Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
İlgili 16 soru bulundu
Kredi borcu, yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde icra gelme ihtimali yüksektir. Bu süre içerisinde banka birçok kez, müşterilerle iletişime geçer. Ancak borç banka tarafından belirlenen süre içinde dahi ödenmiyorsa maaşa haciz koyulabilir ya da eve icra gelebilir.
Mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri belirlenebilmesi ise yönetmelikte tarafların mutabakatına bırakılıyor. Yani, tüketicinin taksit sayısı ve ödeme tarihi değişikliği talebine, kredi veren kurumun onay vermesi gerekiyor.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Bankalar ancak bu süre içerisinde borç ödenmezse kredi borcunun tamamı için yasal takip sürecini başlatabilir. Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir.
Borcunuzu zamanında ödeyemeyecek olduğunuzda ise erteleme seçeneğini tercih edebilirsiniz. Kredi ve kredi kartı borcu erteleme, bankaların kullanıcılara sunduğu kolaylıklardan biridir. Bu uygulama ile bankaya olan borçlarınızın mevcut son ödeme tarihlerini daha ileri bir zamana erteleyebilmeniz mümkün.
Kredi kartı veya kredi ödemelerinin gecikme ile yapılması yalnız faiz ödemeye değil, kredi notunda da düşüşe sebep oluyor. Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Borç ödemesindeki gecikmeler kredi notunu düşürüyor
Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Yasal takibe düşen borç ödenmezse borçlu tarafa ihtarname çekilir. İhtarname borçlu tarafın eline ulaştıktan sonra borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda da borç ödenmezse icra takibi başlatılarak borçların icra yoluyla tahsili sağlanır.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.
Kredi Kartı Faiz Oranları
1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %2,13, gecikme faiz oranı ise aylık %2,43'dür.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez. Hatta faiz işlemeye devam eder.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
İhtiyaç Kredisinde Ara Ödeme Nasıl Yapılır? Ara ödeme yapılabilmesi için bankanın onayı şart koşuluyor. Talep bankaya iletildikten sonra kredinin tutarının maksimum %2'si kadar erken ödeme ücreti ödenerek ara ödeme gerçekleştirilebiliyor.
Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Eylül tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,11 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %2,81 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri