(4) Yüksek lisans programlarında alınıp başarılı olunan dersler, doktora programlarında tekrar alınamaz. MADDE 24 – (1) Teorik derslerin %30'undan fazlasına, uygulamalı derslerin ise % 20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve devamsız sayılır.
Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır. Öğretim üyeleri devamsızlık konusunda idare edebilir veya etmeyebilir. Ancak her ne kadar %70 ve %80 gibi devam şartı olsa bile genellikle lisansüstü eğitimlerde derse devam edilir.
Lisansüstü programlarda devam zorunluluğu var mıdır? -Teorik ve uygulamalı derslere devam zorunlu olup, uzaktan eğitim ve öğretim yapan programlar hariç öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin %70'ine, uygulamaların ve/veya diğer öğrenim etkinliklerinin %80'ine devam etmiş olması gerekir.
Devamsızlık durumunda kayıt silme yoktur.
Buna göre yüksek lisans ve doktora öğrencilerine üniversiteden "atılma" geldi. Yüksek lisans ve doktoraya yıl sınırı getirildi. Yüksek lisansta 3 yılda derslerini başarıyla tamamlayamayan, doktorada 2 yılda derslerini veremeyen öğrenciler üniversiteden atılabilecek.
İlgili 36 soru bulundu
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ders aşaması için azami süre 4 yarıyıl olup bu süre içerisinde ders aşamasını tamamlayamayan öğrencilerin kayıtları dönem sonunda silinir.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, her dönem için öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl olup, program en çok üç yarıyılda tamamlanır. Üç yarıyıl sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Bilindiği üzere liselerde devamsızlık hakkı 30 gün olarak tüm seneyi kapsayacak şekilde belirlenmiştir. Yani devamsızlığın birinci ya da ikinci dönemde yapılmış olması fark etmeksizin tüm sene dikkate alınarak silme işlemi yapılabilecektir.
Öncelikle devamsızlık sildiremezsiniz, yönetmeliğe göre yasal değil. Devamsızlık yapıldığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde özürlü devamsızlığa aktarılabilir.
-Lisansüstü programlarda öğrenim süresi (atılma) ne kadardır? Tezsiz yüksek lisans programında 3 yarıyıl sonunda mezun olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programında ders dönemini 4 yarıyılda tamamlayamayan veya tez dönemine geçip toplam 6 yarıyılda mezun olamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 yarıyıl olup, program en çok 6 yarıyılda tamamlanır.
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğimize göre; 1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Öğrenciler, teorik derslerin % 70'ine, uygulamalı derslerin %80'ine katılmak zorundadır.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
Yüksek Lisans Seminer Dersinden Kalmak
Öğrencinin seminer dersinden kalması ardından dersi sonraki dönemde alması gerekir. Öğrenci yüksek lisans seminer dersinden geçmeden tez dersini alamaz. Yüksek lisansın tamamlanabilmesi için mutlaka yüksek lisans seminer dersi başarı ile tamamlanmış olmalıdır.
Mazereti kabul edilen öğrenciye enstitü yönetim kurulunca mazeret sınavı hakkı verilir ve dersin öğretim üyesine bildirilir. Mazeret sınavına giremeyen öğrenciye yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez.
2023-2024 eğitim öğretim yılında toplam devamsızlık süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla birinci ve ikinci dönem toplam on gün olduğundan ikinci dönem devamsızlığı silinmez. Örneğin İlk dönem 5 (beş) gün ikinci dönem ise altı (6) gün devamsızlık yapan öğrenci devamsızlık sınırını aşmış olur.
Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
İşte, yayımlanan o değişiklik; Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
(5) Yurt dışına gitme, doğal afet ve benzeri durumlarda veya ilgili enstitü yönetim kurulunun uygun göreceği mazeretler sebebiyle, lisansüstü öğrencilerine en fazla iki yarıyıl olmak üzere, enstitü yönetim kurulunca kayıt dondurma hakkı tanınabilir.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir. Zaten yazı yazmak bile başlı başına kolay bir süreç değildir, bu nedenle akademik bir çalışma olan bir tezi yazmak daha da zorlayıcı olabilir. Ancak, bazı önlemler alarak ve doğru yaklaşımları benimseyerek bu zorluğu minimize etmek mümkündür.
haftada 4 veya 5 tane ders olur . bu dersler seçmelidir. genelde bu dersler 2 veya 3 güne toplanmaya çalışılır.
25 yaşından sonra ise öğrenci de olsa baktıramazlar. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yükseköğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri