II. Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Halihazırda 56 üye içinde İngiltere monarşisinin liderini devlet başkanı olarak tanımayı, yalnızca İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu 15 ülke kabul ediyor.
1983 ile 1987 arasında 18 bağımsız devlet İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) bölgesine dahildi. 2021'da bu sayı 15'e düştü ve kapsadığı alan 18.7 milyon km², nüfus ise 151 milyondur. Bu nüfusun çoğunluğu; Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Papua Yeni Gine, Yeni Zelanda ve Jamaika'da yaşar.
Üye ülkelerin 16'sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir.
Bu ülkeler, Birleşik Krallık ile tarihsel bağları olan, ancak Kraliçe'nin zorunlu olarak devlet başkanı olduğu 54 ülkeli olduğu Milletler Topluluğu'ndan farklıydı. Kraliçe, saltanatı boyunca toplamda 32 ülkenin başkanı oldu. 1983 - 1987 yılları arasında aynı anda 18 ülkenin başkanı oldu.
İlgili 21 soru bulundu
Paralarında da Kraliçenin fotoğrafı yer alıyordu. Bu ülkeler: Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Jamaika, Bahamalar, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Antigua ve Barbuda, Tuvalu, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadines, Belize, Grenada ve Birleşik Krallık.
İngiltere günümüz dünya kültürüne çok katkısı olmuş bir ülkedir. İngiltere, dört ülkeden oluşan Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'na bağlıdır. Bu bölgeye bağlı olan diğer ülkeler ise Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dır. İngiltere sanayi devrimini Avrupa'da ilk gerçekleştiren ülkedir.
Kralın görevleri ne? Kral, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın devlet başkanı. Ancak yetkileri sembolik ve törensel.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört ana ülkeden oluşan Birleşik Krallık'a bağlı birçok denizaşırı ülke de bulunmaktadır. Birleşik Krallık'taki monarşi sembolik olarak varlığını sürdürmektedir.
2022 yılında dünya genelinde toplam 43 ülke halen monarşi rejiminin çeşitli formları ile yönetiliyor. Mutlak monarşi: İktidarın tek ve mutlak biçimde hükümdarda toplandığı rejimlerdir. Mutlak monarşi ile yönetilen ülkeler: Brunei, Esvatini, Umman, Suudi Arabistan, Vatikan.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
Birleşik Krallık dışında Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, Belçika ve İspanya monarşinin varlığını sürdürdüğü ülkeler. Bunlardan özellikle Norveç ve Danimarka'da kraliyet ailesinin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor.
Avustralya monarşisi, Avustralya'nın yönetildiği monarşidir. Avustralya, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 6 Şubat 1952'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.
Buckingham Sarayı (İngilizce: Buckingham Palace, İngilizce telaffuz: [ukˈbʌkɪŋəm] İngilizce telaffuz: [ˈpælɪs]), Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.
İngiltere'de de çok teknik bir detay olarak da olsa halen tüm toprakların sahibi kral ya da kraliçe. Ülke hazinesine, 2019-2021'de kraliyet yerleşkelerini ziyaret ve hediyelik eşyalarının satışından 343.5 milyon sterlin katkısı oldu.
Göçmen karşıtları ve Brexit'i destekleyen halk, Avrupa Birliği'nin mülteci sorununu çözememesinden bir hayli rahatsızlık duymuş ve Avrupa Birliği'nin yavaş atılımları karşısında Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'un Brexit referandumunu ülkesi içerisinde oylamasına neden olmuşlardır.
Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir (oğlu, kızı, kardeşi gibi). Yani yetki genellikle babadan oğula geçer. Demokrasilerde ise devlet başkanı seçimle işbaşına gelir.
Annesi İngiliz olan Kraliçe II. Elizabeth, yalnızca kısmen Alman idi. Eşi Philip'in ebeveynleri ise ağırlıklı olarak Alman kökenli idi.
Elizabeth'in serveti şimdi herhangi bir veraset vergisinden muaf şekilde oğlu yeni Kral 3. Charles'a kalacak. Kraliyet ailesinin servetinin değeri 28 milyar dolara ulaşıyor.
1801'de Büyük Britanya, başka bir Birlik Yasası aracılığıyla İrlanda Krallığı ile birleşerek Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı oldu. 1922'de Özgür İrlanda Devleti Birleşik Krallık'tan ayrıldı ve Birleşik Krallık'ın adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olarak değiştirildi.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Yeni Zelanda Kolonisi, 1841'den 1907'ye kadar var olmuş bir Britanya kolonisidir. 1853 e kadar koloni valilerini Birleşik Krallık atamış, 1853 yılında ise koloni kendi kendini yönetmeye başlamıştır. 1907'de koloni, Yeni Zelanda Dominyonu olmuştur.
1907'de Birleşik Krallık'a bağlı müstakil bağımsız bir devlet hâline gelen Yeni Zelanda, anayasal monarşi ile yönetilmektedir ve hâlen İngiliz Milletler Topluluğu'nun bir üyesidir. Devlet başkanı İngiltere kral/kraliçesi olup 1952 yılından beri bu makamda Kraliçe II. Elizabeth bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri