Truva Atı, savaş sırasında düşmanı yanıltmak için kullanılan bir taktiğe verilen isimdir. Truva Atı herkesin ilgisini çeken bir olay olmuştur. Bu Truva Atı günümüzde ise Çanakkale şehrinde yer almaktadır.
Yunan mitolojisinin en önemli unsurlarından biri olan Truva atı hem filmlere hem de romanlara konu olmuş efsanevi bir hikayeye sahip. Ve bu efsane ile günümüzde bile en stratejik hamlelerde kullanılan 'Truva atı' tabiri doğuyor.
Truva (Yunanca: Τροία Troya veya Ίλιον İlion, Latince: Troia veya Ilium, Hititçe: 𒌷𒃾𒇻𒊭 Wilusa/Vilusa veya 𒋫𒊒𒄿𒊭 Truwisa/Truvisa), Kaz Dağı (İda) eteklerinde tarihî bir kenttir. Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alır.
"Troy" filminde kullanılan ve dün karayoluyla İstanbul'dan yola çıkarılan Truva Atı, Çanakkale'ye getirildi. Vali Süleyman Kamçı, atı getiren 3 TIR'ın sabah erken saatlerde Çanakkale'ye geldiğini söyledi.
Başrolünü Brad Pitt'in oynadığı "Troy" filminde kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri ile Warner Bros film şirketi tarafından Türkiye'ye gönderilen ünlü Troy Atı Heykeli 13 Eylül 2004 tarihinden buyana Çanakkale il merkezinde kordon boyunda sergileniyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucu Warner Bros film şirketi Troy filmine sahne olan Truva Atı'nı Türkiye'ye hediye etti. Asya galası nedeniyle Japonya'da bulunan at demonte halde gemiye bindirilerek yola çıktı. Atın 4 Ağustos'da İstanbul'da olması bekleniyor.
Kuzeni Truva'nın taarruza geçmesiyle savaşta ölmüştür. Kuzeni uğruna tekrar savaşa dâhil olan Akhilleus, Truva savaşının seyrini değiştirerek Truva prensi Hector'un canını almıştır. Sonrasında Odysseus tarafından sunulan Truva Atı stratejisi, savaşı neticelendiren olmuştur.
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Bu tarihçilere göre, Truva atı gerçekten inşa edilmemiştir ve ancak deprem tanrısı da olan Poseidon'un simgesi olan atın, depremle yıkılan Truva surlarından içeri girme olayının metafor olarak Homeros tarafından kullanıldığı düşünülmektedir.
Çanakkale merkezdeki bu at, filmde kullanılan at. Atın kuyruğunu öyle yapmışlar ki, 5 ayaklı gibi. Orjinali Truva antik kentinde.
İlyada'daki Truvalıların adları, Ae-neas ve Paris gibi Balkan isimlerinin oluşturduğu birkaç istisna dışında hep Yunanca'dır. Bir Truvalı etnik kimliği bulunmamaktadır ve ne Yunanlılar ne de Anadolu halkı tarihi anlatırken, Truvalılar diye bir halkın varlığından söz etmektedir.
Mehmed'in soyunun Truvalı oluşunu ön plana çıkararak, sultanın Yunanistan'a baş eğdirmesini adaletin zaferi olarak takdim etti. Sonunda Truva'nın Yunanlar tarafından saldırganca fethinin intikamı alınmıştı.
Troya, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından daima çok önemli bir rol üstlenmiştir. Troya ayrıca gösterdiği kesintisiz katmanlaşma ile Avrupa ve Ege'deki diğer arkeolojik alanlar için referans görevi görmektedir.
Troya kuruluş efsanesine göre deniz perisi Thetis ile denizler tanrısı Okeanos'un kızı Elektra, Zeus'un karısı olarak Dardanos'u dünyaya getirmiştir. Dardanos'un oğlu Tros, Truad adlı kenti, onun oğlu İlus da Troya kentini kurmuştur.
Truva atı (veya “Trojan”), gerçek amacını gizlemek için çeşitli yöntemler kullanan zararlı yazılımları açıklayan geniş bir terimdir. Bununla birlikte, bir virüsün aksine, tek başına çoğalamaz veya dosyaları enfekte edemez.
Hititoloji bulgularına göre Truva (İlion), Hititlerin sözünü ettiği Wilusa kentidir. Böylece günümüzden üç bin yıl önce Truva'da Hititlerin yaşamış olduğu ortaya çıktı.
1870'li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen Truva; yeryüzünün en önemi antik miraslarından bir tanesidir. Truva Savaşı Gerçek Mi? Truva Savaşı'nın gerçekliğiyle ilgili elde net ve somut kanıtlar bulunmamaktadır.
Truva Savaşı'nın geçtiği yer ise günümüzde Truva Antik Kenti olarak bilinen yerdir. NOT : Çanakkale'de 2 adet Truva Atı Heykeli bulunuyor.
Girişte bir Truva atı karşılıyor sizi içine çıkış kapalıydı. Müzekart ile girilebilir.
TRUVA NEREDE
Çanakkale'nin Tevfikiye köyüne bağlı olan antik kent 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.
Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)- 'TROY' filminde kullanıldıktan sonra, 2004 yılında Japonya'dan getirilerek Çanakkale kordonunda sergilenmeye başlanan 12,4 metre yüksekliğindeki Truva Atı Heykeli, '2018 Troia Yılı' nedeniyle kapsamlı şekilde bakımdan geçirildi.
Hektor, Hector, Yunan Mitolojisinde Troya kralı Priam ile Hekabe'nin en büyük oğlu, Dardanus'un torunu, Aesaus, Kassandra, Kreusa, Deiphobus, Helenus, Paris, Polydorus, Polyxena ve Troilu'nun kardeşi, Andromakhe'nin kocası ve Astyanaks'ın (Skamandrius) babasıdır (Homeros İlyada ii. 817; Apollod. iii.
Helen dul kalınca Menelaos'un evlilik dışı çocukları Megapenthes ve Nikostratos tarafından kovuldu, Rodos'a sığınmak zorunda kaldı. Orada Kral Tlepolemos'un karısı Argoslu Polykso Heleni öldürttü.
Antik Troya kentinin ve bu kent üzerine yapılan savaşın hikâyesi 3.000 yıldır dilden dile dolaşıyor.
Yani Truva Atı M.Ö. 500 yıllarında yapılmıştır. Truva Savaşı başladıktan sonra ciddi bir mücadele yaşanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri