bakımında asitleri ne sıklıkla kullanmalısın? Haftada en az iki-üç kere asit içerikli cilt bakım ürünleri kullanmak cildinde arınma sağlayabilir. Tabii bu aşamada hangi asitleri kullandığın veya kombinlediğin de çok önemli. Örneğin, retinol ve asitlerin birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur. Fakat günlük kullanım miktarı genel olarak 2 veya 3 ile sınırlandırılır. Cildin ihtiyaçlarına bağlı olarak, her gün salisilik asit kullanılabilir.
Glikolik asit + Salisilik asit
Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın! Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
Kuru ciltler için olmazsa olmaz bir asittir. Ağırlığının 1.000 katına kadar suyu emebilmesinden dolayı nemlendirici ve yaşlanma karşıtı ürünlerin içeriklerinde sıklıkla kendine yer bulur. Cilde hyaluronik asit uygulaması yapmak nemin cildin yüzeyine hapsedilmesine yardımcı olur.
Alfa Hidroksi Asitler (AHA)
AHA lar Glikolik asit, Laktik asit, Malik asit, Mandelik asit, Tartarik asit ve Sitrik asitten oluşan bir asit grubudur. Tüm bu asitler cilt yüzeyini eksfolye etmeye yardımcı olurlar. Fakat aralarında en küçük molekül yapısına sahip olan Glikolik asit cilt için en faydalı olan AHA dır.
İlgili 18 soru bulundu
Haftada en az iki-üç kere asit içerikli cilt bakım ürünleri kullanmak cildinde arınma sağlayabilir. Tabii bu aşamada hangi asitleri kullandığın veya kombinlediğin de çok önemli. Örneğin, retinol ve asitlerin birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Laktik asit cilt beyazlatma özelliği ile de tercih edilmektedir.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı.
Cildin daha dolgun görünmesini sağlar. Enjeksiyonlarda kullanılarak dudaklara, göz altına ve yüzdeki diğer bölgelere daha dolgun bir görünüm verir. Cildin alt katmanlarına inerek nemlendirerek dolgunlaştırır, yüz şeklini geliştirir. Dolgunlaştırma özelliği sayesinde ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltır.
Asitli ürünlerini birlikte ya da ardarda kullanmak genelde güvenli olmayabilir. Bu yüzden: İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
Salisilik asit, cildin yağ dengesini sağladığından yağlı ve karma ciltler için uygun bir ürün olarak bilinir. Tüm cilt tiplerinde kullanılsa da sivilce içeren akneli ciltlerde daha etkilidir.
Asitli ürünler, haftada 1 defa akşamları kullanılması uygun olan ürünlerdir. İçeriğindeki kimyasal bileşenlerin fazla kullanımı cilde yarardan çok zarar sağlayacaktır. Cildin tolere etme durumuna göre haftada en fazla 3 akşam kullanılmalıdır.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Bu nedenle ise yüz serumu sürüldükten bir süre sonda nemlendirici kullanmak cildinize iyi gelecektir. Yani evet yüz Serumu sürüldükten sonra nemlendirici kullanabilirsiniz.
İnce çizgiler, kırışıklıklar, kuruluk, cilt lekeleri, sıkılık kaybı gibi yaşlanma belirtilerinin çok daha erken ortaya çıkmasına neden olan UV ışınlarından korunmak son derece önemli. UV ışınlarının bu zararlarını yani fotoyaşlanmayı giderme konusunda ise ferulik asit son derece etkili.
C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. Bu içerikleri üst üste kullandığında, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe neden olabiliyorlar.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Kojik asit, fitik asit, C vitamini, hidrokinon içeren kremler ise lekeye neden olan melanin maddesini yok ederek lekeyi tedavi etmektedir. Leke tedavisinde en önemli nokta tedavi sırasında ve sonrasında medikal bir güneş koruyucu krem kullanılmasıdır.
Salisilik asit doğal yollarla elde edilen ve sivilce (akne) ile ilgili cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir bileşendir. Cildin gözeneklerinden sivilceye (akneye) yol açan sebum, kir, ölü deri hücreleri, makyaj artıkları ve diğer kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur.
Gül Suyu | Evde doğal yöntemlerle cilt beyazlatma
Ciltte kullanılan doğal ürünler arasında en çok bilinen madde gül suyudur. Erişimi kolay olan gül suyu cilt için tonik olarak kullanılabileceği gibi direkt yıkamada da tercih edilir. İçeriğinde cildin beyazlamasını sağlayan güçlü bileşenler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri