Bahar ayları ile yaz aylarında tohum ekimi yapılmalıdır. Toprağa atılan her tohumun arasında 3 cm aralık olmalıdır.
Tanımı: Tek veya çok yıllık otsu bitkilerdir.
yetiştirebilirsiniz. Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin.
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kış ayları bu yöntem için uygun zamandır. Çiçek dalının kırılarak başka bir toprağa ekilmesi ile gerçekleşir. Özenerek yaptığınız çoğaltma işleminden sonra çiçeğiniz yerini sever ise çok geçmeden büyüyüp, güzelleşecektir.
Kirli hanım çiçeğinizi tamamı ile güneş alan bir alana ekmeniz gerekir. En fazla çiçeği güneşli bir alana eker iseniz alabilirsiniz, böylelikle yaprağının kuru kalması temin edilerek küllenme engellenir. Toprakta olması gerekli olan tek nitelik toprağın iyi bir şekilde drene edilmiş olması gerektiğidir.
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Tohum ekimi
Şubat - Mayıs, sonbahar dönemi ekimlerinde Ekim- Kasım sonu idealdir.
Çiçekleri turuncu, sarı, beyaz, pembe ve mor renktedir. Çiçekleri çok fazla, buna karşın yaprakları çok azdır. Aslında şebboy çiçeğini ilgi çekici yapan en önemli özelliklerinden biri budur. Genellikle 50 cm'e kadar boylanabilir ancak iyi bakılırsa boyu 80 cm'e kadar uzayabilir.
İlkbahar başlarında tohumları sıcak yastıklara ekilir. Bahçeler de bordür olarak, saksılara dekoratif amaçlı ayrıca kayalık yerlere uygundur. Saksı yetiştiriciliğine uygundur. -Dış mekan için ekim ayları; İlkbahar ve Yaz ayları.
Zinya çiçegi taşıdığı anlam bakımında bulunmayan arkadaşların düşüncelerini ifade eder. Pembe renkte çiçek açan zinya çiçeği ise uzun süreli bir sevgi anlamını taşır. Zinya Çiçeği'nin bir hayli fazla merak edilen Latincesi “Zinnia elegans” dır.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-21 günde çimlenir.
Uzun ömürlü çiçek çeşitleri arasında en öne çıkanlar ; gelincik çiçeği, ezan çiçeği, çan çiçeği, ekinezya çiçeği, kasımpatı çiçeği ve haseki küpesi olarak sıralanabilir. İlk olarak çan çiçeğini inceleyelim.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir. Mart: Ispanak, bezelye, patates, roka, havuç, kabak, salatalık, mısır, soğan, maydanoz, nane, taze soğan, sarımsak, dereotu ve çilek ekilir.
Mart ayında ekebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; gayret çiçeği, kadife, latin çiçeği, deliotu, zinya, peygamber çiçeği, hüsnüyusuf ve floş çiçeğidir.
Sık Sorulan Sorular. Güneş istemeyen bitkiler hangileridir? Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
ZİNYA ÇİÇEĞİ TOHUMLARI
Tohumları, toprağın yeteri kadar sıcak olduğu ve don ihtimalinin olmadığı dönemlerde ekilirse filizlenme süresi bir o kadar hızlı gerçekleşir. Tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık olarak 10 – 14 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri